Fotili ju viac než víťazku. Stále tomu nemôžem uveriť, hovorí Mokošová

Barbora Mokošová pózuje s bronzovou medailou z ME 2020.
Barbora Mokošová pózuje s bronzovou medailou z ME 2020. (Autor: TASR)
TASR|22. dec 2020 o 11:34

Slovenka získala na ME bronzovú medailu.

MALINOVO. Barbora Mokošová v nedeľu zapísala Slovensko na listinu medailových krajín európskeho šampionátu v športovej gymnastike, ale ani po troch dňoch tomu nemôže uveriť.

A aj napriek tomu, že nesúťažila takmer rok, jej tréner Martin Zvalo mal pred ME žien v tureckom Mersine dobré pocity. Tie sa napokon potvrdili a Mokošová vybojovala na bradlách nečakaný bronz.

Ani mužom sa podobný úspech v ére samostatnosti nepodaril.

Samuel Piasecký bol dvakrát blízko, keď na ME 2009 v Miláne i o tri roky neskôr v Montpellieri bol taktiež na bradlách zakaždým na piatom mieste.

"Treba si uvedomiť, že časy, keď bolo Československo a ZSSR sú dávno za nami. O tituly bojuje 25 štátov v Európe a ešte viac vo svete," povedal na tlačovej konferencii prezident Slovenskej gymnastickej federácie Ján Novák.

Mala obrovskú radosť

Na stupne víťazov sa ako prvá reprezentantka slovenskej gymnastiky postavila až športovkyňa, ktorá si zo slovenských olympioničiek ako prvá vybojovala miestenku do Tokia, svoju druhú olympijskú.

"Stále tomu nemôžem uveriť. Na začiatku som sa nevyhla chybičke, ale stačilo to na medailu. Som veľmi šťastná," uviedla Barbora Mokošová.

Slovenka mala pri slávnostnom ceremoniáli obrovskú radosť.

"Všetci fotili iba Barborku, prvú a druhú gymnastku na stupňoch víťazov fotili oveľa menej. Hovorili, že ešte nevideli nikoho takto sa tešiť," prezradil Zvalo.

Museli hľadať náhradný let

Podujatie sa malo pôvodne konať v máji v Paríži, pričom sa malo bojovať aj o zostávajúce olympijské miestenky. Neskôr ho presunuli do Baku a až na poslednú chvíľu do tureckého Mersinu.

Radosť z senzačného bronzu nezakalila ani nepríjemnosť na istanbulskom letisku, kde sa slovenská výprava na niekoľko hodín zasekla.

"Zostali sme na letisku, nechceli nás pustiť do lietadla a museli sme čakať na test na koronavírus. Let sme napokon nestihli a hľadali sme náhradný.

Sme radi, že sa nám napokon podarilo odletieť, bolo to naozaj veľmi nepríjemné," priblížil Mokošovej tréner.

Martin Zvalo, tréner slovenskej reprezentantky v športovej gymnastike Barbory Mokošovej.
Martin Zvalo, tréner slovenskej reprezentantky v športovej gymnastike Barbory Mokošovej. (Autor: TASR)

Šampionát v Turecku bol však v roku poznačenom koronavírusovou pandémiou jednou z mála príležitostí zasúťažiť si a otestovať svoju formu.

"Keď sme prišli do Turecka, tak aj vzhľadom na konkurenciu a najmä pri Barborkinej forme som dúfal, že by sa nám mohol podariť dobrý výsledok.

Toto je moja druhá výnimočná udalosť. Prvá bola, Keď sa Piasecký dostal do finále, teraz druhá. Snívali sme o tom a podarilo sa to. Tiež sa chcem poďakovať SGF a každému, ktorý nám pomohol," povedal Zvalo.

Formu si chce udržať aj cez sviatky

Prípravu na olympiádu odštartuje Mokošová už v januári, ale program je ešte otázny. Ešte predtým si však vychutná vianočné sviatky.

"Budem doma s rodinou, bola som veľa preč, takže sa teším. Ale budem sa snažiť udržať si formu. Takže jesť všetko s mierou, aby sa mi dobre cvičilo.

Tento rok sme mali plán na pol roka, ktorý nám padol, uvidíme, čo bude teraz, kam sa nám podarí ísť. Ale bude sa to odvíjať od situácie," dodala.

Vedenie SGF verí, že ďalší medailový úspech sa nebude čakať dlho. Pomôcť by k nemu mala aj vylepšená infraštruktúra.

"SGF platí 14 trénerov, súperíme so štátmi ako Maďarsko, kde štát platí vyše 50 trénerov a kde postavili za štyri roky jedenásť telocviční. My máme jednu veľkú nulu v týchto ukazovateľoch," povedal Novák.

"Máme vyšší rozpočet ako po minulé roky, ale infraštruktúra je stále veľmi slabá. Vyvíjame však veľké úsilie, aby sme v priebehu jedného až dvoch rokoch postavili gymnastickú telocvičňu, ktoré by slúžila pre potreby reprezentácie. Toto je naša ďalšia úloha," prezradil na záver prezident SGF.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Fotili ju viac než víťazku. Stále tomu nemôžem uveriť, hovorí Mokošová