Z arogantného mladíka je citlivý šampión. Vyhral ako roky nikto

Remco Evenepoel po zisku titulu majstra sveta.
Remco Evenepoel po zisku titulu majstra sveta. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|25. sep 2022 o 12:00

Remco Evenepoel sa stal majstrom sveta.

WOLLONGONG. Odvtedy ako vymenil futbalové kopačky za bicykel, je považovaný za jeden z najväčších talentov súčasnej cyklistiky. 

Medzi juniormi vyhral takmer každé preteky, na ktoré prišiel. Majstrom sveta sa stal už osemnásť mesiacov po tom, ako ukončil futbalovú kariéru.

Aj preto, že je Belgičan, je často prirovnávaný k legendárnemu Eddymu Merckxovi. Paradoxne, práve od neho si vyslúžil nielen slová uznania, ale pred vlaňajšími MS na domácej pôde aj veľkú kritiku. 

Merckx ho označil za nespoľahlivého tímového kolegu a spochybnil jeho nomináciu na preteky s hromadným štartom. Evenepoel však vtedy potlačil svoju víťaznú mentalitu a tvrdo pracoval pre Wouta van Aerta. 

Rovnakú dilemu riešili cyklistickí odborníci aj teraz. Dostane Evenepoel v austrálskom Wollongongu šancu na zisk dúhového dresu alebo sa znovu prispôsobí van Aertovi?

"Myslím si, že vieme, čo musíme urobiť ako tím. Wout je lídrom a náš plán a stratégia je medzi chalanmi dobre známa. Vieme, čo máme dnes urobiť," uviedol rodák z Aalstu pred nedeľňajšími pretekmi. 

Ako to dopadlo? Evenepoel na rozdiel od van Aerta zachytil nástup početnej skupiny ďaleko pred cieľom a deklasoval konkurenciu ako roky nikto.

Bang a bol preč

Víťaz tohtoročnej Vuelty aj monumentálnej klasiky Liége - Bastogne - Liége reagoval na aktivitu francúzskej reprezentácie 75 kilometrov pred cieľom. K dispozícii mal aj dvoch tímových kolegov. 

Najmä Pieter Serry mal veľký podiel na tom, že rozdiel medzi 25-člennou skupinou a pelotónom bol rýchlo nad hranicu jednej minúty.

Všetky oči sa vo vedúcej skupiny upriamovali na Evenepoela, ktorý sa razom stal favoritom na víťazstvo. Súperov sa chcel zbaviť v stúpaní Mount Pleasant, ale jeho nástupy sa zakaždým podarilo zachytiť.

Evenepoel napokon prekvapil súperov vtedy, keď to nečakali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Z arogantného mladíka je citlivý šampión. Vyhral ako roky nikto