Bayern ide dobyť Dortmund, bude to mať omnoho ľahšie

Takto v máji na štadióne v Dortmunde vítali fanúšikovia Maria Götzeho po tom, ako sa dozvedeli, že klub opúšťa a smeruje do tímu najväčšieho konkurenta z Mníchova.
Takto v máji na štadióne v Dortmunde vítali fanúšikovia Maria Götzeho po tom, ako sa dozvedeli, že klub opúšťa a smeruje do tímu najväčšieho konkurenta z Mníchova. (Autor: SITA/AP)
Karol Svozil|22. nov 2013 o 08:37

Klopp s Dortmundom proti Bayernu v bundeslige neprehral od februára 2010. Teraz však čelí veľkému hendikepu, zranenú má takmer celú obranu.

Tréner Borussie Dortmund Jürgen Klopp pred šlágrom jesene v nemeckej bundeslige proti Bayernu Mníchov (hrá sa v sobotu v Dortmunde o 18.30 h, naživo Eurosport 2) hovorí, že jeho tím má štýl na to, aby Bayern dokázal zdolať.

Dortmund má však problém – viac zranených hráčov než Bayern, ktorý okrem zvýšenia štvorbodového náskoku v tabuľke bojuje aj o predĺženie rekordnej šnúry bez prehry, ktorú v bundeslige ťahá už 37 zápasov.

Ribéry sa zranil proti Ukrajine

Bilancia
Dortmund – Bayern
(v súťažných zápasoch)
  • 99 zápasov
  • 24 výhier
  • 30 remíz
  • 45 prehier

Bayernu bude chýbať iba Franck Ribéry, ktorý si z baráže proti Ukrajine priviezol nalomené rebro.

„Je to obrovská škoda, chcel som hrať tento top zápas v Dortmunde, ale verím, že tím to bezo mňa zvládne,“ povedal Ribéry.

Ak by Bayern v sobotu odolal žlto-čiernym, mohol by rekordný zápis ešte slušne natiahnuť. Na jeseň hrá ešte proti nováčikovi z Braunschweigu, Brémam, Hamburgu a Stuttgartu. Ani jeden zo spomínaných tímov ho v tabuľke neohrozuje.

Klopp s Dortmundom proti Bayernu v bundeslige neprehral od februára 2010.

“Ľudia hovoria, že Bayern, hoci nie je vo forme, vyhráva zápasy, aj keď v nich prehráva o gól. Ak by bol Bayern vo forme, vyhral by všetko bez problémov, a to je zlá správa,” povedal pre stránku bundesligy Klopp.

“Dortmund vyhrá nad Bayernom, iba ak bude hrať futbal viac ako len rýchly, musíme držať neuveriteľne vysokú disciplínu,” dodal Klopp.

Dortmundu chýbajú štyria obrancovia

Klopp má veľké diery v obrane. Nehrajú Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Neven Subotic ani Lukas Piszczek. Hummels a Schmelzer sa zranili v priateľskom zápase v Anglicku, kde národný tréner Joachim Löw šetril viacerých hráčov Bayernu.

“Je mi ľúto Dortmundu, že sa mu v tom zápase zranili Hummels a Schmelzer. Vždy je to nepríjemné, keď sa takéto niečo stane klubovým oporám v reprezentačnom drese,” povedal Löw.

Dortmund aj preto narýchlo podpísal zmluvu s 34-ročným Manuelom Friedrichom z Leverkusenu.

“Budeme musieť improvizovať. Nikdy však nedvíhame bielu vlajku vopred, veľakrát sme už Bayern zdolali,” povedal športový riaditeľ klubu Michael Zorc pre Kicker. Kurzy na Drotmund už začali v stávkových kanceláriách stúpať, tipujúci viac veria Bayernu.

“Doma sú nesmierne silní a vpredu sú najlepšie atakujúcim tímom, ktorý bez pardonu trestá každú chybu v obrane,” povedal na adresu domácich obranca Bayernu Jerome Boateng.

Do mesta sa vracia Mario Götze

Zdá sa, že Bayern je pod vedením Pepeho Guardiolu ešte pevnejší, než v minulej sezóne. Ale inak. Hráči si osvojili čosi zo štýlu FC Barcelona tiki-taka, loptu priemerne držia 66 percent času. Dostali len 7 gólov v 12 kolách. Ofenzíve výrazne pomáhajú obrancovia, 27 gólov dalo 11 rôznych hráčov.

Do mesta sa vracia Mario Götze, ktorého pred polrokom fanúšikovia v Dortmunde po prestupe do Bayernu znenávideli.

“Vôbec sa toho neobávam. Vyrástol som a chodil do školy v Dortmunde, kde som začal aj s futbalom,” odpovedal Götze na otázku Sport Bild, či sa neobáva pekla na jeho adresu. “Dortmund je veľká časť mojej minulosti, na ktorú spomínam s radosťou.”

Podobne je na tom aj športový riaditeľ Bayernu Matthias Sammer, ktorý v minulosti za Dortmund hral, aj ho trénoval. “Nie je prvý, kto sa vracia na svoje staré pracovné miesto, to vždy vo futbale existovalo,” povedal pre portál dw.de.

“Istotne ho nečaká žiadna standing ovation, ale dúfam, že naši fanúšikovia majú zmysel pre férovosť,” zastal sa Götzehu Zorc. “Čokoľvek sa stane, odohral za nás 12 úspešných sezón a dostali sme za neho rekordné odstupné 37 miliónov eur,” dodal Zorc.

Videospomienka na posledný vzájomný zápas - finále Ligy majstrov 25. mája:

(Pozn.: Götze vo finále za Dortmund pre zranenie nehral, v tom čase už bolo isté, že prestupuje do Bayernu.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bayern ide dobyť Dortmund, bude to mať omnoho ľahšie