Báli sa ziky, prekvapila ich voda. V Riu okradli aj Phelpsovho kolegu

Lochte bol v Riu súčasťou úspešnej americkej štafety, v ktorej bol jeho kolegom aj Michael Phelps. O pár dní ho okradli.
Lochte bol v Riu súčasťou úspešnej americkej štafety, v ktorej bol jeho kolegom aj Michael Phelps. O pár dní ho okradli. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. aug 2016 o 18:57

Na najväčší športový sviatok sa v Brazílii pripravovali sedem rokov. Športovci majú z olympijských hier v Riu rozpačité pocity.

RIO DE JANEIRO. BRATISLAVA. Uspelo v konkurencii Madridu, Tokia a Chicaga. V roku 2009 funkcionári Medzinárodného olympijského výboru zvolili Rio de Janeiro za dejisko prebiehajúcich olympijských hier.

O necelých sedem rokov počiatočné nadšenie v krajine i vo svete opadlo. Športovci mali strach z ochorenia zika či obavy o svoju bezpečnosť. Počas olympiády sa k nim pridali ďalšie hrozby.

1. Olympijská dedina

Podmienky v olympijskej dedine vyvolali búrlivé diskusie už pred začiatkom olympijských hier. Problémy v nej sa každý deň stupňovali. Športovci sa sťažovali na upchané toalety, výpadky elektriny, unikajúci plyn, zatečené steny či káble trčiace zo stien.

Reprezentanti Austrálie sa spočiatku do olympijskej dediny odmietli nasťahovať. Vraj bola neobývateľná. Niekoľko dní strávili v hoteli a až po dodatočných úpravách sa do nej vrátili.

Neskôr ich počas požiarneho poplachu vykradli. Telefóny, tablety či oblečenie zmizli aj Dánom.

Problémy mali aj výpravy Slovenska či Česka. V budove, v ktorej bývali, sa po ich príchode valila z horných poschodí voda. “Keď pôjdeme na večer, asi si budeme musieť zobrať pršiplášte,“ opisoval plavec Richard Nagy.

2. Znečistený oceán

Medzi jeho časté úlovky patria televízory, mŕtve psy či delfíny usmrtené igelitovými taškami. „Častejšie ako ryby ulovím odpadky,“ uviedol rybár Romario Monteiro pre New York Times, ktorý loví v zátoke Guanabara.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Báli sa ziky, prekvapila ich voda. V Riu okradli aj Phelpsovho kolegu