Desať najdôležitejších udalostí v športe v roku 2013

Marián Hossa degustuje pirohy zo Stanleyho pohára na tlačovej konferencii počas Stanley cup tour 2013 v lete v Trenčíne.
Marián Hossa degustuje pirohy zo Stanleyho pohára na tlačovej konferencii počas Stanley cup tour 2013 v lete v Trenčíne. (Autor: TASR)
Sportnet|30. dec 2013 o 20:00

Svet športu dávno nemal taký zlý rok. Dlhoročné vzory sa zrazu stali antihrdinami.

Stĺpček Petra Fukatscha: Zlý rok

Svet športu dávno nemal taký zlý rok. Dopingové priznanie s črtami podvodu, obvinenie z vraždy, stávkové machinácie, štrajky proti organizovaniu veľkých podujatí získali z pohľadu pozornosti zlato. Žiaľ, zaslúžene. Pravý šport si rozdal medaily v kúte.

Lance Armstrong prekonal rakovinu. Potom dopoval i manipuloval s cyklistickým dianím tak, že mu hrozí reťaz súdov. Bežec s amputovanými nohami Oscar Pistorius čelí obvineniu z vraždy priateľky. Dôkazy svedčia, že asi nešlo o náhodu.

Dlhoročné vzory sa zrazu stali antihrdinami. Až tak, že človek zaváha: máme tak oslavovať Messiho či Bolta? Čo keď jedného prichytia pri ovplyvňovaní výsledku a druhý bude dopovať?

Podvody s tipovaním označil Medzinárodný olympijský výbor za väčšiu pliagu ako doping. Prestupy dvoch futbalistov stáli 157 miliónov eur (Bale do Realu a Neymar do Barcelony). Nad sumou sa zastaví rozum. Je to viac ako polovica ceny nového štadióna v Sao Paule, na ktorom o polroka otvoria futbalové MS. Proti ich usporiadaniu obyvatelia pre vysoké náklady štrajkovali. Brazílčania, pre ktorých je futbal božstvom.

V roku končiacom sa trinástkou zobral svet takmer akoby mimochodom veľké dopingové škandály. Šprintéri horší rok ešte nemali.

Jamajčan Usain Bolt stratil pred svetovým šampionátom dvoch vážnych súperov. Trojnásobný majster sveta v šprintoch z roku 2007 Američan Tyson Gay negatívne testy na anaboliká. Pre istotu hneď dva.

Svetovému rekordérovi pred Boltom, jeho krajanovi Asafovi Powellovi našli stimulanty. Na tie nachytali aj ďalšiu zlatú z karibského ostrova Sherone Simpsonovú. Ani jamajská šprintérska nadvláda nemá čírosť diamantu.

Peter Fukatsch

Desať najdôležitejších udalostí roka:

1. Najprv škandál, potom víťazstvá

„Najväčší rozruch som urobil asi tým, že som chytil hostesku za zadok,“ hodnotil Peter Sagan prvé mesiace roka. Stal sa terčom vtipov i kritiky. Za sexistické gesto sa ospravedlnil.

Na škandál sa zabudlo. Sagan ho vymazal úspechmi. Ak by nedokázal vybojovať 22 víťazstiev a obhájiť zelený dres na Tour, ostala by sezónou, v ktorej sa Sagan zmenil v chuligána. Premenil ju však na najúspešnejšiu v doterajšej kariére.

Obhájil zelený dres na Tour de France, vyhral prvú belgickú klasiku (Gent – Wevelgem), iba o centimetre mu ušiel triumf na Miláno – San Remo a na svetovom šampionáte vybojoval šieste miesto. Vyhral i tam, kde súperi v prudkom stúpaní zosadli a tlačili bicykle (etapa na Tirreno - Adriatico).

Pri každom treťom štarte v tomto roku bol druhý alebo prvý. S takou bilanciou sa nemôže pochváliť žiadny z jeho súperov.

„Bol to úspešný rok, veď som dosiahol viac než dvadsať víťazstiev. Vyšli mi nielen jarné klasiky, ale aj ďalšie dôležité podujatia. Mám zelený dres z Tour de France, pretekov Okolo Kalifornie, Okolo Švajčiarska, USA Pro Challenge aj Okolo Alberty. Obhájil som titul majstra Slovenska a na svetovom šampionáte som dosiahol najlepší výsledok – šieste miesto,“ porátal úspechy.

