Astanu a obhajcu Contadora na Tour de France 2008 nepozvali

SITA|21. mar 2008 o 08:07

Doplnené znenie o ďalšie fakty


PARÍŽ 21. marca (SITA, AFP) - Spoločnosť ASO, ktorá organizuje prestížne cyklistické podujatie Tour de France, vybrala 20 tímov pre aktuálny ročník 2008. Sú medzi nimi všetky, ktoré majú licenciu pre podujatia seriálu ProTour s výnimkou Astany. Za kazašsko-švajčiarske zoskupenie jazdí aj obhajca prvenstva z minulého roku Španiel Alberto Contador. Dôvodom nepozvania Astany zo strany ASO sú dopingové škandály jej jazdcov v uplynulých dvoch rokoch, najmä Alexandra Vinokurova na poslednom ročníku „Starej dámy“. Pozvánku na Tour de France 2008 dostali aj tri profesionálne kontinentálne tímy - francúzsky Agritubel, Slipstream z USA a britský Barloworld. Štart TdF bude v tomto roku 5. júla v bretónskom meste Brest, cieľ 27. júla na Elyzejských poliach v Paríži.

ASO vylúčilo Astanu zo všetkých svojich tohtoročných podujatí. Pozvánku však dostal holandský tím Rabobank, v drese ktorého čelil pred rokom dopingovým obvineniam počas Tour de France Dán Michael Rasmussen.

Každý tím bude môcť na štart postaviť po deväť cyklistov, 180-členný pelotón bude mať o 9 jazdcov menej ako v edícii 2007. Oproti pretekom Paríž - Nice, ktoré ASO tiež organizuje, urobila spoločnosť len jednu zmenu, keď pred družstvom Skil dostal prednosť Barloworld. „Toto sú podľa mňa najlepšie svetové tímy. Skil je tímom do budúcnosti, maturovať na Tour de France ešte nemôže. Barloworld sa predstavil aj vlani, jeho jazdci vyhrali dve etapy a vybojovali aj bodkované tričko najlepšieho vrchára. V Agritubeli jazdí francúzsky šampión Christophe Moreau, navyše je to domáci tím. Slipstream je americké zoskupenie, ktorého antidopingová filozofia je nám veľmi sympatická,“ povedal riaditeľ pretekov Christianne Prudhomme a v súvislosti s Astanou poznamenal: „Nech nikto nechápe naše rozhodnutie ako útok na Alberta Contadora. Doplatil však na to, že oblieka dres Astany.“


Zoznam tímov pre TdF 2008:

Quick Step (Belg.), Silence - Lotto (Belg.), Team CSC (Dán.), Caisse d'Epargne (Šp.), Euskatel - Euskadi (Šp.), Saunier Duval - Scott (Šp.), Bouygues Telecom (Fr.), Credit Agricole (Fr.), Cofidis credit par telephone (Fr.), Francaise Des Jeux (Fr.), AG2R - La Mondiale (Fr.), Agritubel (Fr.), Gerolsteiner (Nem.), Team Milram (Nem.), Barloworld (V. Brit.), Lampre (Tal.), Liquigas (Tal.), Rabobank (Hol.), High Road (USA), Slipstream Chipotle (USA).


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Astanu a obhajcu Contadora na Tour de France 2008 nepozvali