Nechcel vyhrať, hľadal len dobrodružstvo. Dakar má prvú tohtoročnú obeť

Pierre Cherpin na Rely Dakar 2021.
Pierre Cherpin na Rely Dakar 2021. (Autor: twitter/Dakar Rally)
TASR|15. jan 2021 o 09:39

Francúzsky motocyklista mal 52 rokov.

DŽIDDA. Francúzsky motocyklista Pierre Cherpin zomrel na následky pádu, ktorý utrpel v nedeľňajšej siedmej etape Rely Dakar.

Ide o prvú obeť tohtoročnej edície pretekov. Informovala o tom agentúra AFP.

Zomrel pri prevoze do Francúzska

Päťdesiatdvaročný Cherpin, ktorý bol na svojej štvrtej Rely Dakar, utrpel vo vysokej rýchlosti vážne poranenia hlavy so stratou vedomia a vrtuľníkom ho previezli do nemocnice. Mal aj poranené pľúca a zlomené rebrá.

V nemocnici v meste Sakaka podstúpil operáciu na zredukovanie epidurálneho hematómu a následne ho uviedli umelého spánku. Jeho stav bol v uplynulých dňoch stabilizovaný, no pri prevoze do francúzskeho Lille zomrel.

"Pierre Cherpin zomrel na následky zranení počas prevozu lekárskym lietadlom z Džiddy do Francúzska. Celá karavána Dakaru chce vyjadriť úprimnú sústrasť jeho rodine, príbuzným a priateľom," uvádza sa vo vyhlásení organizátorov.

Cherpin sa prvýkrát objavil medzi účastníkmi Dakaru v roku 2009, keď sa súťažilo v Južnej Amerike. Prihlásil sa do súťaže motocyklov bez asistencie a to isté si zopakoval v roku 2012. O ďalšie tri roky neskôr pre poruchu motora nedošiel so cieľa.

Nechcel vyhrať. Hľadal dobrodružstvo

Aj v roku 2021 sa prihlásil do rovnakej kategórie motul, hnala ho totiž zvedavosť z objavenia nového kontinentu. Rely Dakar sa posledné dva roky jazdí v Saudskej Arábii a tam sa napokon naplnil jeho smutný osud.

Pred nešťastnou udalosťou mu v celkovom poradí súťaže motocyklov patrilo 77. miesto.

Cherpin sám seba charakterizoval ako podnikateľa a vášnivého nadšenca plachtenia a motoriek. Jeho zámerom na Dakare nebol boj o celkové poradie, chcel len zažiť niečo nové a dobrodružné.

"Som amatér. Nechcem vyhrávať, iba hľadám dobrodružstvo a rád objavujem nové krajiny. Jazda na motorke je vášeň, počas ktorej spoznávame sami seba," komentoval Cherpin svoju účasť na Rely Dakar 2021 ešte pred pretekmi.

Všetci účastníci pretekov vyjadrili počas piatkovej poslednej etapy sústrasť pozostalým.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Nechcel vyhrať, hľadal len dobrodružstvo. Dakar má prvú tohtoročnú obeť