Pritom po Tour priznal, že nebol v takej dobrej forme ako pred rokom. „Na najlepších špurtérov som nemal. Pri rovinatých dojazdoch to musel postrehnúť aj laik, že som za nimi zaostal. S Tour som však veľmi spokojný. Aj keď ľudia asi chceli viac víťazstiev. Pre mňa bol zelený dres hlavným cieľom a to sa splnilo.“

V prvom rade však celý rok skvele bavil ľudí. Paradoxne práve to prekáža jeho súperom. Kritizujú Sagana, že ich zosmiešňuje, keď cieľom prejde na zadnom kolese. „Človek by mal ostať sám sebou. Niekomu sa to páči, niekomu nie. Nemyslím si, že by som sa mal meniť,“ vraví najlepší slovenský cyklista.

Miloslav Šebela


2. Handzušov pohár

Bola to jeho štrnásta sezóna v NHL. A nezačala sa práve dobre. V San Jose hrával málo, nebodoval. Potom ho však vymenili do Chicaga a on ožil. Na konci sezóny dvíhal tridsaťšesťročný center Michal Handzuš nad hlavu Stanleyho pohár. Hokejisti Blackhawks ho vyhrali druhýkrát za štyri roky.

Handzuš začal hrávať vo štvrtom útoku, ale rýchlo sa prebojoval do druhého. V play off patril k výrazným oporám tímu, keď zaznamenal jedenásť bodov v 23 zápasoch.

Ešte lepšie na tom bol Marián Hossa, ktorý sa definitívne zbavil prívlastku hráča, ktorý prehráva finále. Za šesť rokov si zahral v neuveriteľnom štvrtom finále a druhýkrát Stanleyho pohár vyhral. V 22 stretnutiach zaznamenal šestnásť bodov, a to dohrával finále so zraneným chrbtom.

Tomáš Prokop


3. Nadal sa vrátil ešte lepší, ako bol

Úžasný návrat Rafaela Nadala, tak si budú fanúšikovia pamätať svetový mužský tenis v sezóne 2013. Španielsky ľavák sa vrátil na turnaje vo februári po sedemmesačnej prestávke, keď si liečil koleno. A začal vyhrávať jeden titul za druhým.

Na Roland Garros vyhral ôsmykrát, čo na grandslamovom turnaji dovtedy nedokázal žiadny tenista. V semifinále sa mu proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi podaril v piatom sete obrat zo stavu 2:4, set nakoniec vyhral po dráme 9:7. Pre mnohých fajnšmekrov to bol zápas roka.

Po finále s Djokovičom na US Open vybojoval svoj 13. grandslam a už len štyri tituly z turnajov veľkej štvorky ho delia od rekordéra Rogera Federera. Nadal má 27 rokov, Švajčiara môže dostihnúť.

Nadal nezlepšil len svoje štatistiky, ale aj svoj tenis. Súpera vie viac zatlačiť forhendom po čiare, zdokonalil si rezaný bekhend, nebojí sa prejsť na sieť a jeho skvelá obrana zo základnej čiary akoby bola ešte pevnejšia.

V roku 2013 si pripísal dva grandslamy a celkovo 10 titulov, zápasovú bilanciu 75:7, na prémiách 14,5 mil. dolárov a na jeseň sa dočkal i návratu na post svetovej jednotky.

Ondrej Gajdoš


4. Dokonalý Bayern vyhral všetko

Hráči Bayernu sa najviac priblížili k futbalovej dokonalosti. Takticky, atleticky i po technickej stránke. Ich hra mala dôvtip, silu i invenciu. Uplynulý rok vyhrali všetky súťaže, čo hrali: Ligu majstrov, bundesligu aj nemecký pohár.

„Za nami je fantastický ročník, ešte nikdy nehral bundesligový tím na takejto vysokej úrovni a tak dlho. Vyhrali sme ligu o 25 bodov, zlomili sme takmer všetky rekordy,“ vravel tréner Bayernu Jupp Heynckes.

Bolo očividné, že aj zahraniční legionári sa podriadili nemeckej mentalite. I hviezdy ako Robben či Ribéry sa naučili brániť. Ďalšou veľkou prednosťou je železná kondícia. V Bayerne má každý hráč svoj čip s individuálnym fitnesprogramom.

Heynckes po sezóne na lavičke skončil a nahradil ho bývalý tréner Barcelony Pep Guardiola. Pozmenil síce štýl, ale naďalej víťazí.

Pavol Spál


5. Armstrong uznal chyby

Vlani na jeseň ho usvedčili z dopingu tímoví kolegovia. Všetci vypovedali proti Lancovi Armstrongovi. Ani pod ťarchou dôkazov nechcel bývalý šampión z Tour de France uznať, že dopoval. Urobil to až v januári v šou Oprah. Slávny cyklista prišiel o všetkých sponzorov, o miliónové príjmy, čelí žalobám a musel odísť z vedenia nadácie na boj s rakovinou – Livestrong.

