Barton o Neymarovi: Svieti na internete, ale v skutočnosti je ako mačací moč

Neymar v zápase s Mexikom.
Neymar v zápase s Mexikom. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|20. jún 2013 o 20:25

Na Pohári konfederácií strieľa góly i zosmiešňuje súperov. Stačili dva zápasy a kritici ako Barton musia mlčať.

BRATISLAVA. V posteli vraj spáva Neymar da Silva Santos junior výlučne na kraji, v strede má priestor lopta.

„Je neuveriteľne masívne preceňovaný. Svieti na internete, ale v skutočnosti je ako mačací moč. Je to futbalový Justin Bieber, hlúpa popová hviezdička,“ opísal ho anglický stredopoliar Joye Barton.

Stačili dva zápasy na Pohári konfederácií FIFA (generálka pred budúcoročnými majstrovstvami sveta) v Brazílii a kritici ako Barton musia mlčať.

Práve Brazílčan Neymar je zatiaľ najväčšou postavou turnaja.

Dal gól Japoncom i Mexiku, v oboch súbojoch ho vyhlásili za najlepšieho hráča. Vrchol jeho umenia prišiel v závere zápasu s Mexikom, keď sa pohral s dvoma Mexičanmi a skvostne prihral na gól. Jeho tím vyhral 2:0.

„Neymar opäť ukázal, aký je šikovný a zručný. Má obrovské schopnosti,“ citujú brazílske médiá trénera Brazílčanov Luiza Felipe Scolariho.

Nik nie je taký odolný

Vymýšľa, ako futbal inovovať. Neymar je nenapodobiteľný svojím zrýchlením a pohybom. „Trénoval som veľa vynikajúcich hráčov, trebárs i Cristiana Ronalda, ale nikdy som nepoznal futbalistu, ktorý by bol taký odolný proti stresu, ako je Neymar, dodal Scolari.

Rozpútava polemiky a vášne. „Je to futbalista, ktorý rozbúši srdce generácií a naplní ich čistou radosťou,“ tvrdil legendárny Pelé.

V FC Santos si robil Neymar so súpermi, čo chcel. Počas štyroch sezón dal 136 gólov, pridal 77 asistencií, ale treba priznať, že obrana v brazílskej lige nemá najlepšiu povesť. Neymar od novej sezóny posilní Barcelonu, kde má presvedčiť, že mýtus o jeho výnimočnosti nie je ilúziou. Katalánsky klub zaňho minul 54 miliónov eur.

Barcelončania však pri vstupnej prehliadke zistili, že mu niečo chýba. Kilogramy. Je veľmi krehký, pri výške 175 centimetrov váži sotva šesťdesiatštyri kilogramov.

„Jeho hmotnosť je na spodnej hranici. Mal by pribrať,“ tvrdil lekár Barcelony Richard Pruna. Mnoho súbojov preto Neymar nezvládne a často padá na zem. Keď hral trebárs proti Rusom či proti Angličanom, veľmi sa nepresadil a bol prekvapený, ako tvrdo k nemu obrancovia pristupovali. Bol často na zemi a čudoval sa, prečo to rozhodcovia nepískajú.

Zarobí trikrát viac

Neymar prichádza do klubu, v ktorom exceluje Messi, najlepší hráč sveta. Jeden z najlepších futbalistov v dejinách futbalu Johan Cruyff tvrdí, že si budú prekážať.

„Veľkí hráči rozumejú jeden druhému, Messi urobí z neho lepšieho futbalistu a Neymar zase pozdvihne Lea,“ tvrdí stredopoliar Barcelony Andrés Iniesta. Ak sa to podarí, vytvoria jeden z najlepších útokov v dejinách futbalu.

Neymar má obrovský marketingový potenciál. Na rozdiel od Messiho je extrovert a šoumen. Na Facebooku má desať miliónov fanúšikov. Propaguje jedenásť firiem, má vlastnú obchodnú značku Njr11. Za rok 2012 zarobil dvadsaťtri miliónov eur, od klubu Santos pritom inkasoval iba dva milióny. V Barcelone by mal brať trikrát viac.

„Najviac obdivujem Messiho, ale vplyv mal na mňa i Beckham. Páčil sa mi, ako pracoval na imidži. Bol vždy iný. Určoval tón a všetci ho kopírovali,“ dodal Neymar.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Barton o Neymarovi: Svieti na internete, ale v skutočnosti je ako mačací moč