Austrália: V najlepšom spomínajú Habšudová, Hantuchová i Hrbatý

Daniela Hantuchová.
Daniela Hantuchová. (Autor: archív TASR/AP)
Sportnet|1. feb 2015 o 15:21

Obzrime sa späť na míľniky a krásne spomienky, ktoré ostanú v srdciach hráčov, kronikách nášho tenisu a motiváciou pre nové talenty.

MELBOURNE. Austrália je nielen zasľúbená zem mnohých prisťahovalcov, túžba nových záujemcov o trvalý pobyt, nielen lákadlo dovolenkárov, ale aj nová nádej do novej sezóny pre tenistov.

Populárny Hopmanov pohár a tenisové majstrovstvá Austrálie, prvý grandslamový turnaj roka, sú pre slovenský tenis najžičlivejšie a najúspešnejšie podujatia z tímových súťaží a z Veľkej štvorky.

1989 – Slovák Miloslav Mečíř vyhráva po boku Heleny Sukovej v drese Československa premiérový ročník Hopmanovho pohára. Vo finále zdolali Austráliu (Cash a Mandlíková) 2:0.

Povzbudený Mečíř potom postúpil do finále Australian Open (valcoval nešťastných súperov a posledné dva sety ich každého priam ničil, Stoltenberg 6:1, 6:3, Van Rensburg 6:1, 6:0, Ivaniševič 6:0, 6:3, Gunnarsson 6:2, 6:2). Prehral až s Lendlom.

1991 – Karina Habšudová (na archívnej snímke TASR vpravo), hrajúca ešte za Československo, vedno s Rakúšankou Barbarou Rittnerovou získali titul v juniorskej štvorhre.

604139_3053613_res.jpg

1993 – Prvý grandslamový turnaj v dejinách samostatného Slovenska, naša vlajka vystúpila na stožiar až na tretí deň, Košičanka Ľudmila Richterová vedno so Švajčiarkou Joanou Mantovou vyhrali titul v juniorskej štvorhre, ale všetky hráčky bývalej ČSFR mali právo si vybrať, koho chcú reprezentovať. Rodičia Ľudmily pre nezhody so STZ zvolili české občianstvo.

1997 – Dominik Hrbatý vo svojej premiére pod trénerom Mariánom Vajdom povyraďoval favoritov Sandona Stolleho, Nicklasa Kultiho a Alberta Berasateguiho a v osemfinále vystrašil Peta Samprasa.

Nad svetovou jednotkou viedol v 5. sete 4:2 a 40:15, keď Američan vypálil 3 esá a celkovo otočil na 6:4. Vyhral trofej a povedal, že najťažší zápas bol s tým slovenským tínejdžerom.

1998 – samostatné Slovensko prvý raz pozvali vďaka Mečířovi na Hopman Cup a jeho zverenec Karol Kučera vedno s Karinou Habšudovou vzali trofej. Nadšený Kučera potom vyhral Sydney, v Melbourne pomstil Hrbatého a vyradil vo štvrťfinále obhajcu Samprasa a skončil v semifinále na rakete šampióna Petra Kordu.

1999 – Katarína Bašternáková uhrala juniorské finále dvojhry, Kučera vo štvrťfinále nešťastne prehral s Nicolasom Lapenttim 6:8 v piatom.

2001 – Dominik Hrbatý (na archívnej snímke TASR vľavo) šokoval

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Austrália: V najlepšom spomínajú Habšudová, Hantuchová i Hrbatý