Svoje chyby uznal a snaží sa zmieriť s ľuďmi, ktorým svojou bezohľadnosťou a ctižiadostivosťou ničil život.

„Najväčšou chybou bolo každé spojenie mojej diagnózy s odmietnutím dopingu. Momenty, keď som tvrdil, že som hľadel smrti do tváre, no nebral som doping, by som chcel vziať späť alebo vymazať. To boli vyhlásenia, ktoré najviac vnímali ľudia s rakovinou. Dával som im nádej. Ten príbeh bol perfektný. Teraz cítim, že v tomto bol môj podvod tisíckrát horší.“

Miloslav Šebela


6. Vyhral všetko, ale bez rekordov

Jamajský šprintér Usain Bolt vyhral na moskovských majstrovstvách sveta všetko, čo sa dalo – behy na 100, 200 metrov i v štafete 4 x 100. Svet prijal tento výnimočný výsledok nezaslúžene rozpačito. Od Bolta očakáva extra časy. Zabehol ich, ibaže Jamajčanove rekordy sú tak vysoko, že možno odolajú desaťročia.

Šprintér nemal vhodnú konšteláciu na historický zápis. Dvoch najväčších súperov, Američana Gaya a krajana Powella diskvalifikovali za doping. Jeho tréningový partner Blake sa zranil. Nemal ho kto prehnať.

Bolt po moskovskom šampionáte povedal, že atmosféra podujatia nebola motivujúca. Bežal si po zlaté. Futbalista by povedal, dosiahol som povinné víťazstvá. Bolta však zaslúžene vyhlásili za atléta roka.

Peter Fukatsch


7. Ferguson odišiel do dôchodku

Posledných dvadsaťdva rokov bez prerušenia skončil Manchester United pod vedením Alexa Fergusona v jednej z najlepších líg sveta vždy na stupni víťazov.

Z toho trinásťkrát na tom najvyššom - čo je zrejme nenapodobniteľný unikát. Ferguson to dokázal bez šialených finančných nákladov. Žiadna z rebelujúcich hviezd ho nevyštvala. Naopak, skrotla alebo odišla. Najúspešnejší tréner v dejinách anglického futbalu skončil na lavičke United po zápase s West Bromwich Albion 19. mája. Po 9690 dňoch.

„Môže sa narodiť futbalista ako Giggs či Cristiano Ronaldo, ale nikto nikdy už nedosiahne kvalít Fergusona,“ povedal legendárny Francúz Eric Cantona. United pod vedením Fergusona získalo tridsaťosem trofejí, dvakrát vyhrali aj Ligu majstrov.

Odchod zrejme najlepšieho trénera všetkých čias však zasiahol obhajcu trofeje nečakane tvrdo. Futbalisti United prežívajú v tejto sezóne pod vedením nového kouča Davida Moyesa najhorší vstup do ligy za posledných dvadsaťštyri rokov.

Pavol Spál


8. Vettel jazdil inú ligu

Nezainteresovanému človeku by sa pri pohľade na mená víťazov veľkých cien formuly 1 v tomto roku mohlo zdať, že v majstrovstvách sveta jazdí iba jeden pretekár - Sebastian Vettel v tíme Red Bull. Od letnej prestávky stál deväť ráz za sebou na najvyššom stupni. V devätnástich veľkých cenách triumfoval trinásť ráz. Štvrtý titul získal s obrovským náskokom, prvenstvo si poistil mesiac pred koncom sezóny. Z kráľovskej motoristickej triedy sa stala nuda.

Dvadsaťšesťročný Vettel má zopár ďalších rekordov, ale ten hlavný pred sebou: jeho nemecký krajan Michael Schumacher je sedemnásobným majstrom sveta.

Fanúšikovia však očakávajú, že formula 1 bude v roku 2014 po veľkých zmenách pravidiel iná a Vettelova dominancia sa skončí.

Ondrej Gajdoš


9. Odkliatie a prekliatie

Po vyše desiatich rokoch lyžovania vo svetovej špičke sa Veronika Velez-Zuzulová dočkala prvého víťazstva vo Svetovom pohári. Symbolicky v neďalekom rakúskom Semmeringu, kde sa v mladosti učila jazdiť.

