Bežecké lyžovanie v Nórsku: Vášeň a veľké peniaze

Marit Björgenová.
Marit Björgenová. (Autor: TASR)
Sportnet|5. mar 2011 o 13:23

Byť svedkom majstrovstiev sveta v bežeckom lyžovaní, ktoré sa konajú v Nórsku, je ako ocitnúť sa v úplne inom svete. Človek nad mnohými vecami neveriacky, ale s nadšením krúti hlavou.

Byť svedkom majstrovstiev sveta v bežeckom lyžovaní, ktoré sa konajú v Nórsku, je ako ocitnúť sa v úplne inom svete. Človek nad mnohými vecami neveriacky, ale s nadšením krúti hlavou.

OSLO. Pre Nórsko je severské lyžovanie národným športom a pre úspech svojich športovcov, rozvoj mladých talentov, aj pre spokojnosť divákov všetkých národností urobí čokoľvek.

Asi prvá vec, ktorá človeka ohromí, je divácka návštevnosť a vášeň Nórov pre severské lyžovanie. Desiatky tisíc fanúšikov lemujú každučký úsek trate takmer pri každých pretekoch a tribúny sú plné za každého počasia, dokonca aj pri tréningoch.

Vrcholom šampionátu budú nedeľňajšie preteky mužov na 50 km - 70 000 divákov priamo na Holmenkollene a celý národ pri televíznych obrazovkách.

Ako píše spolupracovník portálu iDnes.cz, váhu severského lyžovania dokazuje aj fakt, že jedna z veľkých nórskych IT spoločností nechala vo firme nainštalovať obriu obrazovku, na ktorej môžu zamestnanci sledovať priebeh kľúčových pretekov.

Nórski športovci sú naozajstní miláčikovia národa a deti ich považujú za svoje vzory. Svoje hviezdy fanúšikovia maximálne podporujú, ale ak je treba, neváhajú prísť s kritikou, ako tomu bolo v prípade niekedy až arogantného vystupovania bežca Pettra Northuga.

Hľadáte sponzorov? Slávny bežkár vám ich priláka

Finančná podpora štátu či súkromných subjektov hrá samozrejme významnú úlohu v rozvoji každého športu. V Nórsku narazíte na upravované a každý deň osvetlené trate na každom kroku. Ísť sa po práci prebehnúť do stopy je neodmysliteľnou súčasťou dňa pre množstvo Nórov.

Len v okolí Osla je asi osem bežeckých oddielov. Takmer každý klub má svojho "ambasádora" - známu tvár súčasného lyžovania, ktorý vďaka svojmu menu môže získať pre oddiel sponzorov.

Bunka vs. kamión

Rozdiely súvisejúce s finančnou stránkou môžeme vidieť aj medzi jednotlivými tímami na pretekoch Svetového pohára. V nórskom či švédskom tíme neexistuje, aby boli do servisu lyží zapojení tréneri, ako je tomu u nás alebo v Česku. Tí by sa mali starať výhradne o výkon pretekára a manažment.

Úsmevné sú aj príchody tímov do dejiska pretekov. Malé tímy majú mikrobus s lyžami a pre servis lyží dostanú pridelenú bunku. Nóri alebo Švédi si to zaparkujú s obrím kamiónom, kde majú komplet mazaciu dieľňu. Pri logisticky nesmierne náročnom programe Svetového pohára či Tour de Ski je takýto príves obrovskou výhodou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Bežecké lyžovanie v Nórsku: Vášeň a veľké peniaze