Cruyff: najslávnejšie číslo 14 na svete

Sportnet|9. máj 2006 o 00:00

Johan Cruyff nikdy nezískal s Holandskom európsky ani svetový titul, a predsa patrí do prvého radu svetového futbalu s Di Stéfanom, Pelém, Beckenbauerom, Maradonom. Na rozdiel od renomovaných hviezd preferujúcich na drese desiatku, si zvolil štrnástku.

Prezývali ho Nummer 14, v Španielsku El Salvador (spasiteľ). Bol jednotkou totálneho futbalu.

Novinári ho majú radi. V dlhých rozhovoroch logicky zdôvodňuje svoje konanie. Slávne monológy vyšli knižne, v mnohých krajinách sú podkladom na semináre manažérov.

Johannes Hendrikus Cruijff (Cruyff je jeho všeobecne používaný anglický prepis) sa narodil 25. apríla 1947 v Amsterdame.

Na štadión Ajaxu mal blízko, v klube pracovala jeho mama. Loptu na nohe si obľúbil od siedmich rokov, a keď mu v dvanástich zomrel otec na infarkt, upol sa k hre natrvalo. Tak silno, že presvedčil mamu o odchode zo školy a všetok čas venoval tréningu.

Devätnásťročný hral za áčko Ajaxu, na konci sezóny sa tešil z prvého domáceho titulu. Získal ich deväť, trikrát dvíhal nad hlavu Pohár európskych majstrov (1971 - 1973), tri razy sa tešil z prvenstva v ankete o Európskeho futbalistu roka.

S aktívnou kariérou skončil v poslednom kvalifikačnom zápase Holandska o postup na MS 1978 do Argentíny. Bol aj úspešným trénerom. Ajax priviedol k víťazstvu v PVP a španielsku Barcelonu, za ktorú päť rokov hrával, okrem dvoch španielskych titulov aj k víťazstvu v EPM.

Po operácii srdca v roku 1991 prestal fajčiť a ďalší srdcový záchvat o šesť rokov neskôr ho prinútil prisahať, že s nervy napínajúcim remeslom kouča skončí. Dodnes drží slovo. Otec troch detí (dcéry Chantal a Susila, syn Jordi) založil nadáciu pomáhajúcu telesne postihnutým športovcom i medzinárodnú univerzitu, ktorá pomáha športovcom nájsť si dobré uplatnenie po konci aktívnej kariéry.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Cruyff: najslávnejšie číslo 14 na svete