Čím menej Slovákov je v NHL, tým častejšie nosia Stanleyho pohár

Marián Gáborík a jeho Los Angeles patria opäť k favoritom na Stanleyho pohár.
Marián Gáborík a jeho Los Angeles patria opäť k favoritom na Stanleyho pohár. (Autor: SME - GABRIEL KUCHTA)
Marián Szűcs|8. okt 2014 o 07:37

Vo štvrtok v noci sa začína nový ročník NHL. Pozrite si 5 dôvodov, prečo ju sledovať.

BRATISLAVA. Predvčerom dostal Marián Gáborík diamantový prsteň určený víťazom Stanleyho pohára, dnes v noci vykorčuľuje na ľad v prvej formácii Los Angeles na otvárací zápas novej sezóny NHL proti San Jose.

Štyrmi súbojmi sa začína nový ročník najlepšej hokejovej ligy planéty. Hoci je Slovákov v NHL čoraz menej, stále sa ju oplatí sledovať.

1. Koľko Slovákov si zahrá v nove sezóne?

Tesne pred štartom sezóny ich je na súpiskách dvanásť, deviati s jednocestnými zmluvami a traja s dvojcestnými (Tomáš Jurčo, Richard Pánik a Marko Daňo).

Skvelý kúsok sa podaril 19-ročnému Daňovi, ktorý absolvoval vôbec prvý kemp v kariére a hneď sa udržal v prvom tíme Columbusu.

V priebehu sezóny by do NHL mohli naskočiť aj Martin Marinčin (v minulej sezóne sa v Edmontone uviedol sympaticky), Marek Hrivík (z kempu NY Rangers vypadol až v poslednej chvíli), brankár Peter Budaj (sezónu začne na farme) a aj veterán Michal Handzuš, ktorý čaká na ponuku zo zámoria.

Žiadny masívny nárast sa však nečrtá. Vlani si v NHL zahralo štrnásť Slovákov, teraz budú počty podobné. Pred jedenástimi rokmi ich pritom bolo 38.

Gáboríkov gól 7 sekúnd pred koncom zápasu v Anaheime.

2. Príde Stanleyho pohár opäť na Slovensko?

Čím menej slovenských hokejistov v NHL hrá, tým častejšie sa u nás pri letných oslavách slávna trofej vyskytuje.

Od roku 2008 nebol Stanleyho pohár na Slovensku iba raz (2012). Po dvakrát ho priniesli Marián Hossa a Tomáš Kopecký, raz Miroslav Šatan, Zdeno Chára, Michal Handzuš a naposledy Marián Gáborík.

Pridá sa k nim niekto o rok?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Čím menej Slovákov je v NHL, tým častejšie nosia Stanleyho pohár