Češka obhajuje životný triumf. Nehrala mesiace, no je druhá najlepšia na svete

Barbora Krejčíková.
Barbora Krejčíková. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|6. máj 2022 o 17:26

Barbora Krejčíková pôjde obhajovať titul na Roland Garros.

BRATISLAVA. "Prečo nemohla Ashleigh Bartyová ukončiť kariéru o pár týždňov skôr? Stala by som sa svetovou jednotkou ja," žartovala v marci česká tenistka Barbora Krejčíková.

Koncom februára sa stala svetovou dvojkou. Na rovnakej pozícii bola v tom čase aj vo štvorhre. No odvtedy neodohrala ani jeden súťažný zápas.

A v pondelok sa vráti na pozíciu svetovej dvojky, svoje životné maximum. Naposledy 23. februára v Dauhá nestačila na Jelenu Ostapenkovú. Odvtedy nehrala.

Je tak zároveň s prehľadom českou národnou jednotkou.

Od finále nehrala na antuke

Portál idnes.cz skonštatoval, že Česko má opäť po Petre Kvitovej ako národnú jednotku hráčku, ktorá hrá ľavou rukou. Išlo však tak trochu o odľahčenie situácie.

Krejčíková je z turnajov známa ako praváčka. No trápi ju zranený lakeť na jej dominantnej ruke. Aby preto úplne nevyšla z cviku, trénuje aspoň s ľavou rukou.

"Zvládnem odohrať výmenu, ale lieta to všade možne. Je to hrozné, snažím sa, ale nevyzerá to veľmi nádejne," hovorila začiatkom apríla.

Krejčíková vlani senzačne vyhrala Roland Garros vo dvojhre a pridala aj titul v obľúbenej štvorhre. Ešte niekoľko mesiacov predtým bola známa ako kvalitná deblistka, ktorej sa však vo dvojhre príliš nedarí.

Senzačných grandslamových víťaziek ponúkol ženský tenis za posledné roky viacero. A aj pri Krejčíkovej, ako aj pri ostatných sa okamžite fanúšikom ponúkala otázka: Ako zvládne o rok obhajobu titulu?

A Krejčíkovej do tohto čakania na obhajobu vstúpilo práve zranenie lakťa. Na antuke, na ktorej bude životný triumf obhajovať, hrala pritom naposledy takmer pred rokom.

Bolo to práve jej životné finále v Paríži, ktoré vyhrala. Odvtedy neodohrala na najpomalšom povrchu ani jedno súťažné stretnutie. Musela sa odhlásiť aj z veľkých turnajov v Madride a najnovšie aj v Ríme.

Stihne ešte jeden turnaj?

Začiatkom apríla bola presvedčená, že návrat na Roland Garros určite stihne. "Verím, že to stihnem a že začnem hrať aj skôr," hovorila pre Hitrádio City Brno.

Odvtedy však prešiel viac ako mesiac a Krejčíkovej návrat je stále otázny. Nestihla ani jedno veľké podujatie pred Roland Garros. Aktuálne je prihlásená ešte do Štrasburgu, kde by mala obhajovať titul. Pred rokom tam nečakane vyhrala svoj prvý turnaj vo dvojhre v kariére.

Práve tam sa začala jej veľká séria, ktorá vyústila až do titulu z Roland Garros. Teraz je však v trochu inej pozícii. Podujatie sa končí 21. mája a už 22. mája sa začína grandslam v Paríži.

Barbora Krejčíková s trofejou z Roland Garros.
Barbora Krejčíková s trofejou z Roland Garros. (Zdroj: SITA/AP)

Týždeň pred grandslamom väčšinou úplne najlepší hráči na svete už turnaje nehrajú a radšej idú do dejiska turnaja.

Mimochodom, práve minuloročné Roland Garros bolo v tomto výnimkou. Krejčíková aj mužský šampión Novak Djokovič, ktorý hral doma v Belehrade, boli v akcii aj tesne pred grandslamom. Obaja vtedy získali titul.

Pre Krejčíkovú je však Štrasburg momentálne posledná možnosť, kde ešte môže získať zápasovú prax. Turnaj bude navyše pre ňu dôležitý aj preto, že keďže dlhšie nehrala, nepripisovala si ani žiadne body, prípadná strata bodov by pre ňu mohla byť problematická.

Jej tréner ale vidí pozitívum v tom, že takéto dlhotrvajúce zranenie sa jej prihodilo práve pred antukovou sezónou.

"Antuka je náročná na fyzickú kondíciu, ale tú má Bára skvelú. Betón je príliš rýchly, tam môžete začať hrať údery neskôr a potom vás ruka skôr začne bolieť," povedal pre portál iDnes Krečíkovej tréner Aleš Kartus.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Češka obhajuje životný triumf. Nehrala mesiace, no je druhá najlepšia na svete