V nedeľu 28. decembra 2012 sa Veronika od šťastia zaborila tvárou do snehu. Hneď o necelé štyri dni vyhrala druhé preteky. Na Nový rok 2013 bola najlepšia v paralelnom slalome v Mníchove. V celkovom poradí Svetového pohára v slalome skončila tretia, sama hovorila o najvydarenejšej sezóne v kariére.

Po kvalitnej letnej príprave na snehu v Argentíne sa tešila, že do olympijskej sezóny vstupuje v životne forme. Bolestný výkrik po páde na ľadovci v Hintertuxe začiatkom októbra všetko zmaril. Po intenzívnej rehabilitácii roztrhnutého krížneho väzu v kolene sa pokúsila o návrat na lyže už koncom novembra, no koleno nevydržalo. Veronika skončila na operácii, namiesto účasti na olympiáde v Soči.

Vojtech Jurkovič


10. Futbalisti predávali zápasy

Výsledky Dunajskej Stredy vo futbalovej lige ovplyvňovali hráči v prospech stávkovej mafie. Polícia obvinila štvoricu hráčov - Ivan Hodúr, Marek Božoň, Michal Dian a Čech Tomáš Huber. Klub ich vzápätí vylúčil z kádra, zväz im zastavil činnosť. Ďalší bývalí futbalisti Ivan Žiga, Róbert Rák a Marián Dirnbach mali futbalistov podľa polície podplácať. Tým, čo podplácali, hrozí väzenie na šesť mesiacov až tri roky. Obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov. Disciplinárna komisia potrestala futbalistov dištancom na 14 až 25 rokov.

Hodúr s Rákom boli neskôr obvinení, že zápasy predávali aj v Nitre. Pribudol k nim i bývalý brankár Martin Trančík.

Pavol Spál


Ďalšie významné udalosti 2013:

Január

  • Ivan Jakeš vybojoval na Rely Dakar štvrté miesto v kategórii motocyklov.
  • Lionel Messi sa stal najlepším futbalistom sveta (Zlatá lopta) štvrtýkrát v rade.

Február

  • Hendikepovaný športovec Oscar Pistorius na Valentína zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkamovú.
  • Zjazdárka Lindsey Vonnová si na majstrovstvách sveta pri páde zlomila nohu a vážne poranila koleno.

Marec

  • Slovinka Tina Mazeová sa stala víťazkou Svetového pohára v troch disciplínach i v celkovom hodnotení. Medzi mužmi triumfoval Rakúšan Marcel Hirscher.
  • Basketbalistky Good Angels vybojovali v eurolige štvrté miesto.

Apríl

  • Po 12 rokoch získali titul hokejisti Zvolena.
  • Fabian Cancellara získal cenné double na cyklistických klasikách – Okolo Flámska a Paríž – Roubaix.

Máj

  • Švédi sa stali majstrami sveta v hokeji. Po 23 rokoch vyhrali titul na domácom ľade.
  • Cyklistické Giro vyhral Talian Vincenzo Nibali.
  • Horolezec Peter Hámor zdolal štvrtú najvyššiu horu sveta Lhoce (8516 m).

Jún

  • Futbalisti v kvalifikácii o MS remizovali v Lichtenštajnsku 1:1.

Júl

  • Po 77 rokoch vyhral Wimbledon britský tenista. Andy Murray vo finále zdolal Novaka Djokoviča.
  • Ján Kozák sa stal trénerom futbalovej reprezentácie.
  • Tour de France prvý raz vyhral Chris Froome.
  • Šprintéri Asafa Powell a Tyson Gay mali pozitívne dopingové testy.

August

  • Na plaveckých MS padlo šesť svetových rekordov. Američanka Missy Franklinová sa stala najúspešnejšou plavkyňou MS so šiestimi zlatými medailami.

September

  • Cyklistickým majstrom sveta sa stal Portugalčan Rui Costa. Peter Sagan finišoval šiesty.
  • Volejbalovými majstrami Európy sa stali Rusi. Slováci skončili na 11. mieste.
  • Novým prezidentom Medzinárodného olympijského výboru sa stal Thomas Bach.

Október

  • Kanoistickí majstri sveta Michal a Richard Riszdorferovci ukončili aktívnu kariéru.
  • Slovenskí futbalisti hrali na MS do 17 rokov a vypadli v osemfinále.

November

  • Českí tenisti senzačne obhájili víťazstvo v Davisovom pohári. Nad Srbmi vyhrali 3:2.
  • Futbalová reprezentácia Slovenska remizovala s Gibraltárom 0:0.
  • Krasokorčuliar Patrick Chan vytvoril svetový rekord, keď dosiahol počet bodov 295,27.

December

  • Slovenskí volejbalisti sa dostali do Svetovej ligy.

