Desať najdôležitejších športových udalostí roka 2012

(Autor: FOTOARCHÍV SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Sportnet|27. dec 2012 o 00:00

Medzi športové udalosti roka bezpochyby patrila londýnska olympiáda a strieborné medaily slovenských hokejistov.

Medzi športové udalosti roka bezpochyby patrila londýnska olympiáda a strieborné medaily slovenských hokejistov z majstrovstiev sveta.

Stĺpček Petra Fukatscha: Vlnovka

Dvetisíc dvanásty špeciálne vyhlásili celosvetovo za rok športu, hoci každý párny je taký. Preletel na divokej vlnovke. Prívlastky úžasné pretínali zlé správy. Fenomén Phelps a podliak Armstrong, senzačný Messi a hádky v slávnej NHL.

Ak by sa rok športu končil 31. júla, Slovensko by bolo v siedmom nebi. Strieborní hokejisti prilákali pri celonárodnom ďakovaní do ulíc a na námestie azda stotisíc nadšencov. Oveľa viac ako na protigorilie protesty. O čom to svedčí, ťažko hodnotiť. Azda, že šport u nás predsa nie je na okraji záujmu. Ešte nikdy nebol jednotlivec takým stelesnením hrdinu (ani za socializmu) ako nedostižný cyklistický šprintér Sagan.

Ibaže rok sa končí 31. decembra (ak nebude koniec sveta) a vlnovka pristála na veľmi nízkom bode. Krásne Hry XXX. olympiády v Londýne s množstvom skvelých výkonov i pohľadov zmrazila slovenská bilancia. Najmä preto sme ju vnímali tak negatívne, lebo papaláši (i médiá) predpovedali minimálne úspech, väčšinou dokonca veľký.

Bilancia bola zlá, nie však až taká strašná, lebo menším, aj vyspelejším krajinám, sa pritrafia takéto veci (napríklad Rakúsko alebo Švédsko). Navyše, futbalisti, účastníci MS 2010, majú postup na svetový šampionát 2014 riadne vzdialený.

Najlepšie bude pokojne vystúpiť z vlnovky 2012 so spomienkou na prvý polrok a počkať na ďalšie hokejové majstrovstvá, Sagana, lepších futbalistov i výsledky nečakaných nových tvárí, ktoré sa pri všetkej biede nášho športového systému objavili. Aj keď rok 2013 bude už bez prívlastku športový.

1.Londýn patril Phelpsovi a Boltovi

Každého športovca, a vlastne celý zdravý svet, starý dobrý Londýn očaril. Na smrť unavení dobrovoľní usporiadatelia sa ešte aj po paralympiáde usmievali, hoci milióntykrát opakovali, kam, koho, ktorý autobus či metro dopraví. A nezabudli pridať: Pekný deň. Od rána do večera.

Tridsiate letné hry hýrili rekordmi v počtoch ľudí, disciplín, vynaložených peňazí, predaných 8,8 milióna vstupeniek. Čísla vyprchajú, v ľuďoch ostane hlbší zážitok.

Na atletickom ovále a v neďalekom bazéne vyčnievali na olympiáde dve výnimočné osobnosti. Americký plavec Michael Phelps a jamajský šprintér Usain Bolt. Novinárom na ich adresu vyschýnali superlatívy.

„Napriek počiatočným úskaliam som bol schopný robiť veci, ktoré nikto predo mnou nedokázal. Presne o to mi išlo,“ povedal 27­­ročný Michael Phelps na rozlúčku s neuveriteľnou olympijskou bilanciou. Nik na svete sa nemôže popýšiť zbierkou 18 zlatých a celkovo 22 medailami. Vyplával si ich na OH v Aténach 2004, Pekingu 2008 a Londýne 2012. „Už ma nikdy vo vode neuvidíte. Stačilo, teraz budem objavovať svet. Bol som už všelikde, ale všade som spoznal len hotel, bazén a nič viac.“

Phelpsa v Londýne nerozladili tri prehry, nakoniec získal štyri zlaté a dve strieborné, čo mu bohato stačilo na upevnenie trónu najúspešnejšieho olympionika v histórii.

