Čečenskí teroristi chcú zaútočiť na olympiádu v Soči

Na nedatovanej snímke z webovej stránky kavkazcenter.com vodca čečenských povstalcov Doku UmaroV, ktorý sa  prihlásil k zodpovednosti za samovražedné útoky v Moskve, pri ktorých 29. marca 2010 zahynuli desiatky ľudí. Umarov, ktorý sa označuje za emira Kau
Na nedatovanej snímke z webovej stránky kavkazcenter.com vodca čečenských povstalcov Doku UmaroV, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za samovražedné útoky v Moskve, pri ktorých 29. marca 2010 zahynuli desiatky ľudí. Umarov, ktorý sa označuje za emira Kau (Autor: TASR/AP)
Sportnet|3. júl 2013 o 22:07

Hľadaný Doku Umarov na videu ukončil moratórium na útoky proti ruským civilistom.

MOSKVA, PRAHA. Zimné olympijské hry v Soči, ktoré majú byť v juhoruskom letovisku na budúci rok, by sa mohli stať cieľom teroristického útoku.

Líder čečenských rebelov Doku Umarov vyzval všetkých „mudžahedínov Kaukazu i celého Ruska“, aby zabránili konaniu „satanských“ športových akcií.

Okrem olympiády spomenul Umarov i „spartakiádu na území Tatárska“. Mal zrejme na mysli Svetovú letnú univerziádu, ktorá sa v sobotu začína v tatarskej Kazani.

„Porušuje naše islamské zákony,“ vyjadril sa Umarov. Podobne zdôvodnil i to, prečo by sa nemala v Soči konať olympiáda. Údajne sú na čiernomorskom pobreží pochované „kosti našich predkov, skutočných moslimov“.

Z čečenskej metropoly Groznyj je to autom do Soči 870 kilometrov.

Nebezpečná oblasť

Na to, že juh Ruska nie je pre športovcov a fanúšikov práve najbezpečnejšou destináciou, upozorňuje ruská opozícia.

Nevhodná je podľa expertov i blízkosť Abcházska, ktoré je od 90. rokov minulého storočia okupované ruskou armádou, oficiálne však patrí Gruzínsku.

Teraz sa k tejto hrozbe pridáva i konkrétnejšia, čečenská.

Už vlani boli práve na území Abcházska, ktorého hranice sú len 30 kilometrov od Soči, odhalené tajné sklady so zbraňami a výbušninami, ktoré tam dopravili Umarovovi ľudia.

Dva veľké útoky

Napriek tomu ruské tajné služby čečenskú gerilu už nepovažujú za akcieschopnú. Nemá údajne jednotné velenie ani dosť financií.

I tak však dokázala v roku 2009 vyhodiť do povetria vlak Nevskij expres a o dva roky neskôr poslať na moskovské letisko Domodedovo samovražedného atentátnika.

Na hlavu Umarova Rusi vypísali odmenu päť miliónov dolárov.

Na videu však sedí pokojne v lese a prehlušuje ho spev vtákov, keď oznamuje, že moratórium na útoky proti civilistom vyhlásené v roku 2012 ako podpora Rusom demonštrujúcim proti vláde Putina sa končí. „Našu dobrotu považovali za slabosť,“ vyhlásil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Čečenskí teroristi chcú zaútočiť na olympiádu v Soči