Ako zdolať Pogačara na Tour? Kúpiť ho a poslať na Giro d’Italia

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|30. mar 2022 o 18:25

Víťaz Tour sa pokúsi vyhrať slávnu klasiku.

BRATISLAVA. "Cyklistika sa rozhodne zmenila odkedy som skončil kariéru. Je to ako v dobách Eddyho Merckxa, kedy špecializácia na disciplíny neexistovala," vraví Bradley Wiggins. 

V roku 2012 sa stal prvým britským cyklistom, ktorý vyhral Tour de France. Krátko po Tour vybojoval olympijské zlato v časovke. Celkovo má z olympijských hier úctyhodných päť zlatých medailí.

A hoci cyklistickú kariéru ukončil, je expertom televízie Eurosport. Často analyzuje preteky a ponúka zaujímavý pohľad na ich priebeh.

Hodnotí ich zo štúdia, no veľmi často sleduje preteky aj na motorke a komentuje ich prakticky z pelotónu. Často veľmi neformálne, keď je príležitosť dokonca komunikuje s pretekármi, či so športovými riaditeľmi počas súťaží. 

Môže vyhrať veľkú klasiku

Dnes je podľa Wigginsa cyklistika výrazne iná ako pred pár rokmi. 

„Je to o tom, aby ste zodvihli zadok, sklonili hlavu a šliapali tak rýchlo, ako sa len dá. Cyklistika vo svojej základnej forme bude vždy o tom, aby ste boli rýchlejší ako niekto iný, no za posledných 20 rokov sa zmenila ohľadom taktiky či trénovania.

A dnes je to v bode, kedy hádam polovici vecí už ani nerozumiem. Kompletne sa to zmenilo,“ vravel Wiggins v rozhovore, ktorý dal viacerým médiám. 

V cyklistike akoby neplatilo delenie pretekárov na tých, ktorí sa sústreďujú na Tour de France či veľké etapové preteky a na klasiky ako napríklad Okolo Flámska. 

Rozdelenie podľa typológie či daností tu pritom bolo desaťročia.

Teraz na flámske klasiky vstupuje dvojnásobný šampión z Tour Tadej Pogačar. Toto nie sú preteky, z ktorých by mal skúsenosti alebo by sa na ne špecializoval. Wiggins je však presvedčený, že na nich môže zažiariť. Od súperov je vraj o triedu silnejší.

„Okolo Flámska môže vyhrať. Je to výnimočný pretekár. Keď som ho sledoval z motorky v závere klasiky Strade Bianche, pochopil som, aký výnimočný je.

Jednoznačne bude hrať rolu na Flámsku. Či vyhrá, uvidíme, ale rozhodne to nenechá len tak,“ myslí si niekdajší víťaz Tour de France.

Slovinec má stále len 23 rokov a dve monumentálne klasiky už vyhral: Liége - Bastogne - Liége a Okolo Lombardska. Tie sú však výrazne kopcovité a jazdia sa na dobrých cestách na rozdiel od flámskych klasík.

V stredu dokonca Pogačar na klasike Dwars door Vlaanderen vybojoval veľmi dobré 10. miesto. Už tu naznačil, že môže s klasikármi bojovať. 

"Bolo to hektické a chaotické," priznal po pretekoch.

O tom, že víťazi z Tour nezvyknú na jarných klasikách štartovať, svedčí, že naposledy štartoval aktuálny držiteľ žltého dresu z Tour na Okolo Flámska v roku 2005 – Lance Armstong. Američanovi však neskôr triumfy z Tour de France odobrali kvôli dopingu. 

Víťazi z Tour sa klasikám vyhýbali

Dnešnú cyklistiku prirovnáva olympijský víťaz k obdobiu kedy jazdil slávny Eddy Merckx. Najsilnejší pretekári vtedy jazdili na čele od začiatku sezóny. „Pre fanúšikov je to skvelá správa," vraví.

Pritom klasiky sú plné nástrah. Hrozia pády a zranenia, preto sa im jazdci, ktorí plánovali v lete vyhrať na Tour žltý dres vyhýbali. Teraz akoby to neplatilo. 

Pogačar bude v nedeľu štartovať na Okolo Flámska, Primož Roglič už jednu menšiu klasiku po starých kamenných cestách tento rok dokonca absolvoval. 

„Pád na Paríž – Roubaix alebo Okolo Flámska vám môže zruinovať sezónu, preto sa jazdci na celkové poradie týmto pretekom vyhýbali. Preto je neuveriteľné, že Pogačar na klasike bude štartovať,“ hovorí Wiggins.

Podľa experta Eurosportu je mladý Slovinec znova najväčším favoritom na triumf na Tour. Iného podobne silného favorita nevidí.  

„Aj keby som prial druhé víťazstvo Geraintovi Thomasovi, s tým ako sa teraz darí Pogačarovi, a pri jeho dominancii, iného favorita nemám. O víťazstvo ho nepripraví nič okrem pádu alebo Primoža Rogliča,“ myslí si. 

Peniaze nedokážu zdolať talent

Pred nástupom mladého Slovinca víťazili na Tour pretekári tímu Ineos, v minulosti Sky. Ich víťazstvá však pramenili z obrovského rozpočtu a mimoriadne silnej zostavy. 

V porovnaní s konkurenciou má Ineos takmer dvojnásobne veľký rozpočet. Preto mali nad súpermi dlho veľkú prevahu. Odkedy je na scéne Pogačar, najlepším výsledkom britského tímu na Tour je tretie miesto Richarda Carapaza. 

„Bude to náročné. Môžete vymyslieť čokoľvek, ale nedokážete talent zdolať väčším rozpočtom,“ myslí si 41-ročný Brit. Pritom v minulosti to skôr vyzeralo naopak.

Na otázku, čo by musel urobiť Ineos, aby zdolal Slovinca a znovu zvíťazil na Tour, odvetil: „Museli by zohnať obrovský balík peňazí, kúpiť ho a poslať na Giro d’Italia.“

Klasika Okolo Flámska sa bude konať v nedeľu 3. apríla. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Ako zdolať Pogačara na Tour? Kúpiť ho a poslať na Giro d’Italia