Drel na plantážach, predával zmrzlinu. Hrdinu Brazílie chceli zabiť

Richarlison zariadil výhru Brazílie nad Srbskom.
Richarlison zariadil výhru Brazílie nad Srbskom. (Autor: SITA/AP)
Ivan Mriška|28. nov 2022 o 08:00

Nevšedný príbeh má za sebou brazílsky útočník Richarlison.

DAUHA, BRATISLAVA. Zaradil sa medzi mená ako Garincha, Pelé, Ronaldo či Ronaldinho. Brazílsky útočník Richarlison strelil v zápase proti Srbsku (2:0) na MS vo futbale 2022 dva góly.

Najmä ten druhý bol fantastický. Vystihuje dokonalosť brazílskeho futbalu. Technickú vyspelosť a individuálnu kvalitu súčasných i bývalých hráčov. Päťnásobných majstrov sveta.

Firmino? Tu je dôvod

O Richarlisonovi sa pred šampionátom veľa hovorilo. Experti ho porovnávali s Firminom z Liverpool FC, ktorý sa na záverečný turnaj nedostal.

„Tu je dôvod prečo som tu ja a nie Firmino,“ sebavedomo vyhlásil po zápase so Srbskom.

Dvadsaťpäťročný útočník Tottenhamu Hotspur nestrelil v tejto sezóne ani gól. Krátko pred šampionátom sa zranil, pre problém s lýtkom takmer mesiac nehral. Brazílsky tréner Tite mu však prejavil dôveru.

„Prešiel som dlhú cestu, aby som sa sem dostal. A teraz sa nechcem zastaviť. Existujú milióny brazílskych detí, ktoré sa snažia ísť rovnakou cestou. Týmto deťom chcem len zopakovať radu, ktorú som dostal pred piatimi rokmi. Nikdy sa nevzdávaj. Bojovníci dokážu všetko,“ dodal.

Richarlison má za sebou inšpiratívny príbeh. Vyrastal v chudobnej rodine, ktorá nemala na jedlo.

Je najstarší z piatich detí, otec bol murár a matka predávala cukroviny.

Oblasť Nova Venécia, z kadiaľ pochádza, patrí medzi najchudobnejšie a najnebezpečnejšie v Brazílii. Prekvitajú tam prostitúcia a násilie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Drel na plantážach, predával zmrzlinu. Hrdinu Brazílie chceli zabiť