Získal historické víťazstvo, na druhý deň skončil. Vyradila ho zátka

Eritrejčan Biniam Girmay.
Eritrejčan Biniam Girmay. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. máj 2022 o 09:34

Biniam Girmay odstúpil z Giro d'Italia 2022.

BRATISLAVA. V utorok bol hrdinom. Ako prvý Afričan vybojoval víťaznú etapu na Giro d'Italia. V napínavom šprinte zdolal jedného z veľkých favoritov Mathieua van der Poela.

„Je to neuveriteľné. Nemám slov, koľko podpory do mňa vložil tím,“ hovoril pre Eurosport Biniam Girmay.

Dvadsaťdvaročný cyklista z Eritrey dosiahol životný úspech. Lenže počas slávnostného ceremoniálu si nevedel rady s otvorením fľaše prosecca. Položil ju, zátka však vyletela v momente, keď sa skláňal a trafila mu ľavé oko.

Cyklistu previezli na vyšetrenie do nemocnice.

"Mal menšie krvácanie vo vnútri oka a v dôsledku toho stratil čiastočne zrak. Nie je to nič, čo by ohrozovalo jeho funkčnosť, hoci môže mať obmedzený zrak. 

Je dôležité, aby sme toto zranenie sledovali. So správnou liečbou sa oko čoskoro zotaví," vyjadril sa lekár tímu Intermarché Piet Daneels pre Het Nieuwsblad. 

Doplnil, že o tom, či bude pokračovať, rozhodne tím v stredu dopoludnia. S poraneným okom však pokračovanie Girmaya vyzeralo skôr nepravdepodobne. 

V stredu ráno však novinár Ciro Scognamiglio z talianskej Gazzetty uviedol, že podľa jeho informácií Girmay z Gira odstúpi. Tím sa tak rozhodol skôr z obozretnosti, aby sa poranené oko zahojilo.

Girmay sa k svojmu odstúpeniu vyjadril na sociálnych sieťach. Poďakoval tímu za podporu a pomoc pri víťazstve v 10. etape.

"Podporujeme sa, pomáhame si navzájom a v tíme je výborná atmosféra. Toto nie je len moje víťazstvo, patrí celému tímu," uviedol Girmay.

"Moje oko potrebuje teraz pokoj. Som v poriadku a teším sa na ďalšie preteky v tejto sezóne. Dúfam, že sa čoskoro uvidíme," dodal.

Eritrejský cyklista je veľkým prekvapením tejto sezóny. Vybojoval tri víťazstvá.

Stal sa prvým Afričanom, ktorému sa podarilo zvíťaziť na flámskej klasike, keď vyhral Gent - Wevelgem a ukazuje sa ako klasikák a odolný šprintér.

V minulosti uviedol, že jeho idolom je trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

"Mám ho rád ako pretekára a myslím si, že mám podobný potenciál. Viem prejsť stúpania a tiež šprintovať," povedal Girmay pre cyclingnews.com. 

Paradoxom je, že na tohtoročnom Giro d'Italia robili fľaše s proseccom problémy aj ďalším dvom víťazom etáp.

Zátka pri otváraní trafila do tváre aj Mathieua van der Poela po víťazstve v prvej etape. Trafila ho tesne vedľa oka. A podobný problém mal po 7. etape aj Holanďan Koen Bouwman. Jeho tvár zátka z fľaše tesne minula. 

Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Získal historické víťazstvo, na druhý deň skončil. Vyradila ho zátka