Dostal ocenenie za celoživotný prínos pre rozvoj cyklistiky. Zomrel Juraj Kollár

Juraj Kollár v roku 2017.
Juraj Kollár v roku 2017. (Autor: TASR)
Ján Jacoš|28. máj 2023 o 21:00

Pričinil sa aj o jediný velodróm na Slovensku, ktorý je v Prešove.

PREŠOV. V stredu 24. mája opustil tento svet vo veku 82 rokov bývalý dlhoročný funkcionár v cyklistike Juraj Kollár. Dvadsaťšesť rokov bol predseda cyklistického oddielu TJ Lokomotíva Prešov.

Zaslúžil sa o výstavbu cyklistického velodrómu s olympijskými parametrami a veľkú popularizáciu cyklistiky v Prešove. Po Bratislave bol Prešov druhým slovenským mestom s cyklistickou dráhou.

Počas jeho pôsobenia na čele oddielu získali cyklisti a cyklistky Lokomotívy viacero majstrovských titulov a dosiahli úspechy aj na medzinárodných súťažiach.

Prešov sa stal jednou z bášt cyklistiky na Slovensku. Bol pri tom, keď v Prešove odštartovali svoju skvelú kariéru Lenka Ilavská a Alena Barillová.   

Žiaľ, ani velodróm sa nevyhol kríze a stával sa nefunkčným. Jurajovi Kollárovi (nar. 6.5.1941), aj keď bol už v dôchodkovom veku, to nedalo a začal sa s veľkým zaujatím a nasadením usilovať o jeho revitalizáciu.

V roku 2012 bol zakladateľom cyklistického klubu ŠK Velodróm Prešov, ktorý mal v programe zveľadenie jediného velodrómu na Slovensku a rozvoj mládežníckej cyklistiky.

Jeho viacročné úsilie prinieslo ovocie. Na vynovenom velodróme sa uskutočňujú majstrovstvá Slovenska v dráhovej cyklistike, podujatia Slovenského pohára, medzinárodná Grand Prix UCI Prešov. 

Za celoživotný prínos pre rozvoj cyklistiky bol J. Kollárovi udelený Zlatý pedál Slovenského zväzu cykistiky.      

Posledná rozlúčka s Jurajom Kollárom bude v pondelok 29. mája o 12. h v Dome smútku v Prešove.

Česť jeho pamiatke!

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dostal ocenenie za celoživotný prínos pre rozvoj cyklistiky. Zomrel Juraj Kollár