D. Streda zostupuje, Košice sa zachránili

(Autor: SITA)
TASR|5. máj 2012 o 19:29

Odstup DACu od predposledného mužstva MFK Košice predstavuje aktuálne nedostižných 10 bodov.

BRATISLAVA. FK DAC 1904 Dunajská Streda sa stal už v predstihu istým zostupujúcim tímom z najvyššej slovenskej futbalovej súťaže v sezóne 2011/2012 a po štyroch ročníkoch, strávených medzi elitou, opúšťa rady prvoligových účastníkov.

O tejto skutočnosti sa rozhodlo v sobotňajšom podvečernom stretnutí 30. kola Corgoň ligy, v ktorom hráči Dunajskej Stredy podľahli v Prešove domácemu výberu Tatrana hladko 0:4.

Futbalisti DAC majú tri kolá pred koncom domácej ligovej súťaže na poslednom 12. mieste tabuľky 16 bodov a už ani matematickú šancu na zotrvanie v prvoligovej spoločnosti.

Odstup "žlto-modrých" od predposledného mužstva MFK Košice predstavuje aktuálne nedostižných 10 bodov, na desiaty v poradí Prešov je manko FK DAC až trinásťbodové. Do konca aktuálneho ročníka Corgoň ligy sa "hrá" ešte o deväť bodov.

Hráčom Dunajskej Stredy sa v jarnej časti dlhodobej domácej súťaže vôbec nedarí: v dvanástich dueloch získali iba 4 body (bilancia: 1 víťazstvo - 1 remíza - 10 prehier) s nepriaznivým skóre 7:24.

ico

Výsledky:

Tabuľka:

1. Žilina 30 16 10 4 47:27 58
2. Trnava 30 16 8 6 37:22 56
3. Slovan 30 15 10 5 43:30 55
4. Senica 30 14 11 5 42:21 53
5. Ružomberok 30 10 11 9 37:30 41
6. Zlaté Moravce 30 11 7 12 32:38 40
7. Trenčín 30 9 12 9 44:46 39
8. Nitra 30 8 12 10 32:35 36
9. Banská Bystrica 30 9 9 12 36:40 36
10. Prešov 30 6 11 13 21:32 29
11. Košice 30 6 8 16 24:39 26
12. Dunajská Streda 30 5 1 24 18:53 16

Slovan bez väčších problémov

Do prvej gólovej príležitosti sa dostal v 6. minúte Smetana, ale jeho hlavička minula ľavú žrď brány hostí. V 13. min sa vyznamenal Kováč, keď zmaril gólom zaváňajúci prienik Kemlágeho. Vzpätí diváci odmenili potleskom Soumaha medzi slovanistickými hráčmi, ale peknej individuálnej akcii chýbala finálna prihrávka.

Po polhodine hry prenikol po ľavej strane Grendel, po jeho prihrávke šikovne tečoval loptu Smetana, ale tá minula odkrytú ľavú časť brány. V 37. min Smetana pohotovo vysunul loptu za obranu hostí a nabiehajúci Mészáros prekonal Hrošša.

Po zmene strán po prihrávke Kolčáka kĺzačkou zabránil Šimončič striedajúcemu Šebovi pridať druhý gól kombinačne vyspelejšieho domáceho tímu.

V 75. min mal vyrovnanie na pravačke Kolár, ale nečakanej príležitosti sa zľakol a loptu "prihral" Kováčovi. K slovu sa dostal aj striedajúci Piroska, keď po nezištnej prihrávke Šeba zvýšil na 2:0.

Hostí to nezlomilo a striedajúci Ivančík v 85. minúte prízemnou strelou dal kontaktný gól. Slovan si však výhru postrážil a získal cenné tri body v boji o titul.

ico

Slovan Bratislava - FC Nitra 2:1 (1:0)

Góly: 37. Mészáros, 82. Piroska - 85. Ivančík, Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Soumah, Gajdoš (obaja Nitra), 1453 divákov.

Slovan Bratislava: Kováč - Pauschek, Kladrubský, Had, Kolčák -Kopúnek - Grendel (81. Jánošík), Mészáros, Milinkovič (70. Piroska) - Halenár, Smetana (46. Šebo)

FC Nitra: Hroššo - Harbuľák, Šimončič, Martin Tóth, Čirik - Kemláge (62. Kroupa), Gajdoš, Držík (72. Moravčík), Kolár - Soumah, Šimonek (72. Ivančík)

Hodnotenie trénerov:

Vladimír Weiss, tréner Slovan: "Vytvorili sme si dosť gólových príležitostí, ale na druhej strane nás pri niektorých momentoch Nitry podržal brankár Kováč. Ťažko sa však hrá pred publikom, ktoré uráža mňa aj hráčov. Ale budeme bojovať až do posledného kola a urobíme všetko pre to, aby sme svoje zápasy vyhrali."

