Malovič: Eriksen mal srdcový kolaps a hlboko zapadnutý jazyk

(Autor: TASR/AP)

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.

KODAŇ. Boli to chvíle, kedy si uvedomíte, že toto je len hra. Zdravie je oveľa dôležitejšie.

Týmito slovami komentoval hrozivé momenty zo zápasu Dánsko - Fínsko španielsky futbalista Cesc Fabregas. V ten moment sa futbalový svet zastavil.

Priamo počas zápasu Dánsko - Fínsko na EURO 2020 skolaboval 29-ročný domáci stredopoliar Christian Eriksen.

Dánsky kapitán Simon Kjaer k svojmu spoluhráčovi priskočil a začal podávať prvú pomoc. 

Spoluhráči okamžite privolali lekársku pomoc, no futbalista nereagoval a o jeho život museli bojovať priamo na ihrisku. 

Čo sa stalo?

Eriksena oživovali na futbalovom trávniku viac ako štvrťhodinu masážou srdca. Dáni okolo svojho spoluhráča vytvorili hradbu a stáli pri ňom.

Na trávnik zišla aj Eriksenova partnerka, ktorú utešovali kapitán Kjaer a brankár Kasper Schmeichel.

Rozhodcovia zápas prerušili, spolu s fínskymi futbalistami zišli z trávnika, s Eriksenom následne odišli aj Dáni. 

Prítomný bol aj dopingový komisár, ktorý je záchranár (sme na to vyškolení) a zohral hlavnú úlohu v logistike pomoci.


Pavel Malovič

Situáciu na dánskom Parken Stadium priblížil aj slovenský lekár Pavel Malovič, ktorý na majstrovstvách Európy pôsobí ako dopingový komisár. Na zápase bol jeho kolega.

"Srdcový kolaps, hlboko zapadnutý jazyk a oživovanie defibrilátorom. Prítomný bol aj dopingový komisár, ktorý je záchranár (sme na to vyškolení) a zohral hlavnú úlohu v logistike pomoci. Hráča pri vedomí odviezli sanitkou do nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti," povedal Malovič.

Eriksena transportovali do nemocnice Rigshospitalet. Podľa fotografií priamo z ihriska však bol futbalista už na štadióne na nosidlách pri vedomí.

Príčina Eriksenovho kolapsu stále nebola objasnená. 

"Christian Eriksen je pri vedomí a jeho stav je stabilizovaný," uviedla Dánska futbalová asociácia na sociálnej sieti.

Lekár dánskeho tímu Morten Boesen priblížil, že Eriksenovi zrejme zachránila život okamžitá reakcia a v sekunde mohlo dopadnúť všetko inak.

"Najprv dýchal a mal pulz, ale zrazu sa všetko zmenilo," popísal dramatickú situáciu Boesen.

Hrdinom zápasu bol lekár Jens Kleinefeld, ktorý je v civilnom povolaní anestéziológ. Jeho reakcia bola rýchla, čo zachránilo život hráča. Čo môže byť za kolapsom Eriksena? Špekuluje sa o bližšie nešpecifikovanej poruche srdcového rytmu. 

Čo sa dialo potom?

Fanúšikovia ostali počas prerušenia v hľadisku dánskeho štadióna. Počas čakania na verdikt Fíni skandovali "Christian", Dáni im odpovedali "Eriksen". 

Zápas bol prerušený, o osude stretnutia museli rozhodnúť delegáti a aktéri stretnutia. Oba tímy sa následne rozhodli zápas dohrať v daný večer. UEFA im následne po krízovom zasadnutí vyhovela.

Podľa mediálnych informácií mal totiž priamo Eriksen absolvovať videohovor so svojimi spoluhráčmi a osobne ich požiadal, aby v zápase pokračovali. Priniesli to dánske médiá.

"Áno, aj niektorí naši hráči s ním hovorili. Má sa dobre a to sú skvelé správy. Spoluhráči budú určite bojovať na ihrisku aj za neho," povedal riaditeľ dánskej asociácie Peter Moeller pre rozhlasovú stanicu Danmarks Radio. 

Zápas sa opäť začal o 20:30 hod. autovým vhadzovaním na mieste, kde ho prerušili. Po štyroch minútach prvého polčasu nasledovala päťminútová polčasová prestávka.

Zážitok bol aj pre hráčov psychicky náročný. Dáni poskytnú hráčom možnosť využiť psychológa.

"Samozrejme, bola to traumatizujúca udalosť. V nasledujúcich dňoch budeme na tom pracovať a pomôžu nám aj odborníci," povedal tréner Dánov Kasper Hjulmand.

Ohlasy po zápase 

Eriksena nahradil na ihrisku Mathias Jensen. Fínsko napokon po góle Joela Pohjanpala vyhralo pri premiére na veľkom futbalovom šampionáte škandinávske derby 1:0.

Pekné gesto spravil vo večernom zápase aj belgický futbalista Romelu Lukaku, ktorý pri gólovej oslave poslal odkaz spoluhráčovi z Interu Miláno a poprial Eriksonovi veľa síl.

"Reakcia hráčov bola obdivuhodná, už na nich ani nemôžem byť viac hrdý. Sú vyčerpaní a emocionálne vyprahnutí. Mali sme dve alternatívy, dohrať zápas dnes alebo nastúpiť zajtra napoludnie. Všetci sme chceli hrať dnes, hráči si boli istí, že by ani nezaspali, takže bolo lepšie dokončiť to.

Hovoril som s Christianom a jeho rodinou, všetkým nám to pripomenulo, že najdôležitejšie v živote je zdravie," povedal po zápase tréner Dánska Kasper Hjulmand.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Malovič: Eriksen mal srdcový kolaps a hlboko zapadnutý jazyk