Cyklista O'Grady ukončil kariéru a priznal sa k dopingu

Stuart O'Grady počas Tour de France 1998.
Stuart O'Grady počas Tour de France 1998. (Autor: SITA/AP)
TASR|25. júl 2013 o 09:13

Dva týždne pred štartom Tour de France v roku 1998 zobral austrálsky cyklista Stuart O'Grady EPO.

MELBOURNE. Iba deň po tom, čo austrálsky cyklista Stuart O'Grady ukončil profesionálnu kariéru, sa 39-ročný veterán priznal k dopingovej minulosti.

Šesťnásobný účastník olympijských hier prezradil, že dva týždne pred štartom slávnych pretekov Tour de France v roku 1998 bral erytropoetín (EPO).

Zakázanú látku zvyšujúcu množstvo červených krviniek v krvi si zadovážil sám a užíval ju bez vedomia jeho tímu.

Aj Pantani a Ullrich

O'Gradyho priznanie v rozhovore pre austrálsky denník prišlo deň po tom, čo komisia pre boj s dopingom vedená francúzskym Senátom zverejnila svoje dopingové zistenia týkajúce sa viacerých svetoznámych cyklistov. Na Tour de France 1998 mali podľa jej záznamov brať EPO aj dvaja najlepší cyklisti v konečnom poradí - víťaz Marco Pantani a druhý Jan Ullrich.

O'Grady, vtedy jazdiaci za stajňu GAN, počas TdF '98 tri dni obliekal žlté tričko pre lídra priebežného poradia.

O'Grady sa rozlúčil s profesionálnou cyklistikou deň po tom, ako dokončil rekordnú 17. Tour de France za sebou.

Počas svojej kariéry získal na OH v Aténach 2004 s krajanom Graemom Brownom zlato v madisone - bodovacích pretekoch dvojíc, v roku 2007 vyhral cestnú klasiku Paríž-Roubaix.

V počte absolvovaných Tour v rade je rekordérom spoločne s Američanom Georgom Hincapiem. Na svojom konte má tri etapové vavríny, deväť dní bol držiteľom žltého trička pre vedúceho muža celkovej klasifikácie.

Jedno zlé rozhodnutie

"Vyhral som olympiádu, Paríž-Roubaix a teraz to všetko bude pošpinené týmto jedným činom. Rád by som to vzal späť, ale to sa žiaľ nedá," povedal O'Grady pre denník News Corp.

"To je tá najťažšia vec na celom prípade - stalo sa to tak dávno. Jedno zlé rozhodnutie poškvrní toľko vecí. Ľudia budú mať množstvo otázok..."

Austrálčan prezradil, že aby získal EPO, musel vycestovať za hranice, a látku kúpil v lekárni. Podľa vlastných slov bol obozretný a užíval extrémne malé množstvá.

Počas Tour de France 1998 sa prevalil dopingový škandál francúzskej stajne Festina. Následné policajné razie viedli k odhláseniu alebo vylúčeniu siedmich z pôvodných 21 tímov, ktoré mali štartovať na najslávnejších etapových pretekoch sveta.

"Keď vypukla aféra s Festinou, prestal som s tým. Všetkého som sa zbavil a už som sa toho viac nedotkol. Nebol to žiadny systematický doping, nesnažil som sa podvádzať ľudí. V podstate som sa snažil len prežiť vo veľmi sivom svete," vyhlásil O'Grady a na svoju obranu dodal: "Sme len ľudia a každý robíme chyby."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklista O'Grady ukončil kariéru a priznal sa k dopingu