Anketa

Čo je podľa vás udalosť roka?

kozak_res.jpgJán Kozák, tréner futbalovej reprezentácie

„Pre mňa je to jednoznačne prvé stretnutie s chlapcami na prvom zraze v pozícii reprezentačného trénera. Bolo to niečo nové a zvláštne a zaujímavé.“

vujtek_res.jpgVladimír Vůjtek, tréner hokejovej reprezentácie

„Najviac ma zaujala česká atlétka Zuzana Hejnová. Na majstrovstvách sveta v Moskve dosiahla v behu na 400 m prekážok zlato a v sezóne vyhrala všetkých trinásť pretekov, dominovala v Diamantovej lige. Je to pre mňa najväčší výkon z českých športovcov. Úžasné, ako sa zlepšovala v posledných rokoch. Sledoval som ju v televízii a mal som veľkú radosť.“

rybarikova_r9302_res.jpegMagdaléna Rybáriková, tenistka

„Určite obhajoba titulu vo Washingtone, čo bolo veľmi ťažké. Na to som nadviazala štvrťfinále a osemfinále na ďalších turnajoch, čím som sa dostala na 31. miesto v rebríčku, najvyššie v kariére.“

nestarcova_res.jpgDominika Nestarcová, plážová volejbalistka

„Vrcholom pre nás s Natáliou bolo deviate miesto na MS v Poľsku a taktiež výhra nad bronzovými medailistkami na ďalšom turnaji. A tiež to, že som sa stala tetou krásnej Nelly, ktorá sa narodila mojej sestre.“

slafkovsky_res.jpgAlexander Slafkovský, najlepší vodný slalomár Slovenska 2013

„Jamajský šprintér Usain Bolt. Fascinovalo ma, ako dokázal posunúť hranice ľudských možností. Pre celý šport je to nesmierne inšpiratívna osobnosť.“

liba_res.jpgIgor Liba, hokejová legenda

„Slovenský cyklista Peter Sagan. Páči sa mi tvrdohlavosť, s akou ide za svojím cieľom. Ako špurtér nemá vo svete konkurenciu, ak sa ešte zlepší v kopcoch, bude z neho fenomenálny cyklista.“

klobucnik_res.jpgTomáš Klobučník, plavec

„Úžasné výkony Petra Sagana. Je obdivuhodné, ako sa dokázal presadiť v silnej konkurencii. A pre mňa osobne, že spolupráca s trénerom Dirkom Langem mi priniesla veľký výkonnostný posun.“

stefeckova_res.jpgZuzana Štefečeková, strelkyňa

„Vrcholom roka boli pre mňa úspešné štátnice, ktoré som zvládla v júni. K magisterskému titulu som pridala druhýkrát bakalára.“

stranovsky_res.jpgMartin Straňovský, hádzanár FC Barcelona

„Pre mňa osobne je to účasť vo finále Ligy majstrov, s Barcelonou sme tiež vyhrali španielsku ligu i pohár. Zaujal ma úspech Sagana na Tour de France a dominancia Bayernu vo futbale.“

bojovicova_res.jpgMiljana Bojovičová

„Pre mňa je vrcholom každý moment s rodinou. Zo športového hľadiska to určite bol zápas v Steel Aréne pred 8000 ľuďmi proti Jekaterinburgu. Ten by som označila za vrchol v kariére.“

jurco_res.jpgTomáš Jurčo, hokejový útočník

„Vrcholom roka bolo pre mňa to, že som dostal od Detroitu šancu v NHL. A takisto, že sme v júni vyhrali s Grand Rapids Calderov pohár v AHL.“

granak_res.jpgDominik Graňák, hokejový reprezentant

„Rok 2013 si budem najviac pamätať v súvislosti s druhým titulom v KHL. Nášmu Dinamu Moskva sa podarilo obhájiť vlaňajšie prvenstvo. Po zdravotných ťažkostiach, čo ma trápili v sezóne, to bola pre mňa sladká odmena. Gagarinov pohár som si teda užil viac ako pri premiére. Naše mužstvo v play off zužitkovalo skúsenosti z predchádzajúceho roka. Teraz sa hovorí o víťaznom hetriku Dinama, čo sa ešte nikomu nepodarilo, ale to je ešte ďaleko.“

kovacs_res.jpgTomáš Kovács, boxer

„Mohol som bojovať o titul majstra sveta v najstaršej a najsilnejšej organizácii proti súperovi, ktorý bol povýšený za superšampióna. A to v Amerike pred 65-tisíc divákmi.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Desať najdôležitejších udalostí v športe v roku 2013