Záujem o basketbal sa zvýšil. Spravili sme skvelé meno Slovensku, tvrdí manažér Levíc

Generálny manažér Levíc Ladislav Garaj oslavuje titu v sezóne 2022/23.
Generálny manažér Levíc Ladislav Garaj oslavuje titu v sezóne 2022/23. (Autor: Lukáš Droppan.)
Martin Kozinka|3. jún 2023 o 07:57

Užívajme si šport, nečakajme na zakopnutia, aby sme mohli hejtovať, tvrdí generálny manažér Patriotov.

LEVICE. Basketbalový klub Patrioti Levice vyhral v tejto sezóne druhý ligový titul v rade. Tento rok čelili vo finále Komárnu. To viedlo v sérii 3:1 na zápasy, ale potom prišla fantastická otočka v podaní Patriotov, ktorí vyhrali zvyšné tri zápasy a mohli sa tak radovať z titulu.

Generálny manažér levického klubu LADISLAV GARAJ v rozhovore priznal, že sme sledovali ich najúspešnejšiu sezónu v 82-ročnej histórii klubu. Tím mal skvelý “run” v Európskom pohári FIBA, dostal sa do finále Slovenského pohára a nakoniec sa stal víťazom Slovenskej basketbalovej ligy.

V rozhovore sa dočítate:

  • Ako prežíval finále?
  • Budú opäť reprezentovať Slovensko v Európe?
  • Zvýši sa podľa neho záujem o basketbal?
  • Ktorí hráči na 100% zostanú v tíme?
  • Čo odkazuje fanúšikom?

Gratulujeme k obhajobe titulu. Aké boli vaše dojmy okamžite po finále?

Ďakujeme. Obrovská radosť a hrdosť na celý tím v tom momente prevyšovali všetky ďalšie pocity. Máme za sebou neskutočne náročnú sezónu, odohrali sme 64 súťažných zápasov, precestovali tisícky kilometrov, vzdorovali silným súperom v Európe a extrémne motivovaným tímom v našej lige.

Ladislav Garaj s trofejami pre víťaza SBL.
Ladislav Garaj s trofejami pre víťaza SBL. (Autor: Lukáš Droppan)

Postihlo nás niekoľko zranení kľúčových hráčov, jeden z nich nám v polovici sezóny odišiel. Mnohí nad nami lámali palicou, keď sme išli do play-off z tretieho miesta. Vo vyraďovacích bojoch sme mali súperov, ktorí nám svojím štýlom hry vyhovovali asi najmenej.

Prehrávali sme s Komárnom 3-1 na zápasy... A napriek tomu všetkému je z toho najúspešnejšia sezóna v 82-ročnej histórii klubu. Neuveriteľné...

Ako vyzerala atmosféra v klube po tom, keď ste v sérii prehrávali 1:3 na zápasy?

Možno sa to bude zdať čudné, ale nerobili sme žiadnu paniku. Rešpektovali sme silu súpera aj ich aktuálnu formu, išli sme však do ďalších súbojov motivovaní a skvelo pripravení po taktickej aj psychickej stránke. Verili sme vo vlastné sily.

Našiel sa niekto, kto pochyboval, že sa dá séria otočiť?

Od nás z klubu nikto. Samozrejme, človek musí byť pripravený na každú alternatívu. Je to šport a stať sa môže hocičo. Verili sme ale tomu, že skúsenosti, ktoré nám dala Európa sa teraz musia prejaviť. Potvrdilo sa to. 

Čomu sa dá pripísať tímové momentum a zvrat v sérii?

Ako som už povedal, bolo to o skúsenosti z ťažkých zápasov. V európskych pohároch sme odohrali 15 zápasov, v ktorých sme museli čeliť vysokej kvalite. To sa proste musí následne prejaviť aj v lige.

Draško Kneževič (na fotke) pauzoval pre zranenie prvú polovicu sezóny. Nakoniec sa stal najužitočnejším hráčom finálovej série.
Draško Kneževič (na fotke) pauzoval pre zranenie prvú polovicu sezóny. Nakoniec sa stal najužitočnejším hráčom finálovej série. (Autor: TASR/AP)

Určite bola dôležitým faktorom aj šírka kádra a jeho kvalita. Je ľahšie sa pripraviť na 2-3 kľúčových hráčov súpera, ako na to, keď v zápase môže rozhodnúť niekto zo 6-7 hráčov.

