Najlepší slovenský maratónec: V deň pretekov zjem banán a Horalku

Tibor Sahajda na Medzinárodnom maratóne mieru (MMM) v Košiciach 2021.
Tibor Sahajda na Medzinárodnom maratóne mieru (MMM) v Košiciach 2021. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|1. okt 2022 o 17:05 (aktualizované 1. okt 2022 o 23:17)

Akú prípravu má za sebou Tibor Sahajda?

KOŠICE. Vo vlaňajšom ročníku Medzinárodného maratónu mieru dobehol do cieľa poriadne zničený a utrápený.

Bežec, ktorý mu mal strážiť tempo (tzv. vodič), sa nedržal pokynov a aj preto bolo na Tiborovi Sahajdovi badať veľkú nespokojnosť.

"Vodič prvú polovicu neskutočne prepálil tempo. Na desiatom kilometri sme to mali rozbehnuté na výsledný čas 2:12.

Kričal som mu, aby spomalil. Niektoré kilometre sme bežali šialene rýchlo. Cíti som, že je toho na mňa veľa," vravel vlani s časom 2:22:02 najlepší slovenský maratónec.

Sahajdu potešil aspoň triumf a tretí titul majstra Slovenska v maratóne. Aj tento rok bude hlavným favoritom na najvyššie umiestnenie spomedzi Slovákov na MMM.

"Budem si bežať svojím tempo. Nebudem sa sústrediť na konkrétny čas. Chcem začať pomalšie a potom sa uvidí," uviedol pre Sportnet Sahajda, ktorý behá za Cassovia Running Team.

Koľko zinkasujú najlepší Slováci?

Elitných afrických atlétov motivuje štedrá finančná odmena. Pre slovenských vytrvalcov boli opäť vypísané špeciálne prémie.

Najlepší muž, ktorý dobehne do cieľa s časom lepším ako 2:25 získa 1000 eur. V prípade, že bude mať čas nad 2:25 zinkasuje polovicu odmeny. Za druhé miesto je 500/250 eur a za tretie 200/100.

U žien sú odmeny rovnaké, líši sa iba čas. Polovičnú odmenu zinkasujú tie bežkyne, ktoré dobehnú do cieľa s časom horším ako 2:50.

"Atletika na Slovensku a zvlášť vytrvalostné behy sa uberá zlým smerom. Niekto si myslí, že bežci zarábajú tisíce eur. Realita je úplne iná.

Na MSR sú väčšinou vypísané odmeny pre prvé tri miesta vo výške 30, 20 a 10 eur. Organizátor niekedy prihodí stovku, ale čo sa týka zväzu, je to veľmi slabé," povzdychol si Sahajda.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Najlepší slovenský maratónec: V deň pretekov zjem banán a Horalku