Kritizoval vojnu. Teraz som rukojemník a Kremeľ ma môže zabiť, bojí sa Tiňkov

Oleg Tiňkov.
Oleg Tiňkov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. máj 2022 o 14:30

Rusko už neexistuje, vraví.

BRATISLAVA. Vlani na jeseň mal jeho majetok hodnotu okolo 9 miliárd dolárov. Teraz mu ostal len zlomok. Aj v dôsledku vojny na Ukrajine. Oleg Tiňkov najskôr ostro kritizoval ruskú agresiu na Ukrajine.

„Generáli precitli z opitosti a zistili, že majú armádu na hovno. Ak je takáto armáda, aj všetko ostatné v krajine stojí za hovno. Utápa sa v rodinkárstve, lokajstve a úradníckom hnoji?“ napísal na instagrame.

Podľa neho by krajiny mali dbať na zdravie svojich ľudí a nie ich zabíjať. Vyzval, aby Rusko zastavilo vojnu. To bolo 19. apríla.

Na druhý deň kontaktovali vedenie Tinkoff bank ľudia z okolia Vladimira Putina a pohrozili, že pokiaľ sa Tiňkov nezbaví svojho 35-percentného podielu, banku znárodní.

Najal si ochranku a skrýva sa

Ruský podnikateľ a bývalý majiteľ tímu Tinkoff, v ktorom jazdil aj Peter Sagan, pocítil hnev ruského prezidenta. Svoj podiel v banke, ktorú vybudoval od nuly, musel predať.

„Nemal som na výber. Nemohol som ani len jednať o cene. Bol som ako rukojemník: Dostaneš len to, čo ti dáme,“ cituje Tiňkova New York Times. 

Rusko sa snaží kritikov vojny umlčať, aj preto sa ľudia obávajú svoj názor vyjadriť. Za kritiku vojny hrozí v Rusku trest na 15 rokov odňatia slobody.

Päťdesiatštyriročný milionár po prvý raz od verejnej kritiky Ruska a Putina prehovoril. Má vraj obavu o svoj život, najal si ochranku a nechce zverejniť, kde sa nachádza. 

Už niekoľko rokov žije v Londýne, no vlastní nehnuteľnosti aj v Amerike, vo Francúzsku a v Taliansku. Priatelia, ktorí majú kontakty na bezpečnostné služby, mu vraj povedali, že by sa mal obávať o život. 

Tiňkov pritom v posledných mesiacoch prekonal leukémiu. Jeho stav bol veľmi vážny, k tomu ochorel na covid. Teraz vraví: „Prežil som leukémiu, ale zabiť ma môže Kremeľ.“ 

Rusko už neexistuje

Nik z ruských podnikateľov, s ktorými sa rozprával, vraj nesúhlasí s vojnou. Lenže obávajú sa vyjadriť svoje názory. 

„Zistil som, že Rusko ako krajina už neexistuje. Tušil som, že Putin nie je dobrým vládcom, ale nemal som ani tušenia, že to naberie takéto katastrofické rozmery.“  

Svoj podiel v Tinkoff bank predal v uplynulých dňoch Vladimirovi Potatinovi, oligarchovi blízkemu Putinovi. Potatin sa však od Putina v poslednom čase dištancoval. 

Tiňkov mu vyjadril vďačnosť, že si odpredajom podielu zachránil aspoň časť majetku. Tvrdí, že cena bola na úrovni troch percent toho, za koľko by bol ochotný svoj podiel predať. 

„Prinútili ma predať to kvôli mojim vyhláseniam. Predal som to za drobné,“ tvrdí bývalý miliardár a cyklistický nadšenec. 

„Neverím viac v nejakú budúcnosť Ruska a nechcem spájať svoje meno a moje aktivity s krajinou, ktorá bezdôvodne útočí na svojich susedov.“ 

Tiňkov však v minulosti Putina velebil.

V júli 2017, teda ruskej anexii Krymu a podpore bojov na Donbasse, vyhlásil, že Putin by sa mal stať cárom a mal by mať neobmedzenú moc. Svoje slová nevysvetlil.

Jazdenie so Saganom si nekúpite

Jeho biznisu sa v Rusku vždy darilo.

Tiňkov budoval svoj majetok postupne. Začínal pašovaním džínsov, ktoré kupoval v zahraničí a predával doma. Postupne vybudoval továreň na mrazené potraviny, sieť reštaurácií, pivovar, banku a luxusné apartmány v Alpách.

Väčšinu firiem, ktoré vybudoval, dokázal dobre speňažiť.

V športe zanechal svoju stopu, keď tri roky investoval do tímu Tinkoff. Stálo ho to vraj 50 miliónov dolárov.

Tiňkov oslavoval so svojimi jazdcami víťazstvo na španielskej Vuelte, na talianskom Gire, zisk titulov majstra sveta Petra Sagana 2015 aj 2016 či víťazstvo na klasike Okolo Flámska.

„Ak by som mal stroj času, znovu by som tieto peniaze minul, pretože cyklistika mi dala toľko emócií a zábavy, že peniazmi sa to nedá merať. Ako sa hovorí v reklame MasterCard, sú veci, ktoré si za peniaze nekúpite.

Nemôžete si kúpiť jazdu s Petrom Saganom, jazdy v kopcoch s chlapcami z môjho tímu alebo popíjanie šampanského po víťazstvách,“ hovoril po odchode z cyklistiky pre špecializovaný portál Cyclingnews.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kritizoval vojnu. Teraz som rukojemník a Kremeľ ma môže zabiť, bojí sa Tiňkov