Mama je jeho vzor. Kuzminovej syn chce dosiahnuť v behu na lyžiach vyššie méty

Anastasia Kuzminová na besede Dukly Banská Bystrica.
Anastasia Kuzminová na besede Dukly Banská Bystrica. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|2. jún 2023 o 06:00

Na biatlon ho presviedčať nechce.

BRATISLAVA. Anastasia Kuzminová je od ukončenia profesionálnej biatlonovej kariéry stále aktívna. Nestiahla sa. 

Sú to už štyri roky, čo na emotívnej tlačovej konferencii v Bratislave so slzami v očiach oznámila svoj odchod. 

Odvtedy sa však trojnásobná olympijská víťazka, majsterka sveta a trojnásobná držiteľka malých krištáľových glóbusov zúčastňovala na mnohých akciách. Snaží sa dávať príklad, vzdelávať a povzbudzovať. Najaktívnejšie pracuje s mládežou. 

„Kariéru som ukončila pred štyrmi rokmi. To však neznamená, že športu sa vyhýbam. Práve naopak. Šport si viac vychutnávam a vraciam sa k nemu s väčšou radosťou. 

Robím to v dĺžke a náročnosti, ktorú zvládam. Vrcholový šport bolí, v aktívnej fáze je to na hranici emócií, zážitkov a vnútorných pocitov,“ prezradila na jednom z podujatí Dukla Banská Bystrica. 

Šíri športovú osvetu na školách

Kuzminová je zapojená do rôznych projektov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) ako ambasádorka pre mládež a šport pre všetkých. 

„Som veľmi aktívna v športových projektoch v rámci SOŠV. Vystupujem na rôznych akciách a rozprávam sa o tom, ako môžeme športovať, ako si dopriať pohyb a čo to prináša. 

Momentálne pracujem na projekte, ktorý je zameraný na prvý stupeň základných škôl. Pevne verím, že čoskoro odštartuje skúška v banskobystrickom kraji. 

Keď budeme mať dobrú spätnú väzbu a cítiť záujem od detí, rodičov a učiteľov, tak by sme pokračovali od nového školského roku,“ prezradila. 

Po covidovom období absolvovala množstvo besied, kde s deťmi diskutovala o dôležitosti športu. 

„Treba s deťmi komunikovať tak, aby mali radosť a nevideli pred sebou iba úspešného športovca. Musíme ich zaujať.

Deti vidia, že šport patrí do našich životov. Nie je to iba o súťažení, ale o celkovom záujme, štýle, stravovaní, spánku, režime a všetko, čo k tomu patrí.“

Poznatky posúva ďalej

Bývalá biatlonistka sa snaží odovzdávať svoje skúsenosti ako konzultantka či poradkyňa počas tréningu v kluboch bežeckého lyžovania a biatlonu. Spolu s manželom Danielom vedú projekt Kuzmina team, kde vychovávajú mladé biatlonové nádeje. 

„Po kariére sa mi podarilo nastaviť spoluprácu s biatlonistami a pôsobím ako odborná špecialistka a radca,“ povedala.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Mama je jeho vzor. Kuzminovej syn chce dosiahnuť v behu na lyžiach vyššie méty