Bode Miller túži po slalomovom triumfe

Bode Miller
Bode Miller (Autor: SITA AP)
SITA|14. nov 2008 o 15:30

Zaujímavosti pred začiatkom slalomovej časti Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach vo fínskom Levi.

VIEDEŇ. Zaujímavosti pred začiatkom slalomovej časti Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach vo fínskom Levi:

Slalomárky si pochvaľovali trať na tréningu

Viaceré pretekárky sa pred sobotňajším úvodným slalomom nového ročníka Svetového pohára pochvalne vyjadrili o Čiernej zjazdovke vo fínskom Levi. Počas piatkového tréningu bolo podľa internetovej stránky podujatia veterno a teplota približne 10 stupňov pod bodom mrazu. "Trať je tvrdá, ale nie ľadová a podmienky sú výborné," uviedla Talianka Denise Karbonová. Nemka Monika Bergmannová ju doplnila: "Dúfam, že v deň pretekov nebude až taká zima. Trať je to však veľmi náročná a jej najstrmšie pasáže sú veľkou výzvou."

Víťazka úvodného podujatia novej sezóny, obrovského slalomu v Söldene Rakúšanka Kathrin Zettelová dodala: "Trať pretekov je pripravená veľmi dobre, podmienky sú optimálne."

Schildová len pred televízorom

Ženská slalomová ouvertúra sa vo Fínsku odohrá bez suverénky tejto disciplíny z predchádzajúcich dvoch sezón Marlies Schildovej. Osemnásťnásobná víťazka pretekov Svetového pohára v slalome sa len pomaly zotavuje po dvojnásobnej fraktúre predkolenia ľavej nohy a zrejme vynechá celú nadchádzajúcu sezónu. "Radšej by som súťažila s ostatnými, ako sedela doma, ale nič s tým nenarobím," cituje ORF Schildovú. Práve táto Rakúšanka bola 11. novembra 2006 zatiaľ poslednou ženskou víťazkou na Čiernej zjazdovke na hore Levitunturi. A ako vidí 27-ročná Schildová možné favoritky sobotňajších pretekov? "Moja krajanka Zettelová bude mať po svojom triumfe v Söldene veľa sebavedomia. Silná môže byť úradujúca majsterka sveta Češka Záhrobská a tiež domáca matadorka Poutiainenová," konštatovala Schildová.

Maier možno vynechá zámorie

Pre problémy s chrbtom bude v rakúskej reprezentácii v najbližšom čase možno chýbať Hermann Maier. Tridsaťpäťročný veterán zrejme nevycestuje na prelome novembra a decembra na podujatia v kanadskom Lake Louise a americkom Beaver Creeku. Maiera pobolieva medzistavcová platnička a to už od 13. októbra a tréningu v Mölltale. Aj najnovšie röntgenové vyšetrenia ukázali jej poškodenie. "Budem robiť všetko pre to, aby som bol čo najskôr fit a mohol vycestovať do zámoria. Ak však nebudem stopercentne v poriadku, nebudem to riskovať," uviedol na svojej internetovej stránke legendárny Maier, ktorý už pred desiatimi rokmi v Nagane získal dve zlaté olympijské medaily.

Miller túži po slalomovom triumfe

Obhajca celkového prvenstva vo Svetovom pohári Bode Miller sa podľa vlastných slov v predsezónnom tréningu viac zameral na slalomovú prípravu. Tridsaťjedenročný Američan, ktorého doménou sú kĺzavé disciplíny, by sa chcel po dlhšom čase pokúsiť o slalomový triumf. Miller má na konte päť víťazných slalomových pretekov v rámci Svetového pohára. Zatiaľ posledné v talianskom Sestriere majú dátum 13. december 2004. Extravagantný Američan túži aj po prekonaní rekordu v počte víťazných pretekov v rámci jednej sezóny SP. V ročníku 2007/08 ich dosiahol šesť o tri roky skór, keď sa stal tiež celkovým víťazom Svetového pohára, o jedno viac. Rekordérom je legendárny Švéd Ingemar Stenmark s 13 prvenstvami v sezóne 1978/79.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bode Miller túži po slalomovom triumfe