Sagan myslí na štvrtý titul majstra sveta. Chcel by som miesto v histórii, vraví

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - JOZEF JAKUBČO)
Miloslav Šebela|22. sep 2021 o 06:00

Trať šampionátu slovenskému majstrovi pasuje.

BRATISLAVA. Roky to bolo niečo ako jeho značka. Preslávil sa tým, že dodržiava tento rituál. Miestami sa zdalo, že ukazuje ako je nad vecou a aký je uvoľnený. Peter Sagan si nezvykne prejsť trať veľkých šampionátov. Na rozdiel od všetkých jeho rivalov.

Platilo to o trase majstrovstiev sveta v Dauhá aj v Bergene. 

Keď sa ho pred pár rokmi pýtali novinári, či videl trať slovenského šampionátu v Žiari nad Hronom, najskôr odvetil, že ho nevidel. Potom sa otočil k Janovi Bártovi, ktorý sedel vedľa neho a opýtal sa: „Koľkokrát pôjdeme zajtra ten okruh?“

„Sedemkrát,“ odvetil mu. 

Sagan sa obrátil k novinárom a s úsmevom odpovedal: „Tak zajtra ten okruh uvidím sedemkrát.“ 

Veľakrát nerozhoduje to, či pretekár trať pozná, ale úplne iné okolnosti, a to ako na ne dokáže zareagovať. 

Tradíciu porušil

Tento rok však slovenský majster svoju tradíciu porušil a trať svetového šampionátu v Belgicku si prešiel spolu so športovým riaditeľom a bratom Jurajom pár dní po dokončení pretekov Okolo Beneluxu.

„Boli sme si urobiť prehliadku trate,“ priznal Ján Valach. 

„Je veľmi technická. Sú to dva okruhy, jeden dlhší a druhý kratší v meste. Je tam mnoho zákrut, stále je to ľavá-pravá. Kopce nie sú prudké, ale jazdia sa z brzdy, čiže treba byť neustále vpredu. Navyše sa jazdí aj po 'kockách', takže to bude rýchle. Bude sa bojovať do poslednej minúty,“ predpovedá. 

Trasa šampionátu je tento rok skutočne zaujímavá. Hoci vo Flámsku sa jazdí veľa prestížnych klasík, o majstrovi sveta sa bude rozhodovať na menej známych miestach.

Niektoré stúpania sú súčasťou menších klasík Brabantský šíp a Primus Classic. Brabantský šíp Peter Sagan v roku 2013 vyhral. 

Rozhodujúce kilometre budú jazdiť cyklisti na mestskom okruhu so štyrmi krátkymi stúpaniami. 

Juraj: Peťo má super formu

„Je technický a na ňom sa rozhodne, kto vyhrá,“ myslí si aj Juraj Sagan. 

Kvôli množstvu prudkých zákrut v meste bude pozičná jazda veľmi dôležitá. Pelotón sa totiž bude deliť. Kto nebude v kľúčových momentoch vpredu, príde o šancu na dobrý výsledok.

Šéf slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara dokonca avizoval, že trasa má toľko zákrut ako žiadne preteky na svete. Navyše sú to zákruty, ktoré stále narúšajú tempo. 

Juraj Sagan bol pri všetkých troch tituloch brata a verí, že aj teraz môže zabojovať o medailu.

Posledný titul majstra sveta vybojoval v Bergene v roku 2017.
Posledný titul majstra sveta vybojoval v Bergene v roku 2017. (Autor: TASR/AP)


„Peťo má super formu, ale majstrovstvá sú jednodňové preteky a na víťazstvo bude potrebovať aj šťastie. Trať by mu mala vyhovovať. Bude to veľmi o pozičnej jazde. Dúfam, že mu pomôžeme, čo najdlhšie,“ doplnil. 

Aj Ján Valach verí, že slovenský líder je v takej forme, aby sa vyrovnal najväčším favoritom.

„Je veľmi dobre pripravený. Má skúsenosti a vie sa v tom pohybovať. Dáme do toho všetko,“ doplnil Valach.  

Trasa skutočne Saganovi pasuje. Skúsenosti s technickým okruhom v meste má len najlepšie. Na MS v Richmonde 2015 sa jazdilo priamo v centre mesta a tiež bolo na trase viacero prudkých zákrut. 

„V top forme by som povedal, že je to trať ako šitá pre Petra. Na majstrovstvá sveta idú najväčšie esá ako van der Poel, van Aert a ďalší. To však môže Petrovi pomôcť, pretože on nepatrí medzi najväčších favoritov a nebudú si ho tak strážiť. Očakávania nie sú až také vysoké ako pred pár rokmi, ale v kútiku duše verím, že jeho forma vygraduje a mohlo by mu to sadnúť,“ vraví Saganov mládežnícky tréner Peter Zánický. 

Túži preskočiť legendy

Štyri tituly majstra sveta z kategórie elite nemá nik. Ak by to Peter Sagan dokázal, bol by to unikát. 

Jeho cieľom je vybojovať štvrtý titul od šampionátu v Bergene. Ak by sa mu to podarilo, preskočil by aj takú legendu ako Eddy Merckx. 

„Je to úspech, na ktorý myslím. Môžem si takto zaistiť výnimočné miesto v histórii majstrovstiev sveta. Za iných okolností nie som ten, kto by sa sústreďoval na rekordy, ale odkedy som sa stal tretí raz majstrom sveta, stále myslím na štvrtý titul. Najmä teraz, keďže tohtoročný šampionát v Belgicku mi pasuje a mohol by som uspieť aj o rok v Austrálii,“ hovoril Peter Sagan pre belgický magazín Ride. 

Aj iný medailový výsledok by bol mimoriadnym úspechom vzhľadom na Saganove výsledky v tejto sezóne.

Trápili ho zdravotné problémy. Prekonal covid, na Tour mal nepríjemný pád. Zo zranení sa zotavil, čo potvrdil víťazstvom na Okolo Slovenska. 

V Belgicku mu bude pomáhať trojica Juraj Sagan, Erik Baška a Patrik Tybor.

Preteky mužov elite sú na programe v nedeľu 26. septembra od 10.30 h. 

Spolu v rámci MS štartuje až 17 slovenských reprezentantov.

Okrem Sagana môže na dobrý výsledok pomýšľať aj junior Martin Svrček či reprezentant do 23 rokov Lukáš Kubiš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan myslí na štvrtý titul majstra sveta. Chcel by som miesto v histórii, vraví