Šprintérsky fenomén Usain Bolt zažil pred olympiádou všeličo, len nie stabilnú formu. Z Londýna však odišiel s reprízou zlatého hetriku z Pekingu 2008.

Nik na dvoch olympiádach za sebou nezopakoval tri víťazstvá v šprintoch na 100, 200 a v štafete na 4 x 100 metrov. Bolt nesklamal divákov, obveselil ich pestrými divadelnými kúskami. Rád komunikuje s hľadiskom, ale po predstavení sa zaradil v olympijskej dedine medzi ostatných športovcov, neizoloval sa ako celebrita.

Slovenská výprava išla do Londýna s núdzovým mottom: Malá výprava s veľkým potenciálom. Pre prísneho ekonóma možno zaujímavé, no v skutočnosti zahmlievajúce vážny problém. Máme čoraz menej športovcov schopných splniť účastnícke výkonnostné limity.

V Londýne sa náš šport dočkal ústupu z bývalých pozícií. Do výsledkov sa v plnej nahote premietla už viac rokov trvajúca kríza celého systému. Aj v minulosti spoľahlivé vodácke špičky čiastočne zlyhali. Slovenská výprava bola počtom najmenšia v doterajšej histórii letných hier.

Najťažšie sa však prehĺtal fakt, že prvýkrát sme sa vrátili bez olympijského šampióna. Medailová bilancia z Londýna 0 ­ 1 ­ 3 bola na počet chudobnejšia iba v Atlante 1996 (1 ­ 1 ­ 1). Ak by sme brali do úvahy pomocné kritérium olympijských bodov, ktoré sa udeľujú za 1. až 6. miesto, dopadli sme v Londýne jednoznačne najhoršie – 20 bodov, čo bolo o štyri menej než v premiére v Atlante 1996 (24).

01.jpg

Vojtech Jurkovič

2.Španieli vládnu futbalu

Futbalisti Španielska sú prvým tímom v dejinách, ktorý vyhral tri veľké turnaje za sebou. Vyhrali EURO 2008 i svetový šampionát pred dvoma rokmi.

A najlepší boli aj na ME 2012, keď vo finále zničili dovtedy skvele hrajúcich Talianov 4:0. Španieli ovládli štatistiky. Dali najviac gólov (12), mali najvyšší počet prihrávok, dominovali i v držaní lopty. Vynikli i precíznou obranou, v šiestich zápasoch dostali iba jeden gól, v prvom zápase skupiny proti Talianom. Skvelého brankára Ikera Casillasa tak neprekonali 519 minút.

Britská BBC označila španielsky futbal za najlepší v histórii, čo je, samozrejme, veľmi subjektívny názor. Rozhodne sa však zaradil k slávnym tímom Brazílie, Maďarska, Holandska i Nemecka. Priniesol nové prvky. Niektoré zápasy odohrali Španieli bez klasického hrotového útočníka.

Našli sa aj kritici, ktorí ich dominantný štýl na množstvo dotykov považujú za nudný. Najlepší hráč turnaja Andrés Iniesta oponoval: „To nenudíme my, ale súperi.“

Do tvorby veľkého Španielska rázne vkročila slávna éra Guardiolovej Barcelony a jej liahne La Masia. Na EURO 2012 hralo až jedenásť jej absolventov.

Pavol Spál

3.Hokejová radosť

Striebro z majstrovstiev sveta v Helsinkách znelo po obrovskom sklamaní na vlaňajšom šampionáte v Bratislave a Košiciach ako príchod jari. Triumfálny návrat mužstva a májové oslavy v uliciach Bratislavy pripomínali éru z rokov 2000 – 2003, keď Slováci brali medailu takmer ako samozrejmosť.

