Brankár Janus sníva v treťom tíme Tampy o NHL

Jaroslav Janus si vlani zachytal v AHL, teraz je v nižšej súťaži a ďalej od NHL.
Jaroslav Janus si vlani zachytal v AHL, teraz je v nižšej súťaži a ďalej od NHL. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|7. jan 2011 o 22:00

V Tampe majú pod zmluvou šesť brankárov, talentovaný Slovák je v systéme posledný. Jaroslav Janus zažiaril na juniorských MS 2009, ale do NHL má oveľa tŕnistejšiu cestu ako ďalší hráči z výberu All Star.

ESTERO, BRATISLAVA. Brankár Jaroslav Janus je jediným Slovákom v ére samostatnosti, ktorý sa dostal do All Star zostavy najlepších hráčov majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov.

Na šampionáte v Ottawe 2009 ho akreditovaní novinári ocenili za vynikajúce výkony, tímu Slovenska pomohol k postupu do semifinále a ku konečnému 4. miestu. Kanaďan Tavares zo spomínanej zostavy All Star už strieľa góly za New York Islanders, v NHL sa udomácnil aj jeho krajan Subban, či švédsky obranca Karlsson, kým Janus sa od vysnívanej ligy zatiaľ vzďaľuje.

„Hrám v mužstve Florida Everblades v East Coast Hockey League a mám pocit, že som na správnej ceste. Pôjdem hore," optimisticky sa ozval z Ameriky 21-ročný brankár z Jarovníc pri Prešove. „Aj z tejto nižšej súťaže sa postupne dá dostať do NHL. Mám na to dosť príkladov."

Na farme nedostal šancu

Janus bol na začiatku sezóny v kempe Tampy Bay, ale potom sa cez farmu v Norfolku prepadol až do tretieho mužstva na Floride. V súčasnosti je po Smithovi, Rolosonovi, Ellisovi z Tampy a po Desjardinsovi, Tokarskom z farmy v Norfolku až šiestym brankárom v systéme klubu Lightning.

„Tampa získala nových brankárov pred sezónou a nedávno pribudol aj Roloson. Všetci šiesti máme zmluvu - takú situáciu v žiadnom inom klube NHL nepoznám," vravel slovenský talent. „Rátam, že čoskoro príde výmena a niektorý z brankárov v prvom tíme odíde. Ak náhodou ukážu prstom aj na mňa, budem to musieť akceptovať. Možno si v inom klube zahrám v AHL. Poznám tú súťaž a viem, že mám na to, aby som chytal na farme tímu NHL."

Keď sa koncom kalendárneho roka 2010 zranil v Tampe Smith a z Norfolku povolali Desjardinsa, posunul sa aj Janus. Po Vianociach ho zavolali na farmu, robil náhradníka Tokarskému.

„Za ten čas odohralo naše mužstvo Admirals päť zápasov. Všetky prehralo. Od trénera som však nedostal ani jednu šancu," povzdychol si Janus.

„Po Novom roku som sa zo zasneženého Norfolku vrátil na teplú Floridu. Aj v zime sa tu dá po ulici chodiť v kraťasoch, ale to je jediná výhoda tímu z ECHL."

Tampa má v tomto ročníku nabitú zostavu. Mužstvo je na 2. mieste Východnej konferencie, smeruje do play off.

Trpezlivosti má dosť

Janus vlani podpísal s Tampou trojročnú zmluvu.

„Mať kontrakt s klubom NHL nie je maličkosť. Vážim si to," povedal slovenský brankár. „Určite ma nezískali preto, aby som chytal v ECHL. Na naše zápasy sa chodia pozerať aj tréneri z Tampy. Chytám, ako najlepšie viem a aj v tréningoch idem na sto percent, lebo šanca môže prísť už na druhý deň a ja musím byť pripravený. Trpezlivosti mám dosť."

Na Floride zarába Janus akoby bol na farme - asi jednu desatinu z platu, keby hral v prvom tíme. Hráčom ECHL platí ubytovanie klub, Jaro býva v apartmáne vo Fort Myers s ruským spoluhráčom Jevgenijom Timkinom.

„V ECHL hrá veľa mladíkov. Hokej je rýchly, tvrdý, no vidieť, že v ňom chýba viac rozvahy," pridal postreh. „Z nášho klubu sa za posledných desať rokov dostalo do NHL devätnásť hráčov."

Šampionát láka

Janus nedávno sledoval v televízii aj na internete zápasy juniorských MS. Slovensko nepostúpilo do play off, aspoňže sa zachránilo.

„Ako každoročne, aj teraz sa náš tím spoliehal na hráčov zo zámorských klubov," uvažoval. „Je fajn, že juniori môžu hrať s tímom Orange 20 v seniorskej extralige, ale samé prehry musia byť pre chlapcov psychicky ubíjajúce."

V lete 2010 prijal Janus pozvánku reprezentačného trénera na sústredenie v Piešťanoch.

„Ak ma Glen Hanlon zavolá aj v príprave na majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach, prídem rád. Verím, že na konci sezóny si už zachytám na farme. Na brankárskom poste tímu Slovenska bude pred šampionátom silná konkurencia, každý by chcel doma hrať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Brankár Janus sníva v treťom tíme Tampy o NHL