V bahne padali aj majsterky sveta. Po skvelom sóle sa písala história

Britka Elizabeth Deignanová vyhrala prvý ročník pretekov Paríž-Roubaix žien.
Britka Elizabeth Deignanová vyhrala prvý ročník pretekov Paríž-Roubaix žien. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|2. okt 2021 o 19:00

Paríž-Roubaix si prvýkrát vyskúšali aj cyklistky.

Paríž-Roubaix 2021 

Preteky žien - Denain - Roubaix (116,4 km): 

1.

Elizabeth Deignanová

Veľká Británia

Trek - Segafredo 

2:56:07 h

2.

Marianne Vosová

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 1:17 min

3.

Elisa Longová Borghiniová

Taliansko

Trek - Segafredo

+ 1:47 min

4.

Lisa Brennauerová

Nemecko

Ceratizit-WNT Pro Cycling

+ 1:51 min

5.

Marta Bastianelliová

Taliansko

Alé BTC Ljubljana

+ 2:10 min

6.

Emma Norsgaardová

Dánsko

Movistar

+ 2:10 min


Nora Jenčušová

Slovensko

Bepink

mimo limitu

ROUBAIX. Kým muži v nedeľu absolvujú už 118. ročník najslávnejšej monumentálnej klasiky Paríž-Roubaix, ich ženské kolegyne majú za sebou inauguračný ročník. 

V sychravom počasí sa museli popasovať s dažďom, ktorý ešte znásobil náročnosť pretekov, ktorým cyklistickí fanúšikovia nepovedia inak ako "Peklo severu". 

Na pretekárky, vrátane Slovenky Nory Jenčušovej, čakalo 17 úsekov pokrytých dlažobnými kockami. Celkovo išlo o 29,5 kilometra, pričom nechýbali ani legendárne úseky Carrefour de l’Arbre či Mons-en-Pévéle.

Z víťazstva sa napokon tešila Britka Lizzie Deignanová pred druhou Holanďankou Marianne Vosovou a talianskou šampiónkou Elisou Longovou Borghiniovou. 

Pretekárka tímu Trek-Segafredo predviedla úžasné 82-kilometrové sólo. Zaútočila ešte pred prvým úsekom pavé a postupne si vypracovala náskok až na hranici dvoch minút a 40 sekúnd. 

"Predvádza jazdu, o ktorej sa bude roky hovoriť," povedal komentátor Eurosportu.

Niektoré úseky sa premenili na bahno, kde musela bojovať so svojím bicyklom aj Deignanová. Bola však jednou z mála pretekárok, ktoré neskončili na zemi. 

Problémom sa nevyhla napríklad majsterka sveta Elisa Balsamová, ktorá sa prvýkrát predstavila v prestížnom dúhovom drese.

Osemnásť kilometrov pred cieľom zaútočila zo skupiny prenasledovateliek Vosová a hoci už Britku nedostihla, jej zvýšenie tempa a s tým spojená nervozita nepriamo spôsobili pád hneď štyroch pretekárok.

Medzi nimi bola aj svetová šampiónka v časovke Ellen van Dijková. 

Deignanová finišovala na slávnom velodróme v Roubaix, na ktorom v roku 2018 triumfoval Peter Sagan, po takmer troch hodinách. V cieli bola vyčerpaná a ťažko hľadala slová, ktorými by opísala pocity šťastia. 

"Je to veľmi emocionálne. Som šťastná a hrdá. Nemôžem uveriť tomu, že sa to stalo. Som pyšná na to, že som súčasťou tímu, ktorý píše históriu," skonštatovala. 

Takisto priznala, že predviesť tak dlhé sólo rozhodne nebolo jej plánom.

"Potrebovala som byť vpredu v prvom kockovitom úseku, aby som chránila líderky. Dnes som bola trojkou tímu. Potom som zbadala medzeru.

Pomyslela som si, že keď budem vpredu, tak ma ostatné tímy musia sťahovať. Tak som v tom ďalej pokračovala," zhodnotila Deignanová. 

V Roubaix si prebrala trofej v podobe dlažobnej kocky. A hoci je majsterkou sveta z roku 2015, tento úspech sa mu minimálne vyrovná. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»V bahne padali aj majsterky sveta. Po skvelom sóle sa písala história