Brückner skončil nad hlavami

Miroslav Bukov|19. nov 2007 o 00:00

Kociana mrzeli chyby, Brückner sa po postupe na ME necíti byť v eufórii.

Slovenskému trénerovi Jánovi Kocianovi Praha nie je neznáma. Ani štadión Sparty. Na Letnej odohral nejeden medzištátny zápas v drese bývalej československej reprezentácie.

Nostalgiu z tých čias v ňom vyvolal už pohľad na český realizačný tím. Petr Rada, Jaroslav Šilhavý a Jan Stejskal, čo sú asistenti trénera Karla Brücknera, boli spoluhráčmi Kociana v národnom tíme.

V sobotu večer mal však rodák zo Zlatých Moraviec k spokojnosti ďalej ako jeho kamaráti. „Neodohrali sme zlý zápas. Ako to už býva zvykom, príliš rýchlo sme išli do nepriaznivého stavu, čo Čechov postavilo na nohy.“

Najväčšia česká hrozba – tandem Koller, Baroš, sa strelecky nepresadil, na čom má zásluhu aj naša stopérska dvojica Škrtel – Michalík. „Museli si ich preberať. Rýchlostne to zvládli. Súboje Škrtela s Kollerom boli ozdobou zápasu,“ vravel Kocian.

Podľa neho nie je hanbou v Česku prehrať. Pripomenul, že jednou z jeho úloh je budovať nové mužstvo. To si vyžaduje čas . I trpezlivosť zväzových funkcionárov, sponzorov a verejnosti.

Mrzela ho nepremenená šanca, keď loptu z prázdnej bránky vykopával Koller. „Bola to dobrá príležitosť na vyrovnanie, lebo po vedúcom góle súpera sme vyrovnali hru. Naopak, opäť sme dostali gól, aký vieme inkasovať iba my. Nebol prvý z tejto kategórie.“

Český kouč sa po zápase ocitol nad hlavami hráčov. Tretí raz za sebou priviedol českú futbalovú reprezentáciu na vrcholné podujatie.

Nechcel sa však púšťať do debát na tému, ktorý z nich bol ťažší. Každý je vraj iný a udial sa v zložitých podmienkach. „Neviem to zrovnávať a ani ne­chcem,“ vyhol sa porovnaniu.

Postup na ME 2008 získal jeho tím hladkým víťazstvom v Mníchove nad Nemeckom. Proti Slovákom ho prišli fanúšikovia na Letnú osláviť.

„Už je to preč. Nikdy nie som v eufórii a ani v depresii. So svojím telom si rozumiem,“ prezradil 68­ročný tréner.

Potešilo ho víťazstvo i výkon hráčov, ktorí nedostávali doteraz toľko príležitostí.

„Noví hráči zapadajú do mozaiky. Káder je širší. A to ešte chýbajú tophráči. Je to nádejnejšie ako pred niekoľkými mesiacmi.“

Brücknerovi sa derby páčilo. Zápas mal podľa neho gradáciu.

„Pekný duel. Súper bol výrazne lepší ako v prvom vzájomnom dueli v Bratislave. My sme boli zasa výrazne lepší vo finálnej fáze než na Tehelnom poli.“

Český tréner ocenil výkon všetkých svojich hráčov. Odmietol konkretizovať mená podľa neho najlepších jednotlivcov. „Už dlho hráme tímový futbal. Vyzdvihovanie jednotlivcov preto neprichádza do úvahy.“

Mal vraj pripravené alternatívy na zmeny v slovenskej zostave. Mierne ho prekvapil post Hamšíka úplne naľavo. Očakával, že Šesták bude hrať od začiatku. Súboje Škrtel – Koller označil Brückner za tvrdé, ale korektné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Brückner skončil nad hlavami