Prepad zastavil český tréner Vladimír Vůjtek. Priniesol do tímu pohodu, pracovitosť, poriadok. Pritom na začiatku turnaja jeho tímu málokto veril. V záverečnej príprave išlo mužstvo od prehry k prehre a až v poslednom ôsmom stretnutí s Nemeckom vydrelo víťazstvo po nájazdoch.

Mužstvo potom doplnil kapitán Chára, pripojil sa Handzuš a spolu so Šatanom vytvorili trojicu lídrov, za ktorými išlo celé mužstvo. Pritom v zostave bolo deväť nováčikov.

Celé Slovensko vybuchlo nadšením po semifinálovom víťazstve nad rivalom z bývalej federácie Českom. Dovtedy málo známeho brankára Laca začali prirovnávať k legendárnemu Dzurillovi.

Helsinki zaplavili Slováci a aj po finálovej prehre s nedostižným Ruskom v Hartwall arene vytlieskali svojich hokejových hrdinov. Chára s trofejou za druhé miesto poslal najprv pozdrav do nebies Pavlovi Demitrovi.

Ondrej Gajdoš

4.Messi lámal rekordy

Gólové štatistiky Lionela Messiho sa vymykajú z trendov súčasného futbalu, ktorý nie je taký ofenzívny ako v minulosti. Gólov dnes padá oveľa menej.

O rekorde Nemca Gerda Müllera z roku 1972 mnohí hovorili, že je v súčasnom ponímaní futbalu nedostižný. Dlhé roky sa k hranici 85 gólov nik ani nepriblížil.

Messi tento rok Müllera prekonal. Strelil zhruba polovicu gólov svojho tímu – či už hral za Barcelonu, alebo za Argentínu. Vytvoril aj rekord španielskej ligy – v ročníku 2011/2012 dal senzačných päťdesiat gólov. Zlepšil aj vlastný strelecký rekord Ligy majstrov za sezónu – 14 gólov. Už teraz je najlepším strelcom Barcelony v histórii – pritom má iba dvadsaťpäť.

„Sú to beštiálne čísla. Stavím sa, že už takého hráča nikdy neuvidíme,“ povedal tréner Barcelony Tito Vilanova.

Pavol Spál

5.Slovan prekvapuje KHL

Vstup hokejistov Slovana Bratislava do KHL mal byť skromný, čomu napovedal aj najnižší desaťmiliónový rozpočet. Vedenie tímu však už na začiatku smelo tvrdilo, že cieľom nováčika je play off.

Odvážne plány začal tím okolo kapitána Miroslava Šatana napĺňať od prvých zápasov. K nestarnúcemu útočníkovi sa pridali pri výluke v NHL aj obrancovia Ľubomír Višňovský s Andrejom Sekerom a skvelý brankár Jaroslav Janus.

Do najlepšej atmosféry ligy, ako dianie na Slovane označilo viacero hviezd na čele s Alexom Ovečkinom, sa po body veľmi nechodí.

Slovenský tím dokázal postupne uspieť aj nad oveľa bohatšími klubmi na čele s milionárskym Petrohradom, Omskom, Jaroslavľom či dvakrát nad rivalom Levom Praha.

05.jpg

Tomáš Prokop

6.Tourminátor

Najskôr ukazoval bicepsy, potom bežal ako Forrest Gump a nakoniec napínal svaly ako komiksový hrdina Hulk. Tromi víťazstvami sa Peter Sagan zapísal do histórie Tour de France pri premiérovom štarte.

Dravým finišom i radostnými oslavami si získal fanúšikov. V Paríži stál na pódiu s najlepšími cyklistami ako víťaz bodovacej súťaže (najlepší šprintér) a prijímal gratulácie od najväčších hviezd. Aj od najväčšej cyklistickej legendy - Eddyho Merckxa.

„Hovoril, že som ho milo prekvapil a som veľký objav aj preňho. Pozorne sleduje moje výsledky a je rád, že sa mi darí,“ vravel Sagan. Merckx vyhlásil, že v Saganovi vidí seba na začiatku kariéry. Minulý rok vybojoval Slovák 16 víťazstiev a dres najlepšieho šprintéra získal na štyroch pretekoch.