Ladislav Jurkemik, tréner Nitry: "Proti kvalitnému mužstvu sme odohrali kvalitný zápas. Vytvorili sme si šance, ktoré sme však nepremenili, vyrobili sme indivduálne chyby, ktoré súper využil. Slovan je skúsenejšie mužstvo a jeho víťazstvo je zaslúžené. Chlapci sa však v Bratislave ukázali v dobrom svetle."

Späť na začiatok článku >>

Košice sa zachránili

Trenčania mali od úvodného hvizdu hernú prevahu, lenže Košičania sa zamerali iba na bránenie a vo svojom obrannom pásme nenechávali voľný ani kúsok trávnika. Domáci túto situáciu skúšali prekonať aj strelami z diaľky. Kleščík minul bránu len tesne a ďalšie trenčianske pokusy o kombinácie nenachádzali cieľ.

Domáci potrebovali výraznejšie rozpohybovať hru i protivníka, takže s touto úlohou nastupovali do druhej polovice zápasu. Jeho plány však nabúral v 57. minúte Viazanko, ktorý strelou z veľkej vzdialenosti prekvapil domáceho brankára a Košičania sa nečakane ujali vedenia. Domáci si napriek tomuto úderu udržiavali územmnú prevahu, ktorá však bola proti pevnému košickému bloku neplodná.

V 70. minúte Štefánik zblízka napálil len do brankára a vynikajúcu šancu na vyrovnanie nezužitkoval. Košičania sa však svojou defenzívnou taktikou napokon k víťazstvu neprebojovali, pretože trenčiansku snahu predsa len korunoval v 87. minúte Godál presnou hlavičkou a vydrel tak pre aktívnejších domácich aspoň remízu.

Košiciam, ktoré pred zápasom vymenili trénera Ladislava Šimča za Jána Kozáka, ale bod stačil na vytúženú záchranu, keďže Dunajská Streda prehrala v Prešove 0:4.

ico

AS Trenčín - MFK Košice 1:1 (0:0)

Gól: 87. Godál - 57. Viazanko. Rozhodoval: Mastiš, ŽK: Baez - Tofiloski, Kubík, 2617 divákov.

AS Trenčín: Volešák - Godál, Kleščík, Diakite, R. Mazáň (74. Holúbek) - Baez - Peltier, Salinas (83. Lobotka), S. Štefánik, Hlohovský - Depetris (63. Štyvar)

MFK Košice: Tofilovski - Isola, Džokovič, Redžepi, Sekulič - Šinglár (58. Hovančík)- Viazanko, K. Kuzma, Skvašík (69. T. Kubík), Matič (58. Bukata) - Škutka

Hodnotenie trénerov:

Adrián Guľa, tréner Trenčína: "Bol to pre nás mimoriadne poučný zápas, pretože súper zatvoril ihrisko a my sme sa proti takémuto štýlu hry ťažko presadzovali. V druhom polčase sme chceli súperovu obranu zlomiť, z našej snahy nás však vyrušil gól hostí. Potom sme však dokázali zlepšiť náš pohyb a z troch dobrých šancí sme aspoň jednu využili."

Ján Kozák, tréner Košíc: "Do Trenčína sme prišli s úmyslom domácich potrápiť a chceli sme eliminovať ich silné stránky. Najmä v prvom polčase sme súperovi toho príliš veľa nedovolili, do druhého polčasu sme našu zostavu prestriedali a organizácia našej obrany už nebola taká, ako by sme si predstavovali. Domáci zvýšenou aktivitou dokázali vyrovnať, konečný výsledok je však nakoniec zaslúžený."

Späť na začiatok článku >>

DAC zostupuje

Tatran sa pustil do Dunajskej Stredy "zhurta" a hneď od úvodu ovládol hru. V 7. min sa zastreľoval Papaj, ale jeho strela tesne minula pravú žrď hosťujúcej bránky. Hostia sa po brejku dostali do gólovej šance v 14. min, keď najprv Hözl netrafil z dobrej pozície a vzápätí Nikolič trafil len brankára Diviša.

Domáci sa ujali vedenia v 18. min: Zošák krásne vysunul Katonu a ten sám pred Kučerom aj s pomocou žrde nezaváhal - 1:0. O tri minúty neskôr domáci udreli druhýkrát. Papajovu strelu vyrazil Kučera pred seba a Katona poľahky strelil do prázdnej bránky svoj druhý gól.

Diváci sa tretieho presného zásau dočkali v 28. min, keď Štetina krásne trafil z priameho kopu z 30 metrov. V 36. min Zošákova strela letela tesne nad dunajskostredskú bránku.

Prešov pokračoval v dobrom výkone aj v druhom polčase. V 65. min sa dostal do výbornej príležitosti po Jakovlevovom centri Guba, ale sám pred Kučerom šancu zahodil. O dve minúty si diváci zakričali gól aj po štvrtý raz v zápase - Papaj nedal Kučerovi šancu.

