Chárov Boston zdolal Tampu a vedie 2:1

Andrew Ference (vpravo) a Johnny Boychuk z Bostonu.
Andrew Ference (vpravo) a Johnny Boychuk z Bostonu. (Autor: TASR)
SITA|20. máj 2011 o 07:09

Bruins spolu s Lightning počas prvých dvoch vzájomných stretnutí nastrieľali 18 gólov. V treťom zápase však dominovala obrana.

TAMPA. Hokejisti Bostonu vedení slovenským kapitánom Zdenom Chárom zvíťazili v štvrtkovom treťom stretnutí finále Východnej konferencie na ľade Tampy Bay 2:0. Skóre duelu na Floride otvoril v 69. sekunde David Krejčí a "medvede" poistili svoje víťazstvo v 49. min gólom Andrewa Ferenca.

Výrazný podiel na úspechu tradičného tímu NHL mal gólman Tim Thomas, ktorý kryl všetkých 31 striel "bleskov" a po zápase ho vyhlásili za prvú hviezdu večera.

Slovenský obranca Chára tradične patril k najvyťaženejším mužom duelu, keď odkorčuľoval 28:27 min a v tejto štatistike ho predstihol iba jeho kolega z defenzívnej formácie Dennis Seidenberg (28:30 min). Trenčiansky rodák zaznamenal dve trestné minúty.

"Väčšinu duelu sme mali jednogólový náskok. Snažili sme sa sústrediť na naše vedenie a čakať na ďalšie šance," opísal spôsob hry svojho tímu v úspešnom súboji líder šatne Bruins Chára.

Zabojovala obrana

Kto očakával defenzívne ladené súboje vo finále Východnej konferencie, musel byť po prvých dvoch dueloch v Bostone prekvapený. Bruins spoločne s Lightning totiž počas prvých dvoch vzájomných stretnutí nastrieľali spolu 18 gólov a to bolo pri obojstranne vynikajúcej defenzíve naozaj veľa.

Až v dueli s poradovým číslom 3 sa ukázala prepracovaná obranná hra oboch súperov, no najmä Bostonu. Stopercentný výkon 37-ročného Američana Thomasa podporovaný umnou defenzívnou činnosťou napokon slávili úspech a "medvede" vedú v sérii hranej na štyri víťazstvá 2:1.

Thomas s prvým shutoutom v play-off

"Toto bol jeden z tých normálnejších zápasov. Zápasov, ktorých sme počas sezóny odohrali mnoho. Konečne sme predviedli náš štýl hry," uviedol jeden z trojice ašpirantov na zisk Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára základnej časti Thomas, ktorý si v aktuálnom play-off pripísal vôbec prvý shutout.

"Od prvého dňa je našim najužitočnejším hráčom a máme v ňom veľkú oporu. Vedel som, že dnes sa chcel predviesť v najlepšom svetle a to sa mu aj podarilo," uznal kvality rodáka z Flintu Thomasa jeho spoluhráč Milan Lucic.

Boston v doterajšom priebehu vyraďovacej časti neprehral v prípade, že strelil prvý gól. A nemenilo sa to ani vo štvrtkovom dueli. Skorý presný zásah českého elitného centra poslal "medvede" do vedenia a to už do konca stretnutia nepustili.

"Myslím si, že prvý rýchly gól pomohol celému tímu. Potom sme sa neuzavreli do vlastného obranného pásma, dokonca ani v tretej tretine. Útočili sme a strelenie druhého gólu nám pomohlo v pohode dobojovať. Vedenie nám dovolilo zostať pokojnými a vyrovnanými počas celého stretnutia," dodal na záver Thomas, ktorý sa do kolotoča najstaršej profesionálnej severoamerickej súťaže dostal až ako 28-ročný. Deväť rokov nato má veľkú šancu prebojovať sa do záverečných bojov o Stanleyho pohár. Ďalší duel série je na programe v sobotu 21. mája rovnako v Tampe.

Výsledok štvrtkového duelu play-off zámorskej hokejovej NHL:

Finále Východnej konferencie - tretí zápas (hrá sa na 4 víťazstvá):

Tampa Bay - Boston 0:2 (0:1, 0:0, 0:1) - stav série 1:2

Góly: 2. Krejčí (Lucic, Boychuk), 49. Ference (Ryder, Ch. Kelly). Vylúčení: 4:4, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:25, brankári: Roloson - T. Thomas. Diváci: 21 027.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chárov Boston zdolal Tampu a vedie 2:1