Miloslav Šebela

7.Svet nás dobehol

Na olympiáde sme sa spoliehali na osvedčené medailové zdroje, ktoré sa roky používali ako stroje. Na vodných slalomárov.

Po rokoch však prišiel deň, keď bratia Hochschornerovci našli na veľkej súťaži premožiteľov, rovnako Michal Martikán. Nešlo o výbuchy, len o ústupy z pozícií, čo sa ťažko vyčíta. Medaily brali, i keď iba bronzové. V Pekingu pred štyrmi rokmi získali slovenskí slalomári štyri zlaté.

Celkový dojem zo sklamania divokej vody vysvetľoval šéftréner Róbert Orokocký tým, že svet sa na dominantné Slovensko pripravil, skopíroval naše know-how a využil zmenu pravidiel.

07.jpg

Vojtech Jurkovič

8.Pád legendy

Kariéra Lancea Armstronga bola dokonalá. Roky si budoval imidž poctivého, no oduševneného bojovníka. Najskôr zvládol boj s rakovinou, potom so súpermi, aby sa stal ikonou celého športu. V októbri prišiel za pár dní takmer o imidž aj o všetky športové trofeje vrátane siedmich titulov z Tour de France.

Bývalí kolegovia, ktorí mu pomáhali pri úspechoch na Tour, po rokoch odkryli všetky tajomstvá slávneho Američana i tímu US Postal. K dopingu sa priznalo jedenásť cyklistov.

Všetci opisovali, ako dostávali od masérov injekcie, ako spolu podstupovali krvné transfúzie či ako chodili k Armstrongovi po EPO. Lance bol posadnutý víťazstvami a od kolegov očakával, že budú takisto dopovať. Inak ich v tíme nahradil.

08.jpg

Miloslav Šebela

9.Barteková prekonala Moravcovú a Šatana

Danka Barteková odchádzala z pekinskej olympiády v slzách. Ako čerstvá svetová rekordérka v trape skončila až ôsma. V slzách odchádzala aj z Londýna, tentoraz však od šťastia, keď vybojovala bronzovú medailu. K nej pridala na konci roka víťazstvo vo finále Svetového pohára.

To však neboli jediné úspechy v roku sympatickej športovkyne. Možno najcennejší prišiel na konci olympijských hier, keď uspela vo voľbách do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru.

Trochu prekvapujúci úspech našej strelkyne bol o to väčší, že za ňu hlasovalo najviac športovcov. Svojím úspechom tak predbehla Martinu Moravcovú, Petra Šťastného či Miroslava Šatana, ktorí sa uchádzali o zvolenie v minulosti.

09.jpg

Tomáš Prokop

10.Formula 1 v ére Vettela

Dvadsaťpäťročný Nemec Sebastian Vettel sa stal vo formule 1 najmladším majstrom sveta s tromi titulmi za sebou. Experti predpovedajú, že raz môže ohroziť rekordných sedem prvenstiev krajana Michaela Schumachera.

Aj keď po desiatich pretekoch strácal Vettel z tímu Red Bull na lídra Fernanda Alonsa jazdiaceho na ferrari 44 bodov, v druhej polovici sezóny už Španiel neodolal tlaku svojho rivala. Vettel vyhral päť veľkých cien za sebou, akoby mal v aute o rýchlosť navyše.

Rozhodovalo sa v samom závere v Brazílii a Vettelovi vyschlo v krku, keď sa už v tretej zákrute po štarte zaplietol do kolízie. No šťastie stálo na jeho strane - aj s poškodeným vozidlom prešiel cieľom na 6. mieste. A to mu stačilo na titul.

10.jpg

Ondrej Gajdoš

Rok v krátkosti (chronológia)

Január

  • Štefan Svitko obsadil na Rely Dakar medzi motocyklami výborné piate miesto.
  • Zomrel legendárny volejbalista Bohumil Golian, dvojnásobný majster sveta a dvojnásobný olympijský medailista.
  • Majstrami Európy v hádzanej sa stali Dáni. Slováci nepostúpili zo skupiny.

