Britský novinár: Načo nám je kovboj a naivný básnik Sagan

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|1. feb 2018 o 17:07

Je Sagan iba jedinečný úkaz alebo vyjadruje niečo hlbšie o Slovensku?

Autor je britský publicista

Prečo fanúšikovia obdivujú profesionálnych cyklistov? Zväčša je len jedno vysvetlenie – jedia ako vtáky držiace diétu, trénujú ako fanatici, súťažia, akoby to bol ich posledný deň na zemi a snažia sa nerobiť a nehovoriť veci, ktorými by mohli uraziť súperov.

A predovšetkým – a to je veľmi dôležité – usilujú sa o to, aby cyklistika nevyzerala príliš jednoducho.

Vlastne to môže byť to najdôležitejšie, lebo profesionálna cyklistika si veľmi zakladá na tom, že je niečím, čo nezvládne len tak hocikto.

A potom je tu Peter Sagan. Alebo Peter Veľký, ako mu hovoria fanúšikovia. Rozprávkový športový princ, ktorý môže niekedy vyzerať tak, že ho do športu vrhli cyklistickí bohovia preto, aby si z toho celého spravili posmech.

Peter Sagan a jeho pamätné víťazstvá: fotogaléria

4.5.2019

Čo to spravil? Nepredstaviteľné!

Asi nie každý na Slovensku má rád Sagana či cyklistiku, ale ako cudzinec cítim povinnosť pripomenúť jeho krajanom, že je s odstupom najslávnejším Slovákom na svete. A to možno v celej modernej ére.

Alexander Dubček bol svojho času slávny, ale dnes si ho pamätá len málo Neslovákov, ktorí majú menej ako 60 rokov. Futbalista Martin Škrtel bol dobre známy v Británii, ale iba ako futbalista.

Boli dokonca nejaké šumy o hokejistovi Miroslavovi Šatanovi počas olympiád, ale to bolo hlavne – pre po anglicky hovoriacich ľudí – pre jeho strašidelné priezvisko.

Ako cyklistický fanúšik som prvýkrát zachytil zmienku o tom, že to chlapčisko Sagan môže byť trochu iný, keď vyhral svoju druhú etapu na najprestížnejších cyklistických pretekoch sveta Tour de France.

Bolo to v roku 2012, cieľ etapy bol v Boulogne-sur-Mer. Každý iný jazdec približujúci sa k cieľovej čiare ako istý víťaz jednoducho zdvihne ruky na oslavu. V ten deň urobil víťazný Sagan niečo šokujúce, čo nikto predtým nevidel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Britský novinár: Načo nám je kovboj a naivný básnik Sagan