Bojoval sám so sebou. Matej Tóth sa lúčil bez medaily, ale s úsmevom

Boris Vanya, Marián Šimo|6. aug 2021 o 02:29 (aktualizované 6. aug 2021 o 05:00)

Slovenský chodec skončil na 50 km na 14. mieste.

OH Tokio 2020

Chôdza na 50 kilometrov:

1.

Dawid Tomala

Poľsko

3:50:08 h

2.

Jonathan Hilbert

Nemecko

+ 36 s

3.

Evan Dunfee

Kanada

+ 51 s

4.

Marc Tur

Španielsko

+ 1:00 min

5.

Joao Vieira

Portugalsko

+ 1:20 min

14.

Matej Tóth

Slovensko

+ 6:15 min

41.

Michal Morvay

Slovensko

+ 25:14 min

SAPPORO. Slovenský reprezentant Matej Tóth obsadil v chodeckých olympijských pretekoch na 50 kilometrov 14. miesto so stratou 6:15 min na víťazného Poliaka Dawida Tomalu.

Boli to posledné veľké preteky 38-ročného chodca, ktorý na olympijských hrách v Tokiu obhajoval zlato z Ria. 

"Maťo mi splnil prianie – došiel do cieľa, dokonca s úsmevom!“ skonštatoval o pol tretej nadránom legendárny chodecký tréner Juraj Benčík, keď na televíznej obrazovke dosledoval posledné metre skvelej kariéry svojho bývalého zverenca.

„Ukázal svoju veľkosť, lebo odmietol rezignáciu. Neuzavrel ju svojím najlepším výkonom, ale dal veľmi dôstojnú bodka za ňou.“

Kríza prišla po tridsiatke

Tóth sa dlho držal na popredných pozíciách, často bol v detailnom zábere kamier. Šiel si svoje tempo, pravidelne sa občerstvoval a ochladzoval sa uterákom. 

V Sappore bolo už skoro ráno 28 stupňov a vysoká vlhkosť. "Bude to veľmi náročné," predpovedal šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš. 

Po 30 kilometroch nastúpil Poliak Dawid Tomala. Rýchlo si vypracoval solídny náskok a vyprovokoval aj prenasledovateľov, aby zvýšili tempo. Tóth nedokázal zareagovať. V tom čase už bojoval s krízou a začal mierne strácať.

Matej Tóth počas pretekov na 50 km v Sappore.
Matej Tóth počas pretekov na 50 km v Sappore. (Autor: TASR)

Po 36 kilometroch zaostával Tóth ako šestnásty za Poliakom vyše dve minúty (2:07). Na 40. km sa jeho strata na poľského lídra zvýšila na 4:36 (16. miesto) a päť kilometrov pred koncom na 7:02 (17.). 

Bolo jasné, že bojuje sám so sebou. Knísal sa, zatínal zuby. Bol však odhodlaný, že poslednú päťdesiatku kariéry dokončí. Vydržal.

Tomala dotiahol svoj únik do víťazného konca a nadviazal na legendárneho krajana Roberta Korzeniowského, štvornásobného olympijského víťaza.

Tridsaťjedenročný Poliak nefiguroval v žiadnych prognózach medzi favoritmi. V Sappore absolvoval len druhú päťdesiatku v živote, tú premiérovú v marci tohto roka v Dudinciach, kde skončil piaty.

Druhý slovenský reprezentant Michal Morvay skončil na 41 mieste so stratou 25,14 na víťaza.

Pre Morvaya to bola prvá päťdesiatka na vrcholnom podujatí a prvé preteky v takýchto úmorných podmienkach. Aj keď na trati veľmi bojoval, nakoniec prišiel do cieľa.

"Začal som podľa plánu, taktika bola dobrá. Ráno aj v polovici pretekov som sa cítil dobre, no v živote som nezažil takéto počasie a ukázalo sa to, keď som začal chytať kŕče do nôh. Nevedel som si s tým dať rady, bojoval som v hlave, či pokračovať, ale olympiáda sa nebalí. Dobojoval som to až do cieľa a za to si dávam veľké plus," povedal.

Diniz pútal pozornosť a vzdal

V úvode sa dostal do úniku Číňan Luo a vydržal v ňom dvadsať kilometrov. Vedno s ním pútal v prvej polovici pretekov pozornosť Francúz Yohann Diniz.

Trojnásobný majster Európy šiel preteky ako na hojdačke. Na chvíľu sa mihol na čele, ale neskôr zastal pri toalete. Zdalo sa, že ho trápi žalúdok ako na OH 2016, a prepadol sa na chvost štartového poľa. 

„Diniz je záhadný chlapík, treba si počkať, či nejde o fintu,“ uvažoval bývalý československý aj slovenský chodecký šéftréner Benčík.

Tempo pretekov však bolo nad sily 43-ročného francúzskeho veterána. Po vyše dvoch hodinách definitívne odstúpil a ani na štvrtý pokus si nesplnil sen o olympijskej medaile.

Pri premiére v Pekingu 2008 nedošiel do cieľa, v Londýne 2012 ho diskvalifikovali a v Riu 2016 po trampotách obsadil ôsme miesto.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Bojoval sám so sebou. Matej Tóth sa lúčil bez medaily, ale s úsmevom