Február

  • Martin Škrtel s Liverpoolom získal Carling Cup. Vo finále strelil gól.
  • Zomrel bývalý československý reprezentant a účastník MS 1970 Ladislav Kuna.

Marec

  • Dvanásťnásobná majsterka sveta v biatlone Magdalena Neunerová ukončila kariéru.
  • Vo svetovom pohári alpských lyžiarov triumfovali celkovo – Lindsey Vonnová a Marcel Hirscher.

Apríl

  • Ôsmy titul v hokejovej extralige získali hokejisti Slovana. Vo finále zdolali Košice 4:3 na zápasy.

Máj

  • Finále Ligy majstrov ovládla FC Chelsea. Vo finále brankár Petr Čech chytil penalty.
  • Šiesty ligový titul získali futbalisti Žiliny.
  • Cyklistické Giro d’Italia vyhral prekvapivo Kanaďan Ryder Hesjedal.

Jún

  • Los Angeles Kings získali po prvý raz Stanley Cup.
  • LeBron James získal prvýkrát titul v NBA a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča sezóny aj finále, čo sa podarilo naposledy Michaelovi Jordanovi.

Júl

  • Kladivárka Martina Hrašnová získala na majstrovstvách Európy striebro.
  • Roger Federer sa po triumfe vo Wimbledone opäť stal svetovou jednotkou.

August

  • Horolezec Peter Hámor vyliezol na druhú najvyššiu horu sveta (K2, 8611 m). Zo štrnástich osemtisícoviek už vystúpil na desať.

September

  • Pár týždňov po návrate po dopingovom treste ovládol Alberto Contador Vueltu.
  • Po ôsmich rokoch slovenský tenista vyhral turnaj ATP. Martin Kližan triumfoval v Petrohrade.
  • V NHL sa začala výluka.

Október

  • Hokejovú kariéru uzavrel vo veku 47 rokov skvelý český brankár Dominik Hašek.
  • Šampión formuly 1 Michael Schumacher ohlásil po druhýkrát ukončenie kariéry.

November

  • V zápase s HC Lev narazil Zdeno Chára kapitána Slovana Miroslava Šatana. Šatan sa zo zranení krčnej chrbtice stále zotavuje.
  • V priebehu týždňa získali českí tenisti a tenistky v Prahe obe tímové trofeje. Zvíťazili vo Fed Cupe i v Davis Cupe.

December

  • Aj Európa bude mať svoju kontinentálnu olympiádu. Prvú usporiada v roku 2015 Baku.

Čo bolo pre vás udalosťou roka? (anketa)

sagan1.jpgPeter Sagan, cyklista

„U mňa rezonujú dve udalosti. Prvá bola striebro hokejistov na šampionáte, keď držal trofej v ruke môj kamarát a kapitán Zdeno Chára, a druhá Tour de France, kde som štartoval po prvý raz v živote a hneď som získal druhý najcennejší dres - zelený."

vujtek1.jpgVladimír Vůjtek, tréner hokejistov Slovenska

„Striebro z hokejových majstrovstiev sveta a veľká radosť fanúšikov po návrate na Slovensko mi na celý život zostanú v pamäti. Pred šampionátom nám málokto veril, o to bol úspech cennejší. Slovensko sa po piatich rokoch dostalo do play off šampionátu a vybojovalo si miestenku na olympiádu v Soči 2014. Z ďalších športov ma potešili víťazstvá Česka vo finále Pohára federácie žien aj v Davis Cupe mužov.“

moravcik1.jpgĽubomír Moravčík, bývalý futbalový reprezentant

„Lionel Messi. Je úžasný. Dať v dnešnom futbale toľko gólov a prekonať Gerda Müllera je výnimočný výkon. V prípade Messiho o to príťažlivejší, že futbal vie povýšiť na umenie bez hraníc.“

