Prišiel Evenepoel a dobrá pozícia bola fuč. Sagan však zabojoval

Austrálčan Sam Welsford (vpravo) vyhráva šprint 6. etapy.
Austrálčan Sam Welsford (vpravo) vyhráva šprint 6. etapy. (Autor: Vuelta a San Juan OK/ facebook)
Sportnet|28. jan 2023 o 23:40

Slovák dosiahol ďalšie umiestnenie v Top 10.

Vuelta a San Juan 2023

6. etapa: (San Juan - San Juan, 145 km):

1.

Sam Welsford

Austrália

DSM

3:03:39 h

2.

Sam Bennett

Írsko

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

3.

Fernando Gaviria

Kolumbia 

Movistar

+ 0 s

4.

Fabio Jakobsen

Holandsko

Soudal - Quick Step

+ 0 s

5.

Attilio Viviani

Taliansko

Team Corratec

+ 0 s

6.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 0 s

SAN JUAN. Portál procyclingstats.com v priebehu šiestej etapy pretekov Vuelta a San Juan prišiel so zaujímavou informáciou. Sam Welsford je historicky prvým Austrálčanom, ktorý štartuje na tomto podujatí.

Začiatok pretekov v Argentíne nemal ani zďaleka vydarený. V jednej z etáp škaredo spadol a do cieľa prišiel s roztrhnutým dresom a šortkami.

Teraz môže mať podstatne lepšiu náladu, keďže si na svoje konto pripísal cenné víťazstvo. V záverečnom špurte dokázal zdolať aj hlavných favoritov, akými boli Sam Bennett, Fernando Gaviria či Fabio Jakobsen. 

Peter Sagan si pripísal už piate umiestnenie v najlepšej desiatke. Tentokrát sa dostal do šprintu neskoro a musel sa uspokojiť so šiestym miestom.

Počas etapy trápilo cyklistov horúce počasie. Teplota 33-34 stupňov Celzia však bol jediný faktor, ktorý im trochu skomplikoval cestu do cieľa etapy.

Dlho sa na trati nič zásadné nedialo, a tak správou dňa bolo odstúpenie bývalého víťaza Tour de France a štvrtého muža celkového poradia Egana Bernala.

Tím Ineos Grenadiers informoval, že Kolumbijčan musel odstúpiť z pretekov pre zranenie kolena, ktoré utrpel po páde ešte v úvodnej etape podujatia.

Slovenský cyklista mal v závere opäť dobrú tímovú podporu. Ešte tri kilometre pred cieľom mal pred sebou až troch jazdcov tímu TotalEnergies.

Potom však prišiel na čelo po ľavej strane vozovky Remco Evenepoel a vyvinul rýchlosť viac ako 60 kilometrov za hodinu. Sagan sa prepadol, zostal zavretý a nedokázal sa dostať za zadné koleso Fabia Jakobsena. 

Ešte 350 metrov pred cieľom to so Saganom vyzeralo veľmi zle a zdalo sa, že tentokrát sa neprebojuje ani do najlepšej desiatky. Napokon však zabojoval, našiel si miesto pre špurt a vytiahol to na šieste miesto. 

Napokon v mimoriadne tesnom závere vypálil favoritom rybník Sam Welsford z tímu DSM, pre ktorého je to iba druhé profesionálne víťazstvo.

VIDEO: Záverečný špurt 6. etapy pretekov Vuelta a San Juan 2023

Pozíciu lídra pretekov si bez väčších problémov udržal Miguel Ángel López. Pred druhým Filippom Gannom má k dobru naďalej 30-sekundový náskok a pokiaľ sa nestane niečo nevídané, tak si biely dres udrží.

V nedeľu je totiž na programe posledná rovinatá etapa. Má iba 112 kilometrov a bude sa odohrávať na okruhu v San Juane o dĺžke 16 kilometrov. Cyklisti ho absolvujú sedemkrát a nastúpajú dokopy iba 350 metrov.

Celkové poradie po 6. etape:

1.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Medellin - EPM

23:17:16 h

2.

Filippo Ganna

Taliansko

Ineos Grenadiers

+ 30 s

3.

Sergio Higuita

Kolumbia

Bora-Hansgrohe

+ 44 s

4.

Einer Augusto Rubio

Kolumbia

Movistar

+ 50 s

5.

Brandon Smith Rivera

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 1:01 min

6.

César Nicolás Paredes

Kolumbia

Sindicato de Empleados

+ 1:19 min

49.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 17:23 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prišiel Evenepoel a dobrá pozícia bola fuč. Sagan však zabojoval