Bernát: Motokros je finančne náročný šport

Druhý v kategórii hobby. Radovan Bernát mieri vyššie.
Druhý v kategórii hobby. Radovan Bernát mieri vyššie. (Autor: archív R. B.)
Patrik Fotta|19. jan 2016 o 00:00

Motocyklový pretekár Radovan Bernát má v rámci východoslovenskej súťaže Cassovia Cup za sebou ďalší úspešný ročník.

Sezónu 2015 ukončil na druhom mieste v kategórii hobby, čo ho spolu s ďalšími dvoma jazdcami posunulo medzi profíkov.

KOŠICE. Celkové druhé miesto vníma ako úspech. Na prvú priečku mu chýbali body zo začiatku sezóny, ktorá mu nevyšla podľa predstáv.

„Sezónu vnímam úspešne, pretože som odjazdil 14 pretekov a z toho som bol 12-krát na stupňoch víťazov. Poniektorí kamaráti, ktorí tiež jazdia kategóriu hobby sa už tešia, že spolu so Sedlákom a Sekerákom ideme vyššie, aby sa už aj oni dostali na  debnu,“ pousmial sa Bernát.

Jazdí prevažne countrycross

Rozdiel medzi jednotlivými typmi pretekov je okrem iného aj v podklade, na ktorom jazdci pretekajú.

„Ja jazdím prevažne countrycross, teda väčšia časť preteku sa ide v lese v porovnaní s klasickým motokrosom. Ale dá sa povedať, že som taký univerzál, viem zajazdiť obe,“ povedal Bernát, ktorý musel počas sezóny zmeniť motorku.

„Museli sme kúpiť novú mašinu, pretože stará trochu zaštrajkovala. Presedlal som teda z 250 KTM na 350-ku. Potreboval som už niečo silnejšie, lebo už som sa takpovediac vyjazdil.“

Pokiaľ nemá jazdec vlastného sponzora, je pretekanie na tejto úrovni najmä finančne náročné. Preto si musí veľkú časť financovať z vlastných zdrojov.

„Súvisí to s tým, že ak chce byť človek dobrý, musí veľa trénovať. V lete prakticky každý deň, keď prídem večer z roboty okolo siedmej, naložíme aj s kamarátom motorky a ideme jazdiť do Budimíra, kým sa zotmie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bernát: Motokros je finančne náročný šport