Bežec Spartan Race zo Slavošoviec má opäť smelé plány

Víťazný Jakub Haviarik (v strede) v Hrabušiciach.
Víťazný Jakub Haviarik (v strede) v Hrabušiciach. (Autor: Spartan Race Slovakia)
Peter Podolinský|29. mar 2019 o 11:08

Sezónu začal Haviarik skalpom majstra Európy.

SLAVOŠOVCE. Aj v tejto sezóne prekážkových behov Spartan Race má Jakub Haviarik zo Slavošoviec v okrese Rožňava vysoké ambície.

Štartovať chce na tridsiatke pretekov, vrátane majstrovstiev Európy a sveta.

Musí byť v Top 10, aby sa dostal na MS

V novej sezóne Spartan Race nedošlo k žiadnym väčším zmenám, čo sa týka pravidiel či systému súťaží.

„Akurát bola zrušená kategória elitných tímov, ale keďže som behával ako jednotlivec, tak mňa sa táto zmena nedotkne. Stredoeurópska séria ostáva v takom formáte ako bola minulý rok, jedine sa zmenili lokality pretekov a finále série bude skôr, pretože kvalifikovať na majstrovstvá sveta sa bude dať len vďaka umiestneniu v spomínanej sérii v Top 10 v celkovom poradí,“ uviedol Haviarik.

A s akými ambíciami vstupuje do sezóny?

„Plány ostávajú také aké boli na konci minulej sezóny. Už tradične to budú majstrovstvá Európy a sveta, Stredoeurópska séria, ale hlavne sa vyhýbať zraneniam. Pretekov chcem absolvovať približne toľko ako minulý rok, bude ich teda okolo tridsiatky.“

Triumfoval v krásnom prostredí Slovenského raja

Haviarik má v tomto roku na svojom konte už víťazstvo v zimnej verzii pretekov Spartan, ktorá sa konala v Slovenskom raji. Bol to Sprint, čo znamená, že trať bola dlhá šesť a pol kilometra a obsahovala minimálne dvadsať prekážok.

Boli to takmer domáce preteky v peknom prostredí. Ambície som mal len tie najvyššie. Už pred pretekmi som cítil, že sa opäť dostávam do bežeckej formy a pohody. Bežalo sa mi veľmi dobre, užil som si to. Podarilo sa mi zvíťaziť, potešilo ma to a bol som so svojím výkonom spokojný.“

Najväčším súperom Haviarika v týchto pretekoch bol Michal Rajniak, ktorý má titul z majstrovstiev Európy v Spartan Race v Andorre, ako i titul z ME v prekážkových behoch, ktoré sa konali v Holandsku.

V technickej pasáži pretekov, kde sme bežali aj po rebríkoch, ktorých je v Slovenskom raji hojne, sa mi podarilo Rajniakov náskok kvalitným behom zmazať. Na posledný kilometer trate sme pribiehali bok po boku a naša priama konfrontácia začala. Vedel som, že Mišo je na prekážkach dobrý, tak som sa teda skúsil opäť bežecky trochu odpútať, no už som mal obmedzené možnosti vzdialenosťou trate, tak sa mi podarilo získať len nejakú sekundu alebo dve. Na záverečnej kombinácii silovej a technickej prekážky sa mi podarilo tento náskok ešte zvýšiť a nakoniec som zvíťazil s nejakým desaťsekundovým náskokom, čo ma veľmi potešilo,“ zhrnul Haviarik.

Preteky sa v Hrabušiciach bežali prvýkrát. „Všetko to bolo v peknom prostredí Slovenského raja a ja verím, že to neboli posledné preteky v tejto lokalite a že sa sem ešte vrátime,“ uviedol Haviarik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bežec Spartan Race zo Slavošoviec má opäť smelé plány