Dolgopolov vyradil na Australian Open Söderlinga

Alexandr Dolgopolov prekvapujúco zdolal Robina Söderlinga.
Alexandr Dolgopolov prekvapujúco zdolal Robina Söderlinga. (Autor: SITA/AP)
SITA|24. jan 2011 o 07:38

Ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov postúpil prekvapujúco do štvrťfinále Australian Open, kde ho čaká Andy Murray. Do štvrťfinále bez problémov postúpil aj Rafael Nadal.


MELBOURNE. Najvyššie nasadený španielsky tenista Rafael Nadal sa stal posledným štvrťfinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

V osemfinále si na melbournskom centri v aréne Roda Lavera poradil s nasadenou pätnástkou Chorvátom Marinom Čiličom v troch setoch 6:2, 6:4 a 6:3.

V dueli o postup do semifinále nastúpi proti svojmu krajanovi Davidovi Ferrerovi nasadenému ako číslo 7. Nadal po trojsetovom triumfe nad Čiličom neskrýval spokojnosť.

"Pred zápasom som bol nervózny, naposledy som totiž s Čiličom prehral. Je to hráč so skvelým podaním, ktorý bojuje ako lev. Dnes to bol z mojej strany doposiaľ najlepší výkon na tohtoročnom Australian Open. Dobre som podával a to je na tomto povrchu proti tenistom z absolútnej svetovej špičky veľmi dôležité. V ďalšom kole ma čaká Ferrer, ktorý hrá momentálne výborne. Vyhral turnaj v Aucklande a bude veľmi nepríjemným súperom," povedal Nadal v prvom interview priamo na kurte.

Clijstersová nedala šancu Makarovovej

Belgická tenistka Kim Clijstersová sa stala poslednou štvrťfinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V osemfinále si ako nasadená trojka poradila s Ruskou Jekaterinou Makarovovou v dvoch setoch 7:6 (3), 6:2.

V dueli o postup do semifinále nastúpi trojnásobná šampiónka US Open proti dvanástej nasadenej Poľke Agnieszke Radwanskej. Clijstersová na tohtoročnom Australian Open ešte nestratila ani set. "Hrať proti Makarovovej nie je jednoduché. Je to ľaváčka, a nimi sa nestretávam na okruhu tak často. Bnl to dobrý zápas. Zatiaľ som spokojná s mojou hrou i pohybom na kurte," povedala Clijstersová v prvom interview priamo na dvorci.

Ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov hneď pri svojom debute v hlavnej súťaži na Australian Open postúpil do štvrťfinále.

V pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry mužov zvíťazil nad favorizovaným Švédom Robinom Söderlingom za 156 minút 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2.

Dvadsaťdvaročný 46. hráč renkingu Dolgopolov nastrieľal presne 50 "winnerov", zdolaný urobil 51 nevynútených chýb.

Dolgopolov je len druhým Ukrajincom vo štvrťfinále na niektorej zo súčastí "veľkej štvorky". Na južnej pologuli sa medzi najlepších osem dostal v roku 1995 Andrej Medvedev, potom finalista parížskeho Roland Garros 1999. Kuriozitou je fakt, že práve Medvedeva trénersky viedol Dolgopolovov otec.

Ukrajinec dobre čítal hru

"Pokúšal som sa brnkať na Robinove slabiny a hrať tak, aby mu to čo najmenej sedelo. Ak sa mi potom naskytli šance na víťazné údery, dostával som sa k mojej hre. Súper má jedno z najtvrdších podaní na okruhu, ale mne sa darilo dobre čítať jeho údery," skonštatoval Dolgopolov. K svojej mladosti v blízkosti veľkých mien "bieleho športu" s úsmevom uviedol: "Samozrejme, že to bola pekná doba. Možno som bol pre niektorých vtedajších hráčov trochu otravným elementom, ale išlo o naozaj pekný začiatok kariéry."

Posledným tenistom, ktorý získal titul v Melbourne Parku okamžite pri svojej premiére, je Američan Andre Agassi už od sezóny 1995. Okrem Ukrajinca teraz zatiaľ teoreticky má takúto šancu aj kanadský kvalifikant s balkánskym pôvodom Milos Raonic.

Murray suverénne do štvrťfinále

Britský tenista Andy Murray sa suverénnym spôsobom prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vlaňajší finalista si na centri v aréne Roda Lavera v Melbourne ako nasadená päťka poradil s Rakúšanom Jürgenom Melzerom'hladko v troch setoch 6:3, 6:1, 6:1 a upravil vzájomnú bilanciu s turnajovou jedenástkou už na 5:0.

