Český tenis zažil skvelý rok, v zálohe má nádejné dvojčatá

Karolína (vľavo) a Kristýna Plíškové sú všade spolu, aj ich tenisový rast je podobný.
Karolína (vľavo) a Kristýna Plíškové sú všade spolu, aj ich tenisový rast je podobný. (Autor: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Ondrej Gajdoš|15. nov 2011 o 21:23

Na tenisovom turnaji Slovak Open sa vlani české dvojičky Plíškové stretli v 2.kole, teraz majú lepší žreb.

BRATISLAVA. Karolína a Kristýna Plíškové vlani senzačne vyhrali juniorskú dvojhru na grandslamoch – prvá na Australian Open a druhá vo Wimbledone – a tohto roku už mali byť devätnásťročné tenistky v top 100 sveta.

Plány však nejdú vždy hladko. Rodáčky z Loun sa zasekli v druhej stovke WTA, a tak si po roku zopakovali štart na turnaji ITF Slovak Open.

Stále spolu

„Z Prahy to nemáme do Bratislavy až tak ďaleko. Tento turnaj beriem, akoby som bola doma,“ povedala tmavovláska Karolina. Blondínka Kristýna stála pri nej a prikyvovala. Na turnaji Slovak Open sú stále spolu, sprevádza ich otec Radek.

„Na konci roka si chceme zlepšiť postavenie v renkingu WTA, a tak po Bratislave sme sa prihlásili ešte na turnaj ITF v Brne. Až potom príde dovolenka.“

Praváčka Karolína je teraz na 160. mieste rebríčka (na začiatku roka bola 203.), ľaváčka Kristýna o osemnásť miest za ňou (227.). Miestenku v kvalifikácii na Australian Open 2012 majú istú, ale v úvode tohto roka uvažovali, že ak by sa priblížili k prvej stovke, mohli by sa v Melbourne dostať priamo do hlavnej súťaže.

„Zvykali sme si na ženský tenis, ktorý je rýchlejší a dôraznejší ako juniorský,“ uvažovala Kristýna. „Úderovo sme na tom celkom dobre, aj servis je solídny, no čo sa mňa týka – chcela som vyhrať viac zápasov. Mala som ich niekoľko dobre rozohraných a nedotiahla som ich do konca. Môj problém je v hlave.“

Karolína vyhrala minulý mesiac v japonských mestách Makinohara a Hamanako dva turnaje ITF v dvojhre, so sestrou majú v tomto roku na konte aj tri tituly ITF v štvorhre.

Jedno finále už odohrali

„Mám rada tvrdý povrch kurtov v Bratislave, tento rok sa túžim dostať ďaleko,“ pozrela sa na žreb Slovak Open Karolina. Pred rokom ju v Sibamac aréne v druhom kole vyradila sestra. V tomto roku sa slečny Plíškové môžu na turnaji stretnúť až vo finále. Obidve patria medzi nasadené hráčky a idú z rôznych koncov „pavúka“.

„Naše finále? To by bol sen,“ poznamenala Kristýna. No opatrne dodala, že najdôležitejší je najbližší zápas. V utorkovom 1. kole hladko zdolala Ukrajinku Kičenokovú. Karolinu čaká prvý zápas v dvojhre v stredu.

Jedno finále už na turnaji ITF české dvojičky odohrali, vlani v japonskej Kurume Kristýna vyhrala 5:7, 6:2, 6:0. Celkove je však vo vzájomných zápasoch na turnajoch úspešnejšia Karolína 3:2.

Mohli by hrať basketbal

Sestry Plíškové by mohli hrať aj basketbal, sú vysoké cez 180 centimetrov. Tenisoví odborníci vravia, že v rýchlejšom napredovaní na kurte ich brzdí lepší pohyb. Tohto roku majú v klube na Štvanici nových trénerov, Karolínu vedie Jiří Hřebec a Kristýna spolupracuje s Danielom Vanekom.

„V rebríčku WTA sme blízko seba, a to nám stále umožňuje jazdiť na spoločné turnaje. Vari len štyri-päť týždňov v roku sme od seba odlúčené, aby sme si oddýchli. A potom sa znova tešíme, že budeme spolu,“ doplnila Karolína.

Český ženský tenis prežíva mimoriadne úspešné obdobie: wimbledonská víťazka Petra Kvitová v budúcej sezóne zaútočí na post svetovej jednotky, tím vyhral Pohár federácie, v top 100 je sedem hráčok a približujú sa k nej ďalšie – aj sestry Plíškové.


Sestry v top 300 WTA
Serena (12. vo WTA) a Venus (103.) Williamsové, USA
Agnieska (8.) a Urszula (109.) Radwanské, Poľsko
Karolína (160.) a Kristýna (178.) Plíškové, Česko
Zuzana (181.) a Kristína (205.) Kučové, Slovensko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Český tenis zažil skvelý rok, v zálohe má nádejné dvojčatá