Ana Ivanovičová vo veku 29 rokov ukončila aktívnu kariéru

Ana Ivanovičová.
Ana Ivanovičová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. dec 2016 o 19:20

Dvadsaťdeväťročná Ivanovičová je dobyvateľkou vrcholného parížskeho antukového Roland Garros 2008.

BELEHRAD. Srbská tenistka Ana Ivanovičová ukončila svoju kariéru. Niekdajšia jednotka svetového rebríčka WTA vo dvojhre to oznámila v stredu podvečer v priamom prenose na svojom facebookovom konte:

"Mohla by som pokračovať iba v prípade, že by som bola schopná naďalej plniť vlastné vysoké nároky. Už to však nie je možné, takže nastal čas posunúť sa inam."

Dvadsaťdeväťročná Ivanovičová je dobyvateľkou vrcholného parížskeho antukového Roland Garros 2008. Belehradčanka momentálne figuruje na 63. pozícii v singlovom renkingu.

Tento rok 12. júla sa v Benátkach vydala za nemeckého futbalistu Bastiana Schweinsteigera. Ivanovičová zo zdravotných dôvodov ukončila svoju sezónu 2016 už v auguste, pričom víťazstvo nedosiahla od júna.

"Bolo to náročné rozhodovanie, ale pri spätnom pohľade mám čo oslavovať. O hraní tenisu som začala snívať ako 5-ročná, keď som sledovala Monicu Selešovú. Dostala som sa do výšok, ktoré som si v mladosti ani len nepredstavovala," uznala Ivanovičová.

"Želám ti všetko najlepšie v nových sférach. Bude mi chýbať tvoj očarujúci úsmev. Raz šampiónka, navždy šampiónka," zareagovala na twitteri legendárna Američanka Billie Jean Kingová.

Už iba bývalá zverenkyňa Nigela Searsa Ivanovičová si zahrala tri finále na Majors. Okrem spomenutého životného úspechu to bolo aj na RG 2007 a melbournských Australian Open 2008.

Presadila sa teda pri treťom pokuse. Vo finále vo francúzskej metropole vtedy prekonala Rusku Dinaru Safinovú 6:4, 6:3. V singli nazbierala 15 titulov na hlavnej profesionálnej úrovni: z premiérového sa radovala v roku 2005 v Canberre, z napokon posledného v sezóne 2014 v Tokiu. Už v roku 2007 sa prebojovala do semifinále koncoročného šampionátu WTA Finals, a to v Madride.

Na vrchole hodnotenia bola dovedna 12 týždňov vo dvoch funkčných obdobiach, premiérovo 9. júna 2008. Vo štvorhre bola v Top 50. V roku 2012 si zahrala finále Fed Cupu a v roku 2013 neuspela v rozhodujúcom súboji o Hopman Cup.

"Stanem sa ambasádorkou pre šport a zdravý život. Rovnako sa pokúsim preskúmať svoje možnosti v podnikaní, v odvetviach krásy a módy. Budem mať viac času na filantropické aktivity spojené s mojou prácou v UNICEF. Svoje sny som premenila na skutočnosť, teraz by som v tom rada pomohla ostatným," dodala Ivanovičová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ana Ivanovičová vo veku 29 rokov ukončila aktívnu kariéru