Vydržal tridsať rokov. Dojatý tréner zlatej strelkyne ohlásil koniec

Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily.
Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková oslavuje zisk zlatej medaily. (Autor: TASR)
Boris Vanya|29. júl 2021 o 11:40

Chýbalo mu už len olympijské zlato.

TOKIO. K športovej streľbe ho priviedli rodičia. "Už v kočíku ma ako rozhodcovia brávali so sebou na strelnicu na Sliači," spomínal strelecký tréner Branislav Slamka v rozhovore pre olympic.sk.

Začínal ešte na sklonku 80. rokov minulého storočia v Stredisku vrcholového športu mládeže pri bývalom Zväzarme v Trnave. V pozícii trénera sa pričinil o viac než sto medailí pre slovenskú streľbu z vrcholných podujatí, tú najcennejšiu oslávil vo štvrtok v Tokiu.

Zuzana Rehák Štefečeková získala zlato v trape. A jej tréner o niekoľko minút neskôr zlomeným hlasom ohlásil, že končí.

Veril, že medailička bude

"Prežívam najkrajšie pocity v streleckej kariére. Finále som zvládal v pohode. Zuzka sa držala dobre, veril som, že medailička z toho bude. Ale keď sa dostala do posledného súboja s Američankou, tak už som si želal, aby to dotiahla do úspešného konca.

Bola perfektne pripravená, odviedla vynikajúcu prácu v kvalifikácii aj vo finále," povedal bezprostredne po súťaži v Tokiu pre RTVS tréner slovenských trapistov Branislav Slamka. 

Bol to on, kto začínajúcu strelkyňu prehovoril, aby skeet vymenila za trap. "Odjakživa bola svojimi výsledkami niekde inde, ako sú jej rovesníčky,“ vravel po zisku striebra na OH 2008 v Pekingu.

Zuzana k nemu prechovávala úctu, dvanásť rokov si netykali, až v Číne jej to Slamka navrhol a ona to prijala. 

Je čas na zmenu

Tokio je piatou olympiádou streleckého trénera. Okrem troch medailí z OH sa medzi úspechmi jeho zverencov vynímajú tituly majstra sveta Rehák Štefečekovej, Erika Vargu a Mariána Kovačócyho. 

"Zlatá medaila z olympiády bola jediná, ktorú moji športovci nevybojovali. Sníval som o nej, jediná chýbala zbierke. A mal som takú predstavu, že keby sa to podarilo na tejto olympiáde, dám priestor ďalší rok už niekomu inému.

Zostanem pri reprezentácii, ale vidíte, ako som na tom zdravotne, už nechcem chodiť po výjazdoch. Je čas na zmenu. Som posledný štátny tréner, ktorý vydržal od vzniku samostatného Slovenska a myslím, že krajšiu bodku som si nemohol želať," vravel dojatý Slamka po štvrtkovej súťaži.

V Tokiu ho čaká ešte jeden napínavý deň. V sobotu sa uskutoční olympijská premiéra mixu, v ktorej sa pokúsia o dobrý výsledok až dve slovenské dvojice - Zuzana Rehák Štefečeková s Erikom Vargom a Jana Špotáková s Mariánom Kovačócym.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Športová streľba»Vydržal tridsať rokov. Dojatý tréner zlatej strelkyne ohlásil koniec