V 71. min mohol po rohu znížiť Hözl, ale jeho hlavička letela tesne vedľa pravej žrde domácej bránky. Tatran bol stále pri chuti a v 84. min Petráš opečiatkoval ľavú žrď bránky DAC. Domáci si po výbornom výkone pripísali zaslúžené tri body a odprevadili DAC do druhej najvyššej súťaže.

ico

1. FC Tatran Prešov - DAC 1904 Dunajská Streda 4:0 (3:0)

Góly: 18. a 21. P. Katona, 28. L. Štetina, 67. Papaj, ŽK: 78. P. Petráš, 82. Guba - 23. Hözl, 24. Ayuk, 30. Laštovka, 64. Adiaba, 78. Delarge, rozhodovali: Kráľovič - Mókoš, Bobko, 1350 divákov

Prešov: Jakub Diviš - P. Petráš, Piter-Bučko, L. Štetina, Krob - P. Lipták - Papaj (84. M. Marcin), P. Katona, Zošák (59. Lisjuk), Jakovlev - Střihavka (53. Guba)

Dunajská Streda: P. Kučera - Nikolič, Adiaba, Huber, Laštovka - Kabele, Hözl, Matůš, Ayuk (85. Hanták) - Delarge (82. Kordič), Fodrek (69. A. Urbánek)

Hodnotenie trénerov:

Sergij Kovalec (tréner Prešova): "Dnešný zápas bol výborný z našej strany. Dunajskostredskí hráči chceli bojovať, ale my sme dobre kombinovali a dali štyri góly."

Krisztián Németh (tréner Dunajskej Stredy): "Dnes sme sa trápili, hráči Prešova boli kombinačne lepší. V zápase sme robili domácim len sparingpartnera. Gratulujem Tatranu k víťazstvu."

Späť na začiatok článku >>

Dukla na Spartaku neskórovala

Hostia spod Urpína začali v Trnave odvážne a po rohu Pančíka v 4. minúte musel brankár Kamenár vyrážať strelu Kuzmu. Domáci odpovedali z protiútoku strelou Mikoviča, s ktoru si brankár Boroš bez problémov poradil. Presne po štvrťhodine hry zahrával Gašparík priamy kop a jeho strela opečiatkovala pravú žrď bystrickej brány.

O 7 minút neskôr zachraňoval bystrický gólman po strele Bicáka pred dobiehajúcim Mikovičom. V 32. min sa diváci dočkali prvého gólu, keď po pravej strane unikol Bicák a pohotový Vyskočil prudkou prízemnou strelou k ľavej žrdi prekonal Boroša.

Päť minút pred koncom polčasu mali príležitosť aj hostia, ale po zaváhaní Kamenára Hučko hlavou minul trnavskú bránu. V druhom polčase sa domáci snažili pridať druhý gól a v 54. min po prihrávke Mikoviča vypálil voľný Bicák vedľa brány.

V 63. min po akcii Mikoviča s Vyskočilom odvracala obrana Dukly na roh, hostia pohrozili v 65. minúte, ale pohotovú strelu Brašeňa vyrazil brankár Kamenár. O troch bodoch pre trnavský Spartak sa definitívne rozhodlo v 74. min, keď sa k odrazenej lopte dostal striedajúci Tomaček a pohotovou strelou spoza 16-stky rozvlnil sieť Banskej Bystrice.

Hosťujúci brankár Boroš sa blysol ešte v 81. min, keď končekmi prstov vyrazil prudkú strelu Tomačeka. Bodkou za strenutím bola nebezpečná strela Čvirika, ktorá si však cestu do brány Dukly nenašla.

ico

Spartak Trnava - Dukla Banská Bystrica 2:0 (1:0)

Góly: 32. Vyskočil, 74. Tomaček. Rozhodoval: Smolák, ŽK: Mikovič - Považanec, Matúš, ČK: 80. Matúš (B. Bystrica) za druhú ŽK, 5328 divákov.

Spartak Trnava: Kamenár - Habánek, Gross, Čvirik, Hanzel - Karhan - Gašparík, Procházka, Bicák (72. Tomaček)- Vyskočil (90. Schranz), Mikovič (88. Ciprys)

Dukla B. Bystrica: Boroš - Pančík, Poljovka, Vajda, Savič - Hlinka, Považanec (60. Augustín) - Kuzma (85. Slančík), Matúš, Hučko - Laksík (60. Brašeň)

Pozápasové hodnotenia:

Dušan Tóth, asistent trénera B. Bystrice: "Pre našich mladých hráčov to bola dobrá škola v takej výbornej kulise, ktorá bola na štadióne. Vytvorili sme si niekoľko šancí, ktoré sme však nepremenili a preto sme v dnešnom stretnutí prehrali."

Pavel Hoftych, tréner Trnavy: "Chceme hrať do posledného kola o titul, poznali sme výsledky súperov a preto sme museli dnes vyhrať. Rozhodol gól Vyskočila v prvom polčase, ktorý do mužstva vniesol pokoj a potvrdením nášho víťzstva bol gól Tomačeka. Znova boli výborní diváci, za atmosféru im ďakujem. Som rád, že sme vyhrali a udržali si kontakt s čelom tabuľky."

Späť na začiatok článku >>

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»D. Streda zostupuje, Košice sa zachránili