Sagan špurtoval o medailu, suverénne triumfoval Evenepoel

Remco Evenepoel.
Remco Evenepoel. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. sep 2022 o 08:40 (aktualizované 25. sep 2022 o 09:47)

Sagan štvrtý titul majstra sveta nezískal, skončil však v top 10.

MS v cyklistike 2022

Elite - muži (Helensburgh - Wollongong, 266,9 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

6:16:08 h

2.

Christophe Laporte

Francúzsko

+ 2:21 min

3.

Michael Matthews

Austrália

+ 2:21 min

4.

Wout Van Aert

Belgicko

+ 2:21 min

5.

Matteo Trentin

Taliansko

+ 2:21 min

6.

Alexander Kristoff

Nórsko

+ 2:21 min

7.

Peter Sagan

Slovensko

+ 2:21 min

64. 

Matúš Štoček

Slovensko

+ 6:11 min

65.

Marek Čanecký

Slovensko

+ 6:11 min

-

Juraj Sagan

Slovensko

nedokončil

WOLLONGONG. Majstrom sveta v cyklistike v austrálskom Wollongongu sa stal Belgičan Remco Evenepoel.

Jeden z veľkých favoritov na titul vyhral po dlhom sólovom úniku. Súperom ušiel 25 kilometrov pred cieľom. Titul získal s veľkou prevahou. Nespomalil, ani keď mal viac ako minútový náskok.

Evenepoel má 22 rokov a je najmladším majstrom sveta od roku 1993, kedy titul získal Lance Armstrong. Belgicko má majstra sveta po desiatich rokoch.

Striebro si vybojoval Francúz Christoph Laporte. Bronz získal Austrálčan Michael Matthews. V skupine o striebro a bronz špurtoval aj Slovák Peter Sagan, medailu nezískal, skončil na 7. priečke.

"Je neuveriteľné, že som vyhral. Po tom, ako som získal titul aj medzi juniormi, mám ďalší dres. Boli to veľmi ťažké preteky, vyše šesť hodín v sedle. Po takej dlhej a ťažkej sezóne je takýto koniec neskutočný.

Dnes sme súťažili ako tím a určite sme chceli získať titul. Mal som šancu aj ja, ak by som zaútočil skôr, ináč by sme stavili na Van Aerta. Podarilo sa to a náš tím si triumf zaslúžil. Keď sme boli len vo dvojici, vedel som, že sa musím odpútať, čo sa mi podarilo.

Na vrchole posledného kopca som už tušil, že to zvládnem, a ten záver bol krásny. Je veľkým snom byť majstrom sveta. Po víťazstve na Liege som si stále posúval ciele. Zvíťazil som na Vuelte a teraz som získal aj titul.

Bola to úžasná sezóna, ktorú už možno nikdy nezažijem," citoval Evenepoela portál cycling-info.sk.

VIDEO: Remco Evenepoel a záverečné metre jeho vystúpenia na MS v cyklistike

Evenepoel prežíva životnú sezónu. V tomto roku vyhral monumentálnu klasiku – Liege – Bastogne – Liege a pred dvomi týždňami zvíťazil na trojtýždňovom etapáku španielskej Vuelte. V tejto sezóne vybojoval už pätnásť víťazstiev, čo je najviac v profesionálnom pelotóne.

Belgičan je prvým cyklistom za viac 30 rokov, ktorý v jednej sezóne vyhral preteky Grand Tour aj titul majstra sveta.

Evenepoel pritom s cyklistikou začal v relatívne vysokom veku. Do šestnástich rokov sa venoval futbalu. Hral za Anderlecht a bol členom belgických mládežníckych reprezentácii. V tíme do 17 rokov bol aj kapitánom.

Z futbalu presedlal na cyklistiku a prakticky hneď začal víťaziť. Prvý titul majstra sveta získal ešte ako 18-ročný junior na majstrovstvách sveta v Kitzbüheli. Aj tam zvíťazil rovnakým spôsobom. Po dlhom sólovom úniku. 

Zo Slovákov sa dlho držal na čele pretekov Juraj Sagan, ktorý bol od štartu v úniku. V závere pretekov sa snažil pomôcť bratovi Petrovi, keď ťahal hlavnú skupinu, aby znížil jej stratu na únik. Preteky však nedokončil.

Trojnásobný majster sveta sa do boja o štvrtý titul nezapojil, no šprintoval na konci o medailu. Skončil na 7. priečke, čo je príjemné prekvapenie.

Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Matúš Štoček a Marek Čanecký prišli do cieľa na 64. a 65. pozícii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan špurtoval o medailu, suverénne triumfoval Evenepoel