cibulkova1.jpgDominika Cibulková, tenistka

„Pre mňa bolo udalosťou, že sme sa s fedcupovým tímom dostali po rokoch do elitnej svetovej skupiny a takisto to, že som sa prebojovala do štvrťfinále Roland Garros.“

vlcek1.jpgErik Vlček, rýchlostný kanoista

„Dopingový škandál Lancea Armstronga. Kým jazdil, veľmi som mu držal palce, jeho súboje s Ullrichom dávali Tou de France šťavu. Teraz len žasnem nad kopou dôkazov, ktoré sa časom vyplavili na povrch. Bolo to pre mňa frustrujúce.“

bartekova1.jpgDanka Barteková, strelkyňa

„Olympiáda. Bola to obrovská udalosť, kde sme všetci zabudli na starosti a tešili sa. Skvele som si to užila.“

baca1.jpgJerguš Bača, majster sveta, hokejový tréner

„Svetový šampionát vo Fínsku, ktorý som mal šťastie prežívať na striedačke ako asistent trénera. Asi nik nám neveril, že sa môžeme prebiť až do finále. Nakoniec nás dekorovali striebornými medailami. Na tú partiu nikdy nezabudnem.“

gelle1.jpgPeter Gelle, rýchlostný kanoista

„Londýnska olympiáda. Jej mohutnosť, sila myšlienok, organizačná úroveň a špičkové výkony. Jej ducha ťažko niekto prekoná.“

randl1.jpgMilan Randl, džudista

„Jednoznačne olympijské hry. Bola to obrovská udalosť, konečne som mal možnosť sa na nich zúčastniť a bolo to fantastické.“

nemec1.JPGRichard Nemec, volejbalista

„Udalosťou bolo, že som ho v zdraví prežil, a veľmi ma potešili aj hokejisti, že sa znova zdvihli a skončili na krásnom striebornom mieste.“

rancik1.jpgMartin Rančík, basketbalista

„To, že som sa vrátil k basketbalu a moja dcérka oslávila jeden rok. A z celkového hľadiska striebro hokejistov na majstrovstvách sveta.“

ciger1.JPGZdeno Cíger, hokejový tréner a bývalý reprezentant

„Udalosť roka sa u mňa opakuje často a vždy ju vychutnávam nanovo, zväčša s tým aj zaspávam. Sú to chvíle, keď musím deti doslova vyhadzovať z tréningu v mojej hokejovej škole. Decká by korčuľovali do nemoty. Keď vidíte, ako vám hokejovo rastú, je to úžasný motor. Aj keď vám dakto škodoradostne odradí sponzora, mňa neodradí nič.“

hejkova1.jpgNatália Hejková, trénerka USK Praha

„Najväčší dojem na mňa urobila britská kráľovná. S eleganciou a dôstojne zvládla namáhavé oslavy svojich narodenín a bolo úžasné, ako si dokázala urobiť trochu sama zo seba žart pri otvorení olympiády. Scéna s Danielom Craigom a vyskočením akože s padákom z vrtuľníka bola jedna z najvtipnejších, akú som videla. Potešilo ma, že môj obľúbenec Federer sa dostal na prvé miesto rebríčka, aj keď mu už nikto neveril."

kovacik1.jpgJán Kováčik, šéf futbalového zväzu

„Volebné víťazstvo Smeru a jednofarebná vláda, čo si myslím, že je unikát v Európe. Premýšľal som aj nad športom: hokejisti boli fajn a takisto naša futbalová reprezentácia do 21 rokov.“

klocova1.jpgLucia Klocová, bežkyňa, ôsma z OH na 1500 m

„Nemôžem odpovedať konkrétne, pretože tých udalostí bolo veľmi veľa. Zhrnula by som to, že tento rok bol pre mňa zatiaľ najúspešnejší a najmä tým, že sa postupne tá radosť stupňovala.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Desať najdôležitejších športových udalostí roka 2012