Sagan dosiahol na Gire prvé pódium, Bora však chcela viac

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. máj 2021 o 16:55 (aktualizované 10. máj 2021 o 18:30)

Z úniku vyhral neznámy Holanďan.

Giro d'Italia 2021

3. etapa: Biella - Canale (190 km): 

1.

Taco van der Hoorn

Holandsko

Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux

4:21:29 h

2.

Davide Cimolai

Taliansko

Israel Start-Up Nation

+4 s

3.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+4 s

4.

Elia Viviani

Taliansko

Cofidis, Solutions Crédits

+4 s

5.

Patrick Bevin

Nový Zéland

Israel Start-Up Nation

+4 s

6.

Gianni Vermeersch

Belgicko

Alpecin-Fenix

+4 s

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe obsadil v pondelkovej tretej etape na Giro d'Italia tretie miesto.

Za víťazom Tacom van der Hoornom (Intermarche-Wanty-Gobert Materiau) z Holandska zaostal o štyri sekundy, v záverečnom špurte ho zdolal domáci Davide Cimolai z Israel Start-Up Nation.


Na čele celkového poradia zostal domáci Filippo Ganna z tímu Ineos Grenadiers a cyklámenový dres pre najlepšieho šprintéra si aj zajtra oblečie Belgičan Tim Merlier. Pred štvrtým Saganom má v tejto súťaži náskok 21 bodov. 

V úniku bol aj mladý Ukrajinec 

Tretia etapa z mesta Biella do Canale merala 190 km a mala zvlnený charakter. V prvej polovici etapy čakal na pretekárov rovinatý profil, potom boli na programe štyri stúpania a tri horské prémie.

Preteky sa začali v daždi, krátko po štarte sa dostalo do úniku osem jazdcov, ktorí si postupne vypracovali šesťminútový náskok. Vo vedúcej skupine bol aj 18-ročný Ukrajinec Andrij Ponomar - najmladší účastník Gira od roku 1930.

V pelotóne dobre pracovala Bora, ktorá podporovala svojho lídra Petra Sagana. Nemecký tím nastolil ostré tempo, zbavil sa viacero šprintérov a približne 30 kilometrov pred cieľom zaostával pelotón za vedúcou päticou o 1:15 minúty.

Na víťazstvo ani nepomyslel 

V závere pretekov bola aktívna iba Bora, no sama nestačila na stiahnutie náskoku. Deväť kilometrov pred cieľom mal silný nástup Van der Hoorn a dokázal sa osamostatniť na čele pretekov.

V pelotóne sa k Bore napokon pridali aj tímy Cofidis a UAE Emirates, no otáľali príliš dlho a Van der Hoorn si po celodennom úniku vybojoval víťazstvo.

"Neviem tomu uveriť. Po pretekoch som sa pýtal sám seba, či je to skutočné. Príliš som neveril, ani keď sme mali minútový náskok, no povedal som si, že ak mám aspoň malú šancu, skúsim ju využiť.

Chcel som dnes byť v úniku, ale na víťazstvo som ani nepomyslel," citovala agentúra AFP Van Der Hoorna, ktorý zažíva premiéru na Grand Tour.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Sagan dosiahol na Gire prvé pódium, Bora však chcela viac