Basketbalistky Cassovie Košice po 25 rokoch končia v extralige

Hlavnému sponzorovi sa nepozdávali výkony hráčok. Klub by sám neodkázal utiahnuť finančnú situáciu, a tak sa vedenie rozhodlo odstúpiť z extraligy.
Hlavnému sponzorovi sa nepozdávali výkony hráčok. Klub by sám neodkázal utiahnuť finančnú situáciu, a tak sa vedenie rozhodlo odstúpiť z extraligy. (Autor: tasr)
Patrik Fotta|7. jan 2017 o 00:00

V polovici sezóny prišli o hlavného sponzora a vedenie klubu nenašlo iné východisko.

KOŠICE. Basketbalistky BK SOUŽ Cassovia Košice končia v najvyššej súťaži.

V polovici sezóny prišli o hlavného sponzora a vedenie klubu nenašlo iné východisko ako sa odhlásiť z extraligy. Jeden z klubov, ktorý má na Slovensku najdlhšiu históriu a vychoval veľké množstvo talentov bude ďalej pokračovať len v mládežníckych kategóriách.

Rozhodnutie vedenia košickej Cassovie o ukončení pôsobenia ženského áčka sa nerodilo ľahko, no vzhľadom na okolnosti bolo jediným možným riešením.

„Na základe nie veľmi valných výsledkov, ktoré sme od začiatku sezóny dosahovali sa náš generálny sponzor rozhodol ukončiť s nami spoluprácu. Bol to sponzor, ktorý financoval platy hráčok a jednoznačne nám povedal, že za takéto výkony platiť nebude,“ povedal manažér Cassovie Alexander Farkašovský.

Kluby živia zväzy

Cassovia sa celé štvrťstoročie držala v najvyššej súťaži a pre slovenský basketbal pomohla vychovať množstvo talentovaných hráčok.

A. Farkašovský.
A. Farkašovský. (Autor: TASR)

„Prakticky 25 rokov sme boli nepretržite v extralige. Dá sa povedať, že aj vďaka tomu, že sme vychovávali mladé talenty. Teraz sa však situácia zmenila s príchodom nového zákona o športe, ktorý ja osobne považujem za zákon proti športu. Vo všetkých okolitých štátoch je to urobené úplne jednoducho. Klub, ktorý vychováva dlhodobo mládež dostáva priamo dotáciu od štátu. U nás to funguje tak, že peniaze dostane zväz, ktorý si s nimi môže robiť čo chce, ale klubom nepomáhajú v žiadnom prípade. Je to presne naopak, kluby u nás živia zväzy cez rôzne pokuty a poplatky a pre nás to teda bola bezvýchodisková situácia,“ skonštatoval Farkašovský.

Cassovia dostávala peniaze od mesta a pri živote ju držala aj spolupráca s úradujúcim majstrom Good Angels Košice.

„Mesto nám dávalo dotácie okolo 5000 eur. My sme však museli dávať dokopy rozpočet vo výške takmer 60-tisíc. Aj vďaka pánovi Jendrichovskému, ktorý nám veľmi účinne pomáhal najmä v mládeži sme boli schopní sa tak dlho držať v extralige. Napriek tomu sme ale mali úzky káder a dve hráčky nám povedali, že nebudú ďalej hrať. U nás sú samozrejme iné platy ako napríklad niekde na Slovane. Skôr sú to také štipendiá od sto až do tristo eur. Keď sme meškali tri dni s výplatou, začali nám štrajkovať. Ony si neuvedomujú, koľko financií ide na celkový chod klubu, od faktúry 1200 eur na rozhodcov, cez zaplatenie haly až po výplaty trénerom. My sme si povedali, že sa nechceme ďalej zadlžovať, hoci klub ako taký nemá žiadne dlžoby od minulej sezóny,“ povedal Farkašovský.

Pochvala od Hejkovej stále teší

Hoci v Košiciach je už dlhé roky klubom číslo jedna Good Angels Košice, aj Cassovia sa má čím pochváliť.

„Celá situácia nás mrzí o to viac, že ako klub máme obrovskú tradíciu. Sme 10-násobní majstri Slovenska v mládežníckych a žiackych kategóriách, trikrát sme vyhrali Slovenský pohár, skončili sme na druhom mieste za Ružomberkom, keď sa pani Hejková v novinách vyjadrila, že okrem Cassovie sa nikde netrénuje, čo nás veľmi potešilo. V Cassovii sa vždy robil dobrý mládežníčky basketbal a myslím si, že sa aj bude robiť naďalej,“ uviedol manažér Cassovie.

Za jeden z dôvodov odchodu z extraligy označil Farkašovský aj mimoriadne komplikovaný zákon o športe.

„Potrebujete minimálne dvoch advokátov, ktorí vám ten zákon vyložia, potom dvoch ekonómov a minimálne jedného administratívneho pracovníka, ktorý to celé zrealizuje. Ja môžem za seba povedať, že ako športový legislatívec sa hanbím za takýto zákon, ktorý ide úplne proti mládežníckemu športu a športu ako takému.“

Dostanú pokutu 5000 eur

Cassovia sa najskôr bude musieť vyrovnať so všetkými následkami, ktoré jej odstúpenie z extraligy bude mať a následne sa bude klub plne venovať výchove basketbalovej mládeže.

„Veľmi nás to mrzí a je nám to strašne ľúto, ale chceme napriek všetkému pokračovať s našou mládežou. Vieme, že dostaneme od SBA pokutu 5000 eur, ktorú by sme po dohode s nimi chceli vyplatiť v splátkovom kalendári. Oni však zvyknú zastaviť činnosť celému klubu, takže uvidíme kedy a ako budeme môcť pokračovať s mládežou, my by sme boli radi, keby sa ich to nedotklo a mohli by sme aspoň s nimi naďalej pracovať,“ povedal Farkašovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbalistky Cassovie Košice po 25 rokoch končia v extralige