Sagan môže dosiahnuť niečo, čo nikto pred ním. Kto sú jeho súperi?

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - JOZEF JAKUBČO)
Miroslav Kováčik|24. sep 2021 o 15:00

Kto sú najväčší favoriti na zisk dúhového dresu?

BRATISLAVA. "Bude môcť Peter Sagan zabudnúť na titul večne druhý?" pýtal sa komentátor Českej televízie Tomáš Jílek po tom, čo slovenský cyklista zaútočil na majstrovstvách sveta v americkom Richmonde.

Rok 2015 bol pre žilinského rodáka najmä v znamení druhých miest. Celkovo ich dosiahol až dvadsať, vrátane dvoch v bodovacích súťažiach. 

Päťkrát skončil tesne za víťazom na Tour de France, v dvoch etapách na pretekoch Okolo Švajčiarska, Tirreno-Adriatico či v úvodných troch etapách na obľúbenom podujatí Okolo Kalifornie. 

Na svetovom šampionáte to však už vyšlo. Tento raz bolo načasovanie ideálne. Belgičan Greg van Avermaet sa nedokázal Sagana udržať a slovenský cyklista si po vydarenom útoku došiel pre prvý z troch titulov majstra sveta.

Van Aert: Už to nie je vtipné 

V podobnej pozícii prichádza na tohtoročný šampionát Wout van Aert. Na Tour de France síce zažiaril troma víťazstvami, ale v reprezentačných farbách Belgicka mu víťazstvá tesne unikajú. 

Na olympiáde v Tokiu skončil druhý za Richardom Carapazom a pred piatimi dňami získal striebornú medailu v časovke na majstrovstvách sveta. Zdolal ho len najväčší favorit Filippo Ganna, aj to len o šesť sekúnd.

Navyše, na vlaňajšom šampionáte v talianskej Imole získal strieborné double a tiež je úradujúcim vicemajstrom sveta v cyklokrose. 

"Už to nie vtipné. Ďalšia strieborná medaila... Som trochu sklamaný, ale nie z môjho výkonu. Z toho som šťastný, nerobil som chyby a zdolal ma iba absolútny špecialista na časovku," cituje van Aerta aj web cyclingweekly.com. 

Van Aert ocenil aj rozhodnutie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), ktorá sa rozhodla zaradiť časovku mužov na začiatok majstrovstiev.

V minulosti tomu tak vždy nebolo. Teraz majú pretekári ako napríklad van Aert dlhší čas na prípravu a regeneráciu pred pretekmi s hromadným štartom. 

Evenepoel jazdí na seba, tvrdí legenda 

Jazdec tímu Jumbo-Visma bude lídrom belgického tímu, v ktorom figurujú aj víťaz klasiky Miláno - San Remo Jasper Stuyven či talentovaný Remco Evenepoel.

A hoci má 21-ročný cyklista na konte už 21 profesionálnych víťazstiev, belgická legenda Eddy Merckx nie je z jeho správania príliš nadšená. 

Evenepoel na majstrovstvách Európy frustrovane reagoval na taktiku Sonnyho Colbrelliho, ktorý mu nechcel striedať. Na pretekoch Okolo Beneluxu sa zase dostal do sporu s krajanom Giannim Vermeerschom.

Občas pôsobí arogantne a rýchlo si zvykol na pozíciu lídra. 

"Ak je skutočne len jeden líder, nemali by ste so sebou Evenepoela brať. Jazdí na seba, videli sme to na olympiáde," povedal Merckx pre Het Nieuwsblad. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan môže dosiahnuť niečo, čo nikto pred ním. Kto sú jeho súperi?