Na čom jazdí Sagan na Tour? Bez elektriny mu ostane len jedna rýchlosť

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Twitter TotalEnergies)
Miloslav Šebela|4. júl 2022 o 20:45 (aktualizované 4. júl 2022 o 21:35)

Cena Saganovho bicykla je 13-tisíc eur.

BRATISLAVA. „You never fail until you stop trying,“ povedal raz autor teórie relativity Albert Einstein. Nikdy nezlyháš, pokiaľ sa neprestaneš snažiť. Rovnaký slogan má na ráme svojho bicykla Peter Sagan.

V posledných rokoch má slovenský majster na bicykli nejaký detial, či slogan podľa vlastného uváženia.

„Vlani som mal na bicykli nápis: We will see. Teda uvidíme. Čo je moja typická hláška. Teraz sme sa rozhodli dať: Nikdy nezlyháš, pokiaľ sa budeš neustále snažiť,“ vysvetľoval Sagan pre RTVS.

Od roku 2015 jazdí na bicykloch amerického výrobcu Specialized a stal sa jednou z najvýraznejších tvári tejto firmy. Každý rok pripravujú pre Sagana bicykel v špeciálnej edícii a taktiež v rovnakej špecifikácii ho dávajú aj do predaja v obmedzenom množstve.

Inšpirovali sa autami z Ameriky

Sagan jazdí na pretekoch na ráme S-WORKS SL7. Je to najvyšší súťažný model. Specialized tvrdí, že je to najrýchlejší cyklistický rám. Na rovnakom ráme jazdia všetci pretekári TotalEnergies, Quick-Stepu aj Bora-Hansgrohe.

Rám je z karbónových vlákien a posledný model je aerodynamicky optimalizovaný. V minulosti v šprintérskych etapách využíval Sagan model Venge, ten sa však už nevyrába. Nový model je univerzálny a jazdia na ňom šprintéri aj vrchári.

Pretekársky špeciál Petra Sagana v TotalEnergies - S-Works Tarmac SL7.
Pretekársky špeciál Petra Sagana v TotalEnergies - S-Works Tarmac SL7. (Autor: SPECIALIZED)

Aby svoju osobnosť Specialized odlíšili, pripravili preňho rám v špeciálnych farbách. Kým jeho tímoví kolegovia jazdia na červených bicykloch, Žilinčan má kombináciu modrej s červenou sedlovou rúrkou.

Dizajn vraj vychádza z amerických športiakov z minulého storočia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Na čom jazdí Sagan na Tour? Bez elektriny mu ostane len jedna rýchlosť