Rozhodcovia opäť poškodili Lakers. Mali by dostávať finančné tresty?

LeBron James bol faulovaný v závere zápasu proti Boston Celtics.
LeBron James bol faulovaný v závere zápasu proti Boston Celtics. (Autor: Reprofoto - NBA)
Martin Kozinka|29. jan 2023 o 12:35

Rozhodcovia v NBA už niekoľkokrát podrazili nohy Lakers.

BOSTON, BRATISLAVA. Basketbalisti Bostonu Celtics si pripísali svoje 36. víťazstvo v tejto sezóne, keď porazili na domácej palubovke Los Angeles Lakers.

Atraktívny duel vyhrali po výsledku 125:121 po predĺžení. Aby toto stretnutie ovládli, museli mať v závere riadneho hracieho času pomoc od rozhodcov.

Do konca stretnutia ostávali štyri sekundy, keď sa LeBron James rozbehol dlhou cestou spoza perimetra do až koša. 

Už to vyzeralo, že jeho "layup" bude úspešný, keď ho zrazu trafil do ruky Jayson Tatum. Faul bol vidieť aj z pohľadu hlavnej kamery, rozhodcovia však ostali ticho. 

James sa následne chytal za hlavu, rozhodcom ukazoval, že bol faulovaný a následne si kľakol na palubovku a držal si hlavu v smútku.

VIDEO: Evidentný faul na LeBrona Jamesa v zápase proti Bostonu

V NBA majú tréneri k dispozícii tzv. “coaches challenge”. Vďaka nim môžu poslať rozhodcov k videu, aby si pozreli kontroverznú akciu a zmenili svoj názor. 

V tomto prípade ho kouč Lakers nemohol využiť, keďže challenge sa dá použiť len pri odpískaných situáciách. 

Neskôr vzal rozohrávač Lakers Patrick Beverley do rúk fotoaparát a išiel s ním za rozhodcom Ericom Lewisom, aby mu na ňom ukázal, že pochybil. 

Arbiter mu za to okamžite udelil technickú chybu. Práve spomínaný rozhodca od roku 2020 pískal celkovo 38 zápasov Bostonu, pričom Celtics 36 z nich vyhrali. Pozoruhodné.

VIDEO: Patrick Beverley chcel na fotoaparáte ukázať rozhodcovi faul

Priznali si chybu

Novinkou v NBA je to, že rozhodcovia sú po zápasoch vyspovedaní reportérmi. Tentokrát si Lewisa vzal na kratší rozhovor Adam Himmelsbach z Boston Globe. 

Arbiter nakoniec priznal, že v závere zápasu s kolegami pochybili.

Himmelsbach: „Prečo bola Patrickovi Beverleymu po zápase udelená technická chyba?”

Lewis: „Jeho konanie bolo nevhodné, keď adresoval odpor k nášmu verdiktu.”

Himmelsbach: „Vyzeralo to, že vytiahol kameru, chcel vám niečo ukázať?”

Lewis: „Áno, to bola súčasť jeho nevhodného konania.”

Himmelsbach: „Vyzeralo to tak, že na konci riadneho hracieho času došlo ku kontaktu pri útoku LeBrona . Prečo tam nebol od vás žiadny verdikt, čo ste tam videli?”

Lewis: „Došlo ku kontaktu. Vtedy, počas zápasu, sme faul nevideli. Skupina rozhodcov pochybila pri tomto útoku.”

Rozhodcovia pritom stáli blízko k celej situácii.

LeBron: Nestáva sa to nikomu inému

„Je to hovadina. Na konci dňa, je to neprijateľné a garantujem vám, že sa rozhodcom nič nestane. Dnes večer nás podviedli. Bol to do očí bijúci faul,” povedal po zápase pred novinármi rozhorčený Anthony Davis.

„Nerozumiem. Nerozumiem, čo tu robíme, a to basketbal sledujem každý jeden deň,” povedal pred novinármi LeBron James. Následne dodal, že pochybenia rozhodcov vidí len pri zápasoch Lakers. 

„Sledujem zápasy každý jeden deň a nevidím, že by sa to stalo niekomu inému. Je to zvláštne,” dodal kriticky.

Po zápase sa jeden z novinárov spýtal aj samotného Tatuma, čo si o (ne)verdikte rozhodcov myslí. Pred odpoveďou sa začal okamžite uškŕňať.

K tejto situácii sa odmietol vyjadriť. Prvou vetou prešiel hneď k predĺženiu: „Posledné dve minúty predĺženia som videl všetko rozmazane, neviem čo sa vôbec dialo,” rozosmial ironickou odpoveďou novinárov. 

„Musím si doma pozrieť zápas zo záznamu, ale dôležité je to, že sme vyhrali,” dodal.

K celej situácii sa vyjadril aj Tatumov spoluhráč Jaylen Brown: „Bol to šialený zápas. Vyzeralo to, že ku koncu zápasu možno zmeškali faul. Ale taký je život. Budú v poriadku.”

Mali by byť rozhodcovia trestaní?

Rozhodcovia musia začať dostávať finančné pokuty za svoje chyby! Tiež dávajú technické fauly ľuďom, ktorí reagujú na ich chyby,” napísal po zápase s Bostonom hráč Lakers Dennis Schröder.

Toto sa musí skončiť. Potrebujeme každé víťazstvo, ktoré môžeme v tejto lige dosiahnuť, aby sme dosiahli naše ciele! Prehrať 3-5 zápasov v tejto sezóne po chybách rozhodcov je naozaj ťažké,” dodal Schröder.

Ak správne počítam, bol to už štvrtý zápas, v ktorom rozhodcovia v posledných sekundách zápasu poškodili Lakers. Pochybili aj v záveroch zápasov proti Dallasu, Philadelphii a Sacramentu.

Je načase, aby rozhodcovia brali za svoje zlé verdikty zodpovednosť. Je pravda, že arbitrov treba rešpektovať, ale niekedy stvárajú už príliš.

Technické chyby si rozdávajú ako sa im zachce a ich chyby rozhodujú zápasy. Mali by ich trestať finančne?

Ťažko povedať. Rozhodcovia NBA sú dobre platení, nie však miliónmi ako hráči. Pokuty by tak mohli ovplyvniť ich osobný život.

Na druhú stranu, hráči sú potrestaní za niektoré prehrešky. Rozhodcovia sú súčasťou hry, ako aj hráči. Preto by pokuty neboli zlým zavedením, len by nemali dosahovať výšku pokút basketbalistov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Rozhodcovia opäť poškodili Lakers. Mali by dostávať finančné tresty?