Murray, ktorý v 1. kole vyradil Slováka Karola Becka, proti Melzerovi kvalitne podával a Rakúšana jasne prevýšil aj pri dlhých výmenách od základnej čiary. Za stavu 5:1 premenil rodák zo škótskeho Dunblane pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

Murray sa vo štvrťfinále stretne s Ukrajincom Alexandrom Dolgopolovom, ktorý senzačne vyradil štvrtého nasadeného Švéda Robina Söderlinga. Malzer napriek prehre bude po Australian Open prvýkrát v kariére figurovať v najlepšej svetovej desiatke-

Murray bol po hladkom postupe medzi elitnú osmičku spokojný. "Som rád, že sa mi podarilo zvíťaziť v troch setoch. Pred dvomi rokmi som Jürgena v Melbourne zdolal tiež pomerne hladko, no vlani na US Open mi narobil problémy. Počas celého zápasu ma podržalo podanie. V ďalšom kole proti Dolgopolovovi to nebude jednoduché. Hral som s ním v Davisovom pohári, vtedy bol ešte veľmi mladý. Na tohtoročnom Australian Open potvrdzuje, že urobil obrovský progres." povedal Murray v prvom interview priamo na kurte.

Kvalifikanta Raoniča zastavil až Ferrer

Spanilá jazda kanadského kvalifikanta Miloša Raoniča na tenisovom Australian Open sa skončila v osemfinále dvojhry. Rodák z čiernohorskej Podgorice prehral so siedmym nasadeným Španielom Davidom Ferrerom v štyroch setoch 6:4, 2:6, 3:6 a 4:6.

Raonič bol vo finále kvalifikácie proti Slovákovi Andrejovi Martinovi dva gemy od prehry, no po úspešnom obrate sa mu podarilo postúpiť do hlavnej súťaže, kde získal skalpy dvoch nasadených hráčov. V druhom kole vyradil Francúza Michaela Llodru nasadeného ako číslo 22 a v treťom si po päťsetovej bitke poradil s turnajovou desiatkou Rusom Michailom Južným.

Kvitová vyradila Pennettovú

Česká tenistka Petra Kvitová sa prvýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V osemfinále si ako nasadená dvadsaťpäťka poradila s Taliankou Flaviou Pennettovou (22.) v troch setoch 3:6, 6:3 a 6:3. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti víťazke dueli medzi ďalšou Češkou Ivetou Benešovou a druhou nasadenou Ruskou Verou Zvonariovovou.

Kvitová, ktorá by mala byť začiatkom februára líderkou českého fedcupového družstva v zápase 1. kola svetovej skupiny proti Slovensku v bratislavskom NTC, je v úvode novej sezóny vo výbornej forme.

Začiatkom januára triumfovala na turnaji WTA v austrálskom Brisbane a v tomto roku ešte neokúsila trpkosť prehry, pričom má impozantnú bilanciu 9:0. Proti Pennettovej mala vlaňajšia wimbledonská semifinalistka slabší začiatok, no od začiatku druhého setu bola na dvorci lepšou hráčkou, keď rovnako ako v súboji 3. kola proti piatej nasadenej Austrálčanke Samanthe Stosurovej skvele podávala i returnovala.

Zvonarevová nedala šancu Benešovej

"V prvom sete som bola veľmi nervózna. V predchádzajúcom zápase proti Stosurovej som si to na dvorci užívala, ale dnes som mala akési pomalé nohy. Predpokladala som, že to bude veľký boj, čo sa aj stalo. Chcela som sa teda naplno sústrediť na loptičku za loptičkou, ale spočiatku sa mi to príliš nedarilo. Bolo to celé veľmi tesné a náročné. Dúfam, že vo štvrťfinále si dokážem počínať uvoľnenejšie," povedala Kvitová na tlačovke.

Ruská tenistka Vera Zvonarevová vyradila Ivetu Benešovú za 76 minút 6:4, 6:1. "Som spokojná s tým, ako sa mi podarilo dosiahnuť obrat z 2:4 v prvom sete. Mojej nasledujúcej súperke Petre Kvitovej sa tu zjavne darí, má za sebou skvelé triumfy nad Sam Stosurovou a teraz i Flaviou. Je mi jasné, aký ťažký zápas ma čaká. Sama som mala trochu ťažkopádny vstup do turnaja, ale lepší sa to každým vystúpením a presne takto je to na grandslamových podujatiach žiaduce," povedala Zvonarevová.

Výsledky

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):

Vera Zvonarevová (Rus.-2) - Iveta Benešová (ČR) 6:4, 6:1

Kim Clijstersová (3-Bel.) - Jekaterina Makarovová (Rus.) 7:6 (3), 6:2

Petra Kvitová (ČR-25) - Flavia Pennettová (Tal.-22) 3:6, 6:3, 6:3

Agnieszka Radwanska (12-Poľ.) - Šuai Peng (Čína) 7:5, 3:6, 7:5

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):

Andy Murray (V. Brit.-5) - Jürgen Melzer (Rak.-11) 6:3, 6:1, 6:1

Rafael Nadal (1-Šp.) - Marin Čilič (15-Chor.) 6:2, 6:4, 6:3

Alexandr Dolgopolov (Ukr.) - Robin Söderling (Švéd.-4) 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2

David Ferrer (7-Šp.) - Miloš Raonič (Kan.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dolgopolov vyradil na Australian Open Söderlinga