Basketbalové dorastenky Košíc oslavovali pred štyridsiatimi rokmi titul

Majsterky ČSSR v roku 1980. Zľava stoja: vedúci družstva Gustáv Bauernébl, Trojčáková, Dubovská, Pojteková, Képesová, Svobodová, tréner Jozef Rešetár. V podrepe: Grisová, Benkoová, Nagyová, Tomková, Černáková.
Majsterky ČSSR v roku 1980. Zľava stoja: vedúci družstva Gustáv Bauernébl, Trojčáková, Dubovská, Pojteková, Képesová, Svobodová, tréner Jozef Rešetár. V podrepe: Grisová, Benkoová, Nagyová, Tomková, Černáková. (Autor: archív autora)
Vladimír Mezencev|27. jún 2020 o 00:00

Udržať sa medzi najlepšími nebolo jednoduché.

KOŠICE. V druhej polovici minulého storočia sa košické mládežnícke celky stávali majstrami celého vtedajšieho Československa.

Bolo to niekoľkokrát vo futbale, hádzanej, zápasení či basketbale.

Tak napríklad, pred 40 rokmi sa zlaté medaily majsteriek ČSSR ušli starším dorastenkám – basketbalistkám ZŤS Košice.

Jubileum takéhoto titulu si zaslúži pripomenúť ho...

Dotiahla to až do reprezentácie

V prípadoch výrazného úspechu v kategóriách dorastu a juniorov sa však vždy natíska otázka: Majstrovský titul je síce krásna udalosť, ktorá si zasluhuje uznanie a gratulácie, ale koľko z tých chlapcov a dievčat sa potom presadilo medzi dospelými?

Nuž, zo spomínaného celku mladých basketbalistiek sa do družstva žien, ktoré hralo v najvyššej čs. súťaži dostali až štyri hráčky: Pojteková, Svobodová, Černáková a Képesová.

Posledná z tejto štvorice to dotiahla najďalej – až do reprezentácie ČSSR.

Ako si na teda svoju úspešnú kariéru spomína s odstupom niekoľkých desaťročí Zuzana Képesová, ktorá výdajom za známeho basketbalového trénera Igora Vasiľa prevzala jeho priezvisko?

„V tých rokoch sa každá základná škola snažila mať prívlastok – športová. Ani tá naša na Považskej ulici nebola výnimkou. Počas stredoškolského štúdia mnohé budúce basketbalistky išli na Gymnázium Kováčska, ktoré v rámci stredných škôl v celom Československu mávalo tradične vynikajúce družstvá a potvrdzujú to aj tituly majsteriek celej federácie v tejto kategórii. Nie náhodou, veď telocvikárom tam bol známy basketbalový zanietenec Gustáv Bauernébl. Ja som, žiaľ, dala prednosť štúdiu na strednej zdravotnej škole.“

Jej kariéru ovplyvnila autonehoda

Na druhej strane, zaradili ju do strediska vrcholového športu mládeže, ktoré vytváralo vynikajúce podmienky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbalové dorastenky Košíc oslavovali pred štyridsiatimi rokmi titul