V prvom rozhovore ste súhlasili s tvrdením, že nezískanie titulu by bolo "škrtom cez rozpočet".  Nakoniec ste to získali, double z toho však nebolo, ale určite vás potešilo pôsobenie v Európe. Ako teda hodnotíte túto sezónu?

Aj napriek tomu, že sme neuspeli vo finále Federálneho pohára, ani vo finále Slovenského pohára, hodnotím túto sezónu ako najúspešnejšiu v 82-ročnej histórii klubu.

Naša neskutočná jazda v pohárovej Európe a titul Majstra Slovenska po veľkom obrate nám ostanú v spomienkach navždy. Spravili sme skvelé meno klubu, mestu, aj Slovensku. 

Keď už sme pri Európe, ako to bude vyzerať najbližšiu sezónu? Predpokladám, že príde opäť kvalifikácia v Lige majstrov.

Systém bude rovnaký, ako minulý rok. Prihlásime sa do kvalifikácie Ligy majstrov a v prípade, že sa nám nepodarí postúpiť do skupinovej fázy, budeme pokračovať v Európskom pohári FIBA.

Zopakovať aktuálnu sezónu bude nesmierne ťažké, spravíme však pre to maximum, aby sme opäť pobláznili basketbalové Slovensko a priniesli sem kvalitné európske tímy. 

V prvom rozhovore ste vraveli o dôležitosti sponzorov. Čím sa ich snažíte prilákať?

Náš klub má silný regionálny základ, na ktorom je postavený aj náš marketing. Dlhodobo máme nastavenú schému spolupráce s partnermi, ktorá sa postupne rozvíja a rastie.

Samozrejme, čím sú vyššie ambície klubu, sú vyššie aj nároky na rozpočet a tým pádom aj musíme viac pracovať v tejto oblasti. Máme niekoľko desiatok partnerov, ktorí snami idú už mnoho sezón.

Na druhej strane, skvelými výsledkami, vypredanou halou fanúšikov si získavame pozornosť ďalších, nových partnerov.

Je to všetko len o poctivej robote, dobrej komunikácii a rodinnom prostredí, ktoré vieme partnerom ponúknuť. Snažíme sa maximálne využiť potenciál regiónu, na druhej strane potrebujeme aj silné spoločnosti zo Slovenska, alebo nadnárodné spoločnosti, aby sme dokázali fungovať na tejto úrovni.

Ako na vás pôsobí klub z Komárna?

Veľmi sympatický klub s dobrými, zanietenými ľuďmi vo vedení a šikovnými trénermi. S vedením sme nadviazali kamarátske vzťahy, nebol medzi nami žiadny problém a pred a po každom zápase sme si podali férovo ruky a pogratulovali sme si.

Úprimne poviem, že som rád, že bolo naším súperom vo finále práve Komárno. Bola to najlepšia reklama ligového basketbalu za posledné roky.

Bolo to čisté, spontánne emočné, ozajstné férové derby. Vypredané športové haly, hlučné, ale slušné fanúšikovské tábory. Tak, ako by to malo vo finále ligy vyzerať.

Boli ste prekvapení z výsledku ich série so Spišskými Rytiermi?

Bolo to určite pre nás prekvapenie, ako v piatom zápase dominantným spôsobom vyhrali na palubovke Spišiakov. Vtedy hrali fakt neuveriteľný basketbal, čo potvrdili aj v prvom finálovom zápase na našej palubovke.

Najlepšia návštevnosť a s ňou aj atmosféra za posledné roky vo finálovej sérii. Dopomohla k tomu cesta až do siedmeho zápasu. Zvýši sa podľa vás vďaka tomu záujem o basketbal?

Pevne tomu verím. Ako som už neraz povedal a zopakujem to, SBL bola na Slovensku posledné roky mediálne extrémne podceňovaná súťaž. Trúfnem si ale povedať, že aj vďaka nášmu úspešnému účinkovaniu v Lige majstrov a v Európskom pohári FIBA sa záujem o basketbal v médiách zvýšil.

Zvýšený záujem o finále ligy, hlavne po tom, ako náš hokejový tím nepostúpil na MS ďalej, tri priame tv prenosy a množstvo reportáží na všetkých TV staniciach dali basketbalu extrémne veľa.

Je teraz na nás v SBL, aby sme ten zvýšený záujem médií posunuli ďalej. Preto sa pripravuje upgrade ligy pod pracovným názvom „nová SBL“, ktorá by v spolupráci so strešnou organizáciou SBA dopomohla k ešte väčšiemu záujmu o ligu a tým pádom zvýšila hodnotu produktu SBL na marketingovom poli.

Je to dôležité pre všetky kluby ligy, aby na konci tunela videli svetlo, že to, čo robia, produkt ktorý tvoria, má potenciál zarobiť si na seba oveľa viac, ako tomu bolo doteraz.

Ako to vyzerá so zostavou pre budúcu sezónu? Riešili ste so súčasnými a primárne so zahraničnými hráčmi, kto by mohol/mal v tíme pokračovať? 

Isté je, že na lavičke ostáva úspešná a osvedčená dvojica Michal Madzin – Ladislav Lutovský. Je to pre mňa ako manažéra skvelé, že nemusím riešiť trénerskú otázku.

Tréneri Michal Madzin a Ladislav Lutovský v objatí po triumfe v lige.
Tréneri Michal Madzin a Ladislav Lutovský v objatí po triumfe v lige. (Autor: Lukáš Droppan)

S trénermi a majiteľmi klubu sme mali stretnutie, kde sme si dali na papier postup pri tvorení kádra na novú sezónu. Prioritou je pre nás, tak ako po minulé roky, aby sme udržali slovenskú os tímu.

Tomu sa budeme venovať v najbližších dňoch, až potom sa pozrieme na doplnenie kádra legionármi. Aktuálne majú zmluvu na ďalšiu sezónu podpísanú Bojanovský, Chaban, Krajčovič a Solčanský.

Ďalšiu sezónu budete opäť tímom, ktorý bude mať na chrbte vyvesené terče. Nemyslím tým len hráčov a tím, ale aj vedenie a prácu klubu. Myslíte si, že ste inšpiráciou pre ostatné kluby na Slovensku?

Je na každom klube, čo si zoberie od toho druhého, ktorému to možno ide teraz lepšie. Sme vždy radi, keď vidíme, že sme inšpiráciou pre ostatných.

To, že sa budú chcieť ostatní na nás vytiahnuť, to, že občas niekto využije našu únavu, alebo nekoncentráciu, je pre ligu iba dobre. 

Čo by ste odkázali fanúšikom za túto sezónu?

V prvom rade im ďakujem za podporu, ktorú dali družstvu počas tejto sezóny. Zápasy Európskeho pohára FIBA, ale aj ligové play-off boli obrovským zážitkom. Priniesli sme do Levíc a na Slovensko špičkových hráčov a špičkový basketbal.

Každý, kto chcel si to v tejto sezóne mohol užiť naplno. Najviac ma teší, že sme v rámci projektu „Zober svoju bandu na basket“ získali mnoho nových fanúšikov v mladom veku, ktorí sa naučili chodiť na naše domáce zápasy.

To beriem, ako jednu z najväčších výhier v tejto sezóne. Z čoho som naopak dosť sklamaný a pravdupovediac aj unavený je negativita niektorých ľudí.

Tých, čo zabudli, že k športu patria aj prehry. Že každý tím má nárok na slabší deň, že na druhej strane je vždy extrémne motivovaný súper, ktorý chce tiež vyhrať. Nie tak dávno boli roky, kedy sme boli radi za každé jedno víťazstvo v lige, teraz je pre niektorých každá prehra katastrofou.

Skúsme si ten šport viac užívať, nečakajme len na zakopnutia, aby sme mohli hejtovať a život bude určite krajší...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Záujem o basketbal sa zvýšil. Spravili sme skvelé meno Slovensku, tvrdí manažér Levíc