Sagan odštartoval novú sezónu. V chaotickom šprinte skončil siedmy

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Sportnet|22. jan 2023 o 23:45

Z etapového víťazstva sa tešil Sam Bennett.

Vuelta a San Juan 2023

1. etapa (San Juan - San Juan, 144 km):

1.

Sam Bennett

Írsko

Bora-Hansgrohe

3:19:16 h

2.

Michael Mørkøv

Dánsko

Soudal - Quick Step

+ 0 s

3.

Giacomo Nizzolo

Taliansko

Israel - Premier Tech

+ 0 s

4.

Danny van Poppel

Holandsko

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

5.

Gleb Syritsa

Rusko

Astana Qazaqstan

+ 0 s

6.

Elia Viviani

Taliansko

INEOS Grenadiers

+ 0 s

7.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 0 s

SAN JUAN. Ír Sam Bennett z tímu Bora-Hansgrohe sa stal víťazom úvodnej etapy pretekov Vuelta a San Juan 2023, ktoré sa konajú v Argentíne.

V záverečnom špurte ťažil z výbornej práce tímového kolegu Dannyho van Poppela a potvrdil pozíciu jedného z hlavných favoritov.

Peter Sagan sa držal v popredí, ale záver mu nevyšiel ideálne. Nedokázal sa zavesiť za favoritov a v trochu chaotickom šprinte, v ktorom sa vytvorili netypicky veľké rozdiely medzi šprintérmi, skončil siedmy.

Trojnásobný majster sveta na týchto pretekoch štartuje tretíkrát.

V rokoch 2019 a 2020 si na konto pripísal dve druhé miesta, pričom v oboch prípadoch ho predstihol iba jeho dobrý kamarát Fernando Gaviria z Kolumbie.

Prvá etapa ročníku 2023 bola pomerne jednoduchá. Merala 144 kilometrov, cyklistov čakalo 520 nastúpaných metrov a druhá, prevažne rovinatá časť.

VIDEO: Zostrih zo záverečného špurtu úvodnej etapy

V úvode sa vytvoril desaťčlenný únik, pričom polovičné zastúpenie mala domáca Argentína. V pelotóne kontroloval situáciu najmä tím Soudal - Quick-Step.

Bolo to logické, pretože belgický tím mal etapové ambície s Fabiom Jakobsenom a tiež sa chcel čo najlepšie postarať o svojho lídra Remca Evenepoela.

Úradujúci majster sveta dokonca v závere ťahal skupinu. V tom momente televízna grafika ukazovala 1,1 kilometra do cieľa, no tento údaj bol chybný. Možno aj preto bolo viacero pretekárov zbytočne skoro vpredu.

Jakobsen sa v závere úplne stratil z dohľadu.

Dán Michael Mørkøv, ktorý mu mal pôvodne špurt rozbiehať, zostal vpredu sám a napokon to vytiahol na druhú priečku. Poradie na stupňoch víťazov doplnil Talian Giacomo Nizzolo z tímu Israel - Premier Tech.

Sagan prišiel do cieľa so stratou niekoľkých metrov. Nebolo vidno skoro žiadne vláčiky, ale akoby každý šprintoval vo vlastnej línii sám za seba.

Podujatie Vuelta a San Juan pokračuje v pondelok svojou druhou etapou vo zvlnenom teréne, pričom najmä prvá polovica z celkovo 201 kilometrov dlhej trasy bude zrejme pre viacerých šprintérov príliš náročná.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan odštartoval novú sezónu. V chaotickom šprinte skončil siedmy