Ďalší tenisti priznali, že ich oslovili stávkarské mafie

Aj Thanasiho Kokkinakisa oslovili stávkarské mafie.
Aj Thanasiho Kokkinakisa oslovili stávkarské mafie. (Autor: SITA/AP)
Andrej Bučko|19. jan 2016 o 20:01

Podľa Andyho Murrayho sú ohrození najmä mladí hráči, ktorí ľahšie podľahnú lákavým ponukám.

MELBOURNE. Počas druhého dňa Australian Open ďalší tenisti priznali, že ich v minulosti oslovili stávkarské mafie.

„Oslovili ma cez Twitter, preto som zrušil všetky adresy na sociálnych sieťach a vyhýbam sa im,“ vravel Austrálčan Thanasi Kokkinakis.

„So mnou sa raz spojili cez Facebook a ponúkali mi peniaze. Okamžite som to ohlásil na horúcu linku Útvaru pre integritu tenisu, ktorú každý z nás má,“ pridal sa Rus Andrej Kuznecov.

Žiadne mená

Kauzu spustili portály BBC a Buzzfeed, ktoré majú k dispozícii utajené materiály. Vedenie svetového tenisu podľa nich v minulosti podozrivé prípady manipulovania s výsledkami zápasov riadne nevyšetrilo a neudelilo žiadne tresty.

Problém kupčenia so zápasmi nie je nový. Predpokladalo sa, že sa týka najmä hráčov z nižších priečok svetového rebríčka, ktorí majú malé a nestabilné príjmy z odmien na turnajoch.

Podľa nových zistení, ktoré sa odvolávajú na vyšetrovanie ešte z roku 2008, však boli do manipulovania so zápasmi zapletení aj hráči z top 50 a dokonca grandslamoví víťazi vo štvorhre. BBC a Buzzfeed však ich mená nezverejnili, nemôžu im totiž dokázať vinu.

Mladí ľahko podľahnú

Predstavitelia Asociácie profesionálnych tenistov (ATP) obvinenia odmietli. To, že stávkarské mafie sú v tenise problémom, však nikto nespochybňuje. V minulosti ponúkli úplatok aj terajšej svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi i Slovákovi Martinovi Kližanovi.

Podľa Brita Andyho Murrayho sú ohrození najmä mladí hráči. „Keď za vami niekto príde s kopou peňazí, v takom veku ľahko spravíte chybu,“ povedal Murray. Tvrdí, že on nikdy ponuku nedostal.

Podľa neho by vedenie svetového tenisu malo klásť väčší dôraz na informovanie a vzdelávanie hráčov už od pätnástich rokov. „Aby si uvedomovali, ako to môže ovplyvniť ich kariéru aj tenis samotný,“ uviedol Brit.

Kritizoval napríklad fakt, že stávkové spoločnosti sponzorujú mnohé turnaje vrátane Australian Open. Podľa neho je to zvláštne a pokrytecké.

Na rozdiel od iných Murrayho neprekvapilo, že medzi podozrivými sú aj hráči z top 50.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ďalší tenisti priznali, že ich